REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.3° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
13.3° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Oancea de la Finanţe a ajuns şeful serviciului care l-a dat pe mâna DNA

Oancea de la Finanţe a ajuns şeful serviciului care l-a dat pe mâna DNA

Replica API 14 iulie 2011 | 00:00 746

Cum se-ntoarce roata!

Cum se-ntoarce roata!

Zicala românească "cât e roata de pătrată, tot se-ntoarce ea odată" se potriveşte de minune la Direcţia Generală a Finanţelor Publice - Sucursala Constanţa, unde, recent, ca şef al serviciului de control, a ajuns un funcţionar public ce a fost anchetat, anul trecut, de acest serviciu, iar dosarul său se află pe masa procurorilor Anticorupţie.

Este vorba despre Victor Oancea, cel care, până în urmă cu aproape doi ani, a ocupat funcţia de director al AFP Murfatlar. Numai că, prin prisma poziţiei pe care o ocupa, Oancea a fost reclamat că ar fi comis fapte de corupţie. În fapt, este vorba de acţiuni întreprinse în perioada 2005 - 2006 şi care, în 2008, au fost aduse la cunoştinţă directorului general al DGFP Constanţa, precum şi DNA-ului, care a ridicat mai multe înscrisuri în luna mai 2009. Totodată, a fost înştiinţat şi ANAF-ul, şi Ministerul de Finanţe. Potrivit acuzaţiilor, Victor Oancea ar fi făcut o serie de popriri şi ar fi pus sechestru pe conturile bancare ale mai multor societăţi care aveau datorii mari, printre care se numără Eco Block şi Fan Construct. Victor Oancea, împreună cu şeful de serviciu, Cristian Drăgoi, ar fi luat măsurile respective în fals, fără a fi înregistrate şi fără a avea vreun temei legal. Potrivit unor surse "din interior", firmele dispuneau de conturi bancare, peste care s-a pus sechestru, după care măsurile au fost ridicate, permiţând a se face fraudă şi prejudiciind bugetul general consolidat. Pe parcurs, s-au dovedit a fi acte cu valoare de aproximativ 4 milioane de euro. Procurorii Anticorupţie l-au citat, de mai multe ori, pe Victor Oancea, care a dat cu "subsemnatul" la sediul DNA Constanţa, dosarul său fiind în curs de cercetare. Aşadar, momentan nu există nici un "verdict" împotriva lui Oancea, prin urmare a fost liber să se înscrie pentru ocuparea funcţiei de conducere tocmai în cadrul serviciului care i-a întocmit dosarul. "Din momentul desfiinţării AFP Murfatlar şi a încă 5 subunităţi, au rămas vreo 10 posturi libere, iar Oancea a optat pentru funcţia de şef-serviciu al biroului de control al Regionalei. El nu a avut contracandidat pentru această funcţie, iar în această situaţie nu a fost nevoie să dea examen. Ar fi un mic conflict de interese, dat fiind că acest serviciu s-a ocupat de dosarul său, anul trecut. Acum dosarul lui este la Parchet, iar dacă procurorii solicită o reverificare, înseamnă practic să se verifice singur. Chiar dacă ar fi desemnată o altă persoană din cadrul acestui serviciu de control, e acelaşi lucru, pentru că Oancea este şeful acesteia. Sunt de părere că e o scăpare a legii", ne-a declarat Marian Emilian, liderul sindical din Finanţe. La rândul său, directorul general al DGFP Constanţa, Bogdan Huţucă, vede altfel problema. "Până acum, procurorii nu au dat nici o rezoluţie, iar comisia de disciplină nu l-a găsit vinovat. Cazul este în cercetare, dacă vor da o rezoluţie privind începerea urmăririi penale, atunci Oancea va fi suspendat, iar dacă va fi trimis în judecată, conform legii, el va trebui să se recuze singur. Asta pe deoparte. Pe de altă parte, dacă se vor face alte verificări, acestea vor fi efectuate de o echipă de control a ANAF. Dar până acum nu am primit nimic", a declarat, pentru "Replica" de Constanţa, Bogdan Huţucă.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272