REPLICA ONLINE CONSTANTA

19.4° Constanța Vin., 29 Sept. 2023
Anul XX Nr. 6501
19.4° Constanța Vineri, 29 Septembrie 2023 Anul XX Nr. 6501

Oficial al Comitetului European al Regiunilor, despre faptul că România e încă ținută în afara Schengen

Oficial al Comitetului European al Regiunilor, despre faptul că România e încă ținută în afara Schengen

Mariana MURAT 19 septembrie 2023 | 15:22 452

Preşedintele Comisiei pentru cetăţenie, guvernanţă, afaceri externe şi instituţionale (CIVEX) a Comitetului European al Regiunilor, Patrick Molinoz, a declarat marţi, la Timişoara, că dorinţa sa este ca România şi Bulgaria să intre cât mai repede în Schengen, astfel încât să nu mai fie cetăţeni de două categorii, unii cu mai multe drepturi, alţii cu mai puţine drepturi.

Oficial al Comitetului European al Regiunilor, despre faptul ca Romania e inca tinuta in afara Schengen

Preşedintele Comisiei pentru afaceri externe din Comitetul Regiunilor e de părere că România n-ar trebui să fie ținută în afara spațiului Schengen. Oficialul european a venit cu propriul argument și a spus că, anul trecut, pentru prima oară în 30 de ani, a fost nevoit să stea la coadă la frontiera dintre cele două state.

Chiar nu e acceptabil” a subliniat oficialul european care a punctat că ”în viitor va trebui să construim Uniunea Europeană cu alte sisteme”. ”Am venit cu maşina în România, din Budapesta. Şi a trebuit să trec graniţa. Anul trecut, pentru prima oară în ultimii 30 de ani, am fost nevoit să stau la coadă la frontieră, la o frontieră fizică, din România în Bulgaria. Chiar nu e acceptabil, aceasta este opinia mea”, a declarat, marţi, la Timişoara, Patrick Molinoz. Preşedintele Comisiei CIVEX a subliniat că libertatea de mişcare ar trebui să se aplice în mod egal tuturor cetăţenilor din toate ţările membre. ”Cred că probabil în viitor va trebui să construim Uniunea Europeană cu alte sisteme.

Dar libertatea de mişcare ar trebui să se aplice în mod egal tuturor cetăţenilor din toate ţările membre. Nu ştim ce va vota fiecare stat în parte, dar dorinţa mea este ca România şi Bulgaria să intre cât mai repede în Schengen, astfel încât să nu mai avem cetăţeni de două categorii, unii cu mai multe drepturi, alţii cu mai puţine drepturi”, a mai spus Patrick Molinoz, preşedintele Comisiei CIVEX.

Presiuni pe toate planurile și amenințări subtile În privința aderării României la spațiul Schengen se poartă discuții pe toate palierele posibile. Din acest tablou nu lipsesc nici amenințările subtile, lansate chiar de la Palatul Victoria de premierul Marcel Ciolacu.  Surse guvernamentale au declarat pentru Digi24.ro că prim-ministrul Ciolacu i-a transmis șefului OMV că legea offshore nu se va modifica și că nici nu poate fi vorba despre acest subiect, având în vedere că Austria se opune aderarea României la Spațiul Schengen.

La rândul său, fostul ministru al Energiei, liberalul Virgil Popescu a declarat, după discuţiile dintre Marcel Ciolacu şi reprezentanţii OMV, că OMV a dat România în judecată pe clauza de preemţiune din legea offshore privind vânzarea gazului din Marea Negră, dar nu crede că are vreo şansă de câștig la Curtea de Arbitraj. „Nu aş ceda nimic pentru dreptul nostru de a intra în Schengen”, a mai spus Popescu.

Virgil Popescu spune despre discuţiile cu reprezentanţii OMV că este vorba de articolul 20 care are o clauză de preemţiune, prin care gazul din Marea Neagră va fi oferit spre vânzare statului român şi apoi în afara României. „E o clauză pe care eu am scris-o în legea offshore, evident discutată în coaliţie cu cei doi preşedinţi, Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu, cu Kelemen Hunor şi cu liderul minorităţilor, toţi patru semnând legea offshore. (..) Ultima mea discuţie cu ei a fost foarte clară, nu se modifică, premierul de atunci a spus la fel, mă bucur că astăzi în aceeaşi formulă, preşedintele PSD a spus la fel”, a afirmat Virgil Popescu, conform digi24.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
14113451724
5/49
1610388237
joker
11339203516