REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
17.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Oficial, de la Penitenciarul Poarta Albă, despre deţinuţii eliberaţi „prin compensare”

Oficial, de la Penitenciarul Poarta Albă, despre deţinuţii eliberaţi „prin compensare”

Replica API 12 decembrie 2017 | 14:32 319

Cifrele reale

Cifrele reale

Odată cu intrarea în vigoare a legii recursului compensatoriu, 100 de deținuți au fost eliberați din penitenciarul Poarta Albă, prin aplicarea acestei legi. Doar că, în același interval, au mai fost eliberați încă 81 de deținuți, ”la termen”. Din câte se pare, mai mulți deținuți sunt eliberați ”prin compensare” decât cei eliberați ”la termen”, iar acest aspect nu trece neobservat în rândul opiniei publice. Întrebarea este: câți infractori vor mișuna pe străzi, în libertate, și câți vor rămâne închiși?

Reprezentanții Penitenciarului Poarta Albă ne-au răspuns unei adrese, potrivit căreia, odată cu intrarea în vigoare a Legii nr.169/2017, pe data de 19 octombrie 2017, conducerea Penitenciarului Poarta Albă a luat măsura punerii în libertate ”de îndată” a 56 persoane private de libertate, care au beneficiat de prevederile acestei legi, cărora le-a expirat astfel termenul de executare a pedepsei. Totodată, începând cu data de 20 octombrie și până în prezent, prin punerea în aplicare a aceluiași act normativ, instanțele de judecată au decis punerea în libertate a altor 44 de persoane private de libertate.

”Pentru a beneficia de prevederile Legii nr.169/2017, documentarul penal al persoanelor private de libertate care au primit vocația de a fi analizate în comisia de specialitate, constituită la nivelul unității, este verificat de membrii comisiei, în sensul îndeplinirii condițiilor prevăzute de actul normativ în vigoare, înaintând apoi propunerile către instanțele de judecată. Menționăm că punerea în aplicare a prevederilor actului normativ susmenționat, nu se face la cerere, fiecare caz în parte fiind analizat din oficiu, de către membrii comisiei de specialitate”, ne-au precizat reprezentanții Penitenciarului Poarta Albă.

De remarcat că, în același interval de timp, respectiv 20 octombrie 2017 și până în prezent, pe lângă cei 100 de deținuți eliberați în urma aplicării legii recursului compensatoriu, au mai fost eliberați încă 81 de persoane ”la termen”. Interesant este că numărul acestora este mai mic decât al celor eliberați grație legii menționate.

Ministrul justiției vede doar partea bună

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, declara, în urmă cu o lună, că în penitenciare sunt 25.093 de deţinuţi, cu 5.972 de deţinuţi peste capacitatea de cazare la standardul de 4 metri pe deţinut, afirmând că în urma aplicării legii recursului compensatoriu au fost eliberaţi 650 de deţinuţi.

"Ca urmare a aplicării Legii 169 au ieşit în prima zi 529, iar până astăzi (13 noiembrie n.r.) 650 de deţinuţi", a precizat Tudorel Toader, adăugând că "problema penitenciarelor nu este de ieri, de alaltăieri, este o problemă istorică - pe de o parte, o problemă sistemică - pe de altă parte".

Ministrul Justiției a mai spus că sunt 25.000 de deţinuţi în penitenciare şi doar 13.000 de funcţionari cu statut special. "Dânşii spun că este prea puţin 13.000. Am demarat o procedură de adoptare a unei hotărâri de Guvern în care să suplimentăm la ANP schema de personal cu încă 1.000", a spus ministrul Justiţiei. A ignorat, însă, să menționeze și riscurile acestei eliberări în masă. Drept urmare, unii dintre cei eliberați s-au întors în celule, în stare de arest preventiv, după ce au comis infracțiuni, violuri și furturi, imediat după punerea în libertate.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Moarte ciumei rosii!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
1
0
Suntem nemultumiti ptr ca ne au plecat prea multi puscariasi si noi gaborii ne certam ptr furaciuni. Noi ne am invatat cu furaciunile de la parnaiasi.
3
1
Psd a facut jaf in tara de 27ani
2
2
Voroneanu Ctin zis Cocs, copilul puscariei, mai negru decat un african
0
0
Incarcati pe un vapor de carton si trimisi pe mare...
4
2
Intr-o societate ca a noastra ,de retardati ca tine,bineinteles ca multi detinuti se vor reabilita si vor deveni oameni normali.Problema este ca ,prostii ca tine nu se vor faca bine niciodata.Problema lui Dorel de la justitie si a boilor ca tine este ca nu imteleg ca in societatea noastra este un procent de infractori care trebuieste cazat si pt asta nu gratiezi ci construesti penitenciare deccente.
1
2
Opinia publica oricum are probleme in ceea ce priveste detinutii,crezand ca acestia pot fi inchisi pe viata indiferent de infractiunea comisa! Mai devreme sau mai tarziu fiecare detinut isi va ispasi pedeapsa si va fi eliberat iar societatea,aceasta opinie publica,ar trebui sa contribuie in oarecare masura la reintegrarea in societate a fiecarui detinut,astfel ca acestia sa devina oameni normali!
10
1

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218