Ofertă de sezon! Escrocherie organizată în numele Leroy Merlin. Brazi de Crăciun la 9 lei!
Ofertă de sezon! Escrocherie organizată în numele Leroy Merlin. Brazi de Crăciun la 9 lei!
Facebook Instagram X Whatsapp Linkedin PinterestA apărut o nouă metodă de înșelăciune care vizează utilizatorii de pe platforma Facebook din România. Șarlatanii au început să folosească imaginea unui magazin mare de bricolaj, Leroy Merlin, pentru a atrage victime care ar urma să primească un brad gratuit. Totuși, în loc să primească ceea ce le-a fost promis, cei care au căzut în capcana acestui impostor au fost înșelați și au rămas fără bani.
Cum funcționează escrocheria?
Escrocii aflați în spatele unei pagini de Facebook care poartă nume similare sau identice cu anumite vedete din România, dar și imagini asemănătoare de profil și nu numai, înșală clienții din mediul online sub imaginea brand-ului Leroy Merlin.
Cea în cauză, Elena Ionescu, cu un nume și o fotografie similară solistei de la Mandinga, susține printr-un mesaj că a renunțat la jobul din cadrul companiei Leroy Merlin și acum poate să facă publică o promoție.
Tot ce trebuie să faci ca să pici în această capcană virtuală este să accesezi link-ul postat de escroc și „să depistezi” oferta câștigătoare, iar următoarele detalii sunt afișate sub forma unui mesaj cu titlul „Felicitări! Ai câștigat!”. Oferta prezentată de aceasta pare tentantă, convingându-i pe utilizatori să completeze un formular și să achite taxa de 9 lei pentru a primi bradul.
De asemenea, timpul de livrare menționat este de 5-7 zile, dar adevărul trist este că nu va veni nimeni să aducă acel pachet. În plus, escrocheria este susținută de comentarii de tipul „Sunt mulțumită de bradul meu. Deși aveam inițial unele îndoieli cu privire la veridicitatea acestei oferte, s-a dovedit a fi destul de reală!” sau „Și eu mi-am primit bradul de Crăciun! Iată ce era în interior!”
Comentarii... de bine, pentru mai multă credibilitate
Comentarii sunt urmate de o fotografie ce se presupune că ar trebui să reprezinte „marele” premiu. De altfel, nici pagina principalului escroc, nici ale celorlalți care susțin valabilitatea promoției în comentarii, nu par autentice, numărul de urmăritori, respectiv „prieteni”, fiind unul mai mic de 200 de persoane.
Ce legătură are Leroy Merlin cu această escrocherie?
Leroy Merlin este un brand cunoscut și de încredere în România, iar șarlatanii știau că numele acestuia atrage atenția și adaugă un plus de credibilitate ofertei sale false.
E folosită sigla companiei
Folosirea siglei oficiale și a unei imagini ce ar putea părea o promoție reală este un truc bine pus la punct pentru a câștiga încrederea potențialelor victime, însă un reprezentant al brand-ului, cu sediul în Constanța, ne-a declarat că nu există o astfel de promoție sub numele oficial al firmei și încurajează cumpărătorii să acceseze doar site-ul oficial Leroy Merlin pentru informațiile adevărate.
Așadar, escrocheriile de acest tip sunt din ce în ce mai frecvente și mai sofisticate, iar escrocii își rafinează constant metodele pentru a păcăli cât mai multe victime.
Consumatorilor le este recomandat să verifice bine postările și link-urile pe care le accesează pentru a nu fi victimele unor înșelăciuni online!
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News