REPLICA ONLINE CONSTANTA

25.9° Constanța Sâm., 22 Iun. 2024
Anul XX Nr. 6768
25.9° Constanța Sâmbătă, 22 Iunie 2024 Anul XX Nr. 6768
 

Oficial de la DNA, în dosarul foștilor șefi SRI, Coldea și Dumbravă

Oficial de la DNA, în dosarul foștilor șefi SRI, Coldea și Dumbravă

Virgil STOIAN 24 mai 2024 | 13:56 1616

Fostul șef al SRI, generalul în rezervă Florian Coldea, fostul şef al Direcţiei juridice a SRI, generalul Dumitru Dumbravă, și avocatul Doru Trăilă au fost puși sub control judiciar, după ce au fost audiați de procurorii DNA timp de 15 ore, audierile prelungindu-se până în noaptea de joi spre vineri.  Celor  doi generali li s-a stabilit o cauțiune de 500.000 de lei iar avocatului Doru Trăilă 150.000 de lei.

Oficial de la DNA, in dosarul fostilor sefi SRI, Coldea si Dumbrava

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe cauțiune, începând cu data de 24 mai 2024,  față de patru persoane (doi foști militari, în prezent asociați în cadrul unor societăți, un avocat din cadrul Baroului București și o persoană fără calitate specială), pentru săvârșirea unor infracțiuni de trafic de influență, forma participației penale fiind autoratul și complicitatea.

Oficial de la DNA, in dosarul fostilor sefi SRI, Coldea si DumbravaGeneralul Florian Coldea
    
    În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
    În perioada martie 2023 – aprilie 2024, trei dintre inculpați (cei doi oameni de afaceri și avocatul din cadrul Baroului București) ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) suma de 700.000 euro plus TVA, în schimbul căreia ar fi lăsat să se creadă că ar avea influență asupra unor magistrați din cadrul unor instanțe de judecată și că i-ar putea determina pe aceștia pronunțe hotărâri favorabile martorului într-un dosar penal în care acesta era judecat. După mai multe negocieri, suma care ar fi fost pretinsă de inculpați a fost diminuată la 600.000 euro plus TVA, fiind stabilit ca aceasta să fie remisă în trei tranșe egale.
    În contextul menționat mai sus, în aceeași perioadă, martorul ar fi remis celor trei inculpați o plată parțială în sumă de aproximativ 100.000 euro.
    In cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane juridice, cu privire la săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor.
    Pe timpul cât se află sub control judiciar, cei patru inculpați trebuie să respecte o serie de obligații, între care  să nu părăsească teritoriul României și să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar.
    Inculpaților li s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar pe cauțiune se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
       De asemenea, inculpații vor depune o cauţiune în valoare de 500.000 lei (stabilită față de cei doi oameni de afaceri și avocatului din cadrul Baroului București) respectiv 150.000 lei (cu privire la cel de-al patrulea inculpat), care vor fi consemnate pe numele lor, la dispoziția Direcţiei Naţionale Anticorupţie, sau prin constituirea unor garanții reale, mobiliare ori imobiliare, în limita acelorași sume de bani, în favoarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Oficial de la DNA, in dosarul fostilor sefi SRI, Coldea si DumbravaAvocatul Doru Trăilă

    Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile penale, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

    Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Hai cu dezvăluirile la Constanța pe axa despescu dgipi fostul dna bodean
4
0
Domnule v****l s****n, in ce consta contributia dumneavoastra la scrierea acestui articol?
1
3

REPLICA

LOTO

6/49
3356424623
5/49
19152031230
joker
173645332018