REPLICA ONLINE CONSTANTA

5.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
5.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Oamenii de știință africani intră peste OMS și dezumflă isteria mondială pe variola maimuței

Oamenii de știință africani intră peste OMS și dezumflă isteria mondială pe variola maimuței

Replica API 25 iunie 2022 | 00:00 565

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) va decide joi dacă va declara variola maimuței o urgență sanitară globală, stârnind critici din partea unor oameni de știință africani de renume, care spun că aceasta reprezintă o criză în regiunea lor de ani de zile.

Deliberările OMS la această epidemie urmează îngrijorărilor legate de modul în care agenția ONU și guvernele din întreaga lume au gestionat COVID-19 la începutul anului 2020. Variola maimuței nu se răspândește nici pe departe la fel de ușor precum COVID și există vaccinuri și tratamente disponibile, spre deosebire de coronavirus atunci când a apărut, dar a stârnit totuși alarma.

Numărul de cazuri din actualul focar din afara Africii a depășit 3.000 în peste 40 de țări, potrivit unei numărători Reuters - în mare parte în rândul bărbaților care fac sex cu bărbați - de când a fost raportat pentru prima dată în luna mai.

Nu au fost raportate decese. Boala virală care provoacă simptome asemănătoare gripei și leziuni ale pielii este endemică în unele părți ale Africii. Continentul a înregistrat puțin peste 1.500 de cazuri suspecte de la începutul anului 2022, dintre care 66 au fost fatale, potrivit datelor oficiale. "Atunci când o boală afectează țările în curs de dezvoltare, nu este o urgență. Devine o urgență doar atunci când sunt afectate țările dezvoltate", a declarat profesorul Emmanuel Nakoune, director interimar al Institutului Pasteur din Bangui, Republica Centrafricană, care desfășoară un test pentru un tratament împotriva variolei maimuței, scrie stiripesurse.ro.

Cu toate acestea, Nakounde a declarat că, dacă OMS declară "urgență de sănătate publică de interes internațional", adică cel mai înalt nivel de alarmă, ar fi totuși un pas important. "Dacă există voința politică de a împărți în mod echitabil mijloacele de răspuns între țările dezvoltate și cele în curs de dezvoltare... fiecare țară va putea beneficia", a spus el. OMS a declarat că lucrează la un mecanism de partajare a tratamentelor și a vaccinurilor.

Comitetul de urgență reunit joi include experți din regiunile cele mai afectate, care s-au consultat, de asemenea, cu oameni de știință, inclusiv din Nakounde. Aceștia vor face o recomandare directorului general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, care ia decizia finală cu privire la declanșarea situației de urgență. Măsura are în principal rolul de a trage un semnal de alarmă și poate determina orientări suplimentare din partea organizației, precum și concentrarea atenției în rândul statelor membre. Majoritatea experților sunt de acord că variola maimuței îndeplinește din punct de vedere tehnic criteriile pentru definiția OMS a unei urgențe. Este un eveniment brusc și neobișnuit care se răspândește la nivel internațional și necesită cooperare între țări.

Dar OMS se află într-o poziție precară după COVID, a declarat Clare Wenham, profesor asistent de sănătate globală la London School of Economics. Dacă OMS declară o situație de urgență și țările nu acționează, ar putea submina rolul agenției în controlul bolilor la nivel mondial, a spus ea. "Sunt blestemate dacă acționează și blestemate dacă nu acționează", a adăugat ea.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920