REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.9° Constanța Mar., 7 Mai 2024
Anul XX Nr. 6722
17.9° Constanța Marți, 7 Mai 2024 Anul XX Nr. 6722
 

Obligativitatea obținerii certificatelor energetice, ce sunt, informații necesare și alte detalii importante

Obligativitatea obținerii certificatelor energetice, ce sunt, informații necesare și alte detalii importante

Replica API 5 noiembrie 2019 | 09:30 234

Aderarea României la Uniunea Europeană în anul 2007 a venit la pachet nu doar cu avantaje, ci și cu obligații. Unul dintre aspectele căruia proprietarii de imobile din țară trebuie să îi acorde atenție atunci când construiesc, vând sau închiriază clădiri este referitor la certificatul energetic – corect și complet spus, certificatul de performanță energetică.

Acesta este un document tehnic, cu caracter informativ, prin care se atestă în mod oficial performanța energetică a unei clădiri, în comparație cu o clădire de referință, stabilită prin metodologie.

În același timp, cu ajutorul certificatului energetic, imobilele se pot încadra într-una din clasele de performanță energetică.

Certificatele de performanță energetică se pot obține doar cu ajutorul unui auditor energetic atestat în mod obligatoriu de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Amenajării Teritoriului.

Specialistului atestat îi vor fi necesare copiile anumitor documente ale clădirii de la proprietari.

Auditorul, în vederea efectuării unor măsurători de specialitate, se va deplasa la fața locului, ca de-abia ulterior să realizeze calcule pe baza cărora să intocmească actul.

Clase energetice

În ceea ce privește clasele energetice, proprietarii trebuie să știe că acestea sunt împărțite de la A la G, A fiind clasa cu cea mai ridicată eficiență energetică, iar G fiind clasa energetică cu cea mai scăzută eficiență.

În general toate imobilele care au fost construite înainte de anul 1989 sunt încadrate în clasele energetice D și C, însă cu ajutorul unor imbunătățiri tehnice (anveloparea pereților exteriori, de exemplu), clădirilor pot fi ulterior încadrate într-o clasă energetică mai bună.

Care sunt informațiile necesare pentru dosarul pe care proprietarii trebuie să îl prezinte auditorilor?

Primul pas pe care proprietarii de imobile trebuie să îl facă pentru a obține certificatele energetice este acela de a strânge toate actele necesare în astfel de cazuri.

Acte necesare pentru obținerea certificatelor energetice, în funcție de tipul de imobil

Proprietarii de apartamente sunt cei mai norocoși când vine vorba despre obținerea certificatelor energetice, pentru ca ei nu trebuie să dispună decât de planul apartamentului. Acesta trebuie să conțină însă toate infomațiile necesare, precum dimensiunea încăperilor din imobil, ferestrele etc.

Pentru celelalte tipuri de imobile toate documentele pot fi găsite ușor, întrucât ele ar trebui să se găsească la Cartea construcției.

Certificatele energetice, afișate în mod obligatoriu la vedere în clădirile vizitate frecvent de public

Din punct de vedere legislativ, certificatele energetice trebuie obligatoriu afișate la vedere în incinta imobilelor vizitate frecvent de public. În caz contrar, proprietarii clădirilor riscă amenzi cuprinse între 1250 și 2500 de lei.

Cât timp durează eliberarea certificatelor de performanță energetică?

În comparație cu obținerea altor tipuri de documente, certificatele energetice pot fi eliberate rapid, chiar în aceeași zi sau în câteva ore de la vizita auditorului la imobil (pentru efectuarea măsurătorilor necesare).

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212