REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
11.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

O zi obișnuită în Secția de Psihiatrie de la Palazu Mare. Pacienți violenți, legați de pat, medici loviți cu picioarele în burtă și pumnii în față!

O zi obișnuită în Secția de Psihiatrie de la Palazu Mare. Pacienți violenți, legați de pat, medici loviți cu picioarele în burtă și pumnii în față!

Replica API 6 ianuarie 2018 | 00:21 2220

Ora 13,00, urgență. Ambulanța și Poliția aduc un tânăr de pe stradă, de prin zona peninsulară. Locatarii i-au chemat, pentru că trei tineri drogați se manifestau zgomotos. La sosirea echipajelor, doi au fugit pe plajă, unul, mai amețit, a rămas. Nu s-a opus și e cooperant și acum. E numai piele și oase, cu niște haine îmbibate de noroi și se scarpină continuu. E drăguț și slinos, cu niște plete lungi căzute pe ochi. Îl pun să-și ridice cămașa și când ne apropiem ne îngrozim. Boschetari am internat toată viața, dar așa ceva nicicând nu am văzut. Nu e un centimetru din

hainele lui neacoperit de păduchi grași și mișcători, iar bustul e plin de leziuni de grataj, vechi și noi. Noroc că e cooperant. L-am dus la baie, s-a dezbrăcat acolo și a făcut duș. Hainele i le-am ars în curte (poate ne spune că erau de firmă și ni le impută!). Îi dăm să mănânce și apoi ne spune povestea. S-a întors de o lună din Anglia (unde, bineînțeles că s-a dus să muncească!!!). De fapt, l-au expulzat și, ca să nu-l aresteze, pentru că nu avea acte și consuma droguri, l-au urcat și în avion. Era din Târgu Mureș, dar, de rușinea mamei, a hotărât să se oprească la București, apoi a ales Constanța. Nu a mai luat legătura cu mama de un an; își imaginează că ea e disperată, pentru că îl iubește și e singurul copil. Părinții sunt divorțați. Tatăl muncește de ceva ani în Anglia și el și-a imaginat că, dacă merge la el, va munci cu el. Nu a fost așa și nu prea vrea să vorbească despre asta. A ajuns repede pe drumuri. Îi este rușine să mai dea ochii cu mama; nu știe sau nu vrea să ne spună numărul ei de telefon, dar ne spune numele și adresa. Sun la Poliția Municipală Târgu Mureș și îi rog să-i caute mama și să-i dea informațiile necesare și numărul de telefon al spitalului. În 10 minute ne sună mama, plângând în hohote (de fericire). Era deja în taxi, spre autogară, ca să ia primul microbuz spre Constanța. Am reușit să o liniștesc. Era prea târziu să cer să-i aducă și haine. Albert plânge și bravează: “E interesant să stai pe străzi și să cunoști viața!”. Are 21 de ani. După masă și tratamentul de prânz, lumea s-a mai liniștit.

Liliana prinde ușa deschisă și țâșnește. Alergă repede pentru cât de grasă este. E prinsă aproape de poartă și adusă în sector. Nu se opune, măcar a încercat! Încearcă și ea figura cu criza oculogiră distonică, doar e pacientă veche. Îmi cere voie afară, “că doar aerul curat o calmează!”. “Nu suntem la grădiniță!”. Mai mult de o săptămâna-două nu stă acasă. Anul ăsta a fost internată de vreo șase ori. Și ea are un tratament subdozat și e permanent agitată. Face parte din clientela fidelă a secției.

Masa de prânz. Oficiantele intră în sectoarele de urgență cu cărucioarele cu farfurii. În cursul nopții s-au internat numai doi alcoolici, unul în sevraj necomplicat, altul în delirium. Va intră și primul în delirium, pentru că acasă a avut două crize de epilepsie alcoolică. A avut noroc că nu a murit.

Nu au fost evenimente deosebite.

Personalul a fost prezent conform graficului.

27 decembrie 2017”.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Chiar ii spala moral? Eu speram sa-i pot trage la raspundere intr-o zi cand reusesc sa ma pun pe picioare. Cate victime suplimentare sunt de la efortul asta penal? Erau odiosi, tortura si teroare facute in principal cu medicamente. Pacienti asa cuminiti nici la scoala, in primara, la propriu, chiar tineau la liniste. Dar nu mai zic acum ...
0
0
Pacientii sunt lasati de izbeliste.Sunt tratati ca in lagar.....Personalul se victimizeaza fara sens.
0
0
Dar cateii care umbla cu sefa prin sectie sunt sanatosi?
2
1
asa o lehamite ma incearca dup ce am citit articolul de numa numa.textul ii din pag de fb a domnei doctor care se tooot plige si se da victima facind cea ce nu ii place cu deasila binenteles.mars maaai.
4
0
Oare p.s.d disti stiu cei la palazu.
3
0
Mihai O. esti un mare dobitoc asta esti, n ai inteles nimic. Articolul e scris de o coafeza intr o zi normala la salon sau de un DOCTOR care are in grija niste minti bolnave la propriu ?! Treceti peste semi amuzamentu povestii si vedeti adevarata problema
1
4
Anne , mai sugi pula ?!?
3
0
Benefic pentru pacienti ca nu au primit dozele pe care le considerati necesare 6cp de ... sunt in viata.
21
1
Pai da, s-au internat, nu puteati sa scrieti i-am internat. Prietenii stiu de ce !
19
0
Nu vad ce e asa de bun la acest articol...obictul discutiei fii d prea.putin conditiile din spital si prea mult persiflarea pacientului cu boala psihica...mi se pare barbara ironia cu care sunt relatate evenimentelor....vad ca doamna doctor este de-a dreptul exasperata ca pacientii sunt agresivi,ca sparg geamuri ,ca tipa ..pai de aia.sunt bolnavi,nu? Cand si-a ales specializarea nu stia cu ce are de-a face? Ce e asa luata prin surprindere? Nu am putut sa regasesc nici macar o.urma de compasiune la adresa.pacientilor...care nu sunt raspunzatori de faptele lor...
20
14
Nebunia este o boala contagioasa. Daca ai un nebun in familie nu ai scapare. Esti nebun fara sa vrei
11
7
Doar citind un astfel de articol realizezi cat de norocosi suntem ca suntem sanatosi si intregi la minte...Doamne ajuta i pe cei suferinzi!
21
1
Excelent articol.
18
22
Autoarei. Articol foarte bun.
10
20
Excelenta expunerea si foarte bun articolul.
16
21
Cel mai tare articol pe care l-am citit in ziarul asta. Bravo, chiar mi-a placut
14
21
Bravo!! Un articol bun.
27
23
Toti papagalii din PSD-ALDE-PNL-PMP trebuie internati aici de urgenta , nu trebuie lasatiin libertate . Aici este locul lor ! Tratati cu doze duble si triple de cianura , eventual , cu niste gloante in ceafa ...
21
5

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614