REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.9° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
17.9° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

Oamenii de știință: Zahărul este mai nociv decât grăsimea

Oamenii de știință: Zahărul este mai nociv decât grăsimea

Victor ROTARU 29 septembrie 2022 | 00:00 410

Zahărul scade numărul de bacterii protectoare din intestin. Este principalul mijloc prin care intervine în sistemul de apărare și este mai nociv decât grăsimea.

Glucoza este vitală pentru organism. Ea furnizează energia necesară funcționării tuturor celulelor. Nu e totuna dacă ne luăm glucoza din zahăr și dulciuri sau din amidon și făinoase. Iubim instinctiv zahărul, este cea mai rapidă formă de glucoză. Însă organismul are nevoie de glucide lente, care eliberează energia treptat, timp de câteva ore. E mai sănătos să ne luăm glucoza din pâine, paste, orez, cereale cartofi și leguminoase, decât din zahăr.

Oamenii de știință au studiat efectul unui regim bogat în grăsimi și în zahăr asupra microbiotei intestinale la șoricei. După numai patru săptămâni de testare, animalele s-au îngrășat, iar la nivel intestinal a scăzut numărul de bacterii benefice și a crescut numărul de bacterii patogene. Dezechilibrul microbiotei scade imunitatea prin dispariția celulelor TH17 cu efect protector. Cât despre grăsimea acumulată la nivelul abdomenului, ea determină rezistență la insulină și prediabet, boli cardiovasculare, ficat steatozic și chiar probleme respiratorii.

Interesant este că șoarecii își revin rapid odată cu eliminarea zahărului din dietă. Chiar dacă regimul alimentar rămâne bogat în grăsimi și are un număr mare de calorii, celulele intestinale TH17 sunt conservate, iar imunitatea nu are de suferit. Zahărul este factorul de risc pentru apariția obezității, diabetului și a tulburărilor metabolice. Acest studiu confirmă legătura dintre alimentație, microbiotă și imunitate.

Zahărul este un aliment adresat plăcerii și conține calorii goale, care se transformă rapid în grăsime de depozit. La nivel intestinal creează un mediu toxic pentru bacteriile benefice de care depinde imunitatea. Microbiota nu iubește zahărul, haideți să ținem cont de asta, potrivit stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369