REPLICA ONLINE CONSTANTA

19.4° Constanța Sâm., 15 Iun. 2024
Anul XX Nr. 6761
19.4° Constanța Sâmbătă, 15 Iunie 2024 Anul XX Nr. 6761
 

Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc renaște din propria cenușă, sub o nouă conducere

Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc renaște din propria cenușă, sub o nouă conducere

Andreea POPA 23 mai 2024 | 00:00 1497

Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN), o instituție zguduită anterior de scandaluri și rivalități intestine, de acuzații de corupție la nivel înalt, de numiri controversate și de complicități cu foști demnitari ai instituției, suferă în ultimul timp transformări remarcabile. Sub bagheta magică a actualului președinte, ONJN renaște din propria cenușă, precum pasărea Pheonix. O instituție despre care unii credeau că trebuia eliminată integral, iar pe ruinele ei reclădită o instituție modernă, transparentă și loială statului român, dă semne de revenire spectaculoasă.

Oficiul National pentru Jocuri de Noroc renaste din propria cenusa, sub o noua conducereGheorghe Gabriel Gheorghe

Gheorghe-Gabriel Gheorghe, un nume ca oricare altul și care nu prefigura schimbările substanțiale care zguduie din temelii instituția. Gheorghe-Gabriel Gheorghe este actualul președinte al ONJN, numit în urmă cu 6 luni de zile de prim-ministrul Marcel Ciolacu. O numire de altfel așteptată după eșecurile și gafele repetate ale echipei de conducere coordonate, la acea vreme, de controversatul Pocora Silviu, desemnat la conducerea instituției.

După o perioadă de analiză și evaluare, după ce și-a creionat o strategie, fără multe ieșiri în mass-media și eliminând gesturile inutile, noul președinte începe să mute piesele pe tabla de șah. În mediul operatorilor din piața jocurilor de noroc se propagă o undă de șoc; pentru unii glaciară, pentru alții ca un aer primăvăratec.

Este firesc, întrucât piața de profil este împărțită între operatorii onești, cinstiți și care respectă legislația și, mai ales, își plătesc dările către bugetul statului, organizatorii care alternează funcționarea în legalitate cu funcționarea „la negru”, fiind conectați cu tot felul de politicieni veroși și funcționari corupți, inclusiv din ONJN, dar și rechinii domeniului, acei organizatori care se definesc ca și câștigători (winner în engleză, pentru cunoscători bineînțeles) și care  funcționează exploatând breșele din legislația imperfectă din domeniul jocurilor de noroc, dar și permisivitatea legislației fiscale care le permite să evite plata taxelor și impozitelor colosale către bugetul statului (inclusiv prin introducerea în insolvență a unora dintre firme, după ce anterior le-au externalizat profitul fabulos).

Oficiul National pentru Jocuri de Noroc renaste din propria cenusa, sub o noua conducereONJN

Și iată că ceea ce părea a fi doar o schimbare de catifea a echipei de conducere din ONJN s-a transformat în realitate: recalibrarea întregii echipe, numirea unui profesionist recunoscut și eliminarea din funcțiile decizionale a persoanelor corupte. Un gest extrem de curajos al președintelui Gheorghe-Gabriel Gheorghe, un gest care prefigurează de fapt noua viziune a guvernului asupra modului în care trebuie controlat domeniul jocurilor de noroc.

Noua strategie diferă fundamental de perioada Odetei Nestor, când ambiguitatea și complicitățile erau la ordinea zilei, când pilele și relațiile împânzeau ierarhia ONJN. Se pune accent pe profesioniști, pe oameni energici și determinați să aplice legislația, fără teama generată de posibile cadavre existente prin șifoniere. Prima mutare a părut extrem de firească și necesară: Tudor Șimota, este retrogradat din orice poziție de conducere din cadrul aparatului central al Direcției Generale de Supraveghere și Control (DGSC), cea mai puternică și importantă direcție din ONJN, și este mutat la conducerea Serviciului Teritorial Nord Est.

Valentin Ioan Tomescu, noul director al DGSC

Iar în poziția de director general al DGSC este numit Valentin Ioan Tomescu, unul dintre profesioniștii recunoscuți ai instituției din Calea Victoriei; noul director general a ocupat anterior poziția de șef serviciu în cadrul Serviciului Teritorial Sud Est (Constanța).

După experimentul dezastruos cu Pocora Silviu, care provenea de la același serviciu teritorial, am fost destul de circumspecți și ne-am activat sursele din mediul de referință. Dar surpriză, toate semnalele care ne-au parvenit au fost pozitive, Valentin Ioan Tomescu fiind considerat un foarte bun profesionist al domeniului, cunoscător al legislației specifice și, mai ales, extrem de corect în relaționarea cu organizatorii de jocuri de noroc.

Cele aproximativ 111 amenzi/sancțiuni pe care le-a aplicat în 2023, au însumat un cuantum de 1.270.000 lei, un venit apreciabil la bugetul statului. Printr-un simplu exercițiu de imaginație, dacă am multiplica rezultatele profesionale ale actualului director general al DGSC cu numărul inspectorilor ONJN cu atribuții de control, ne-ar duce la sume aproape halucinante care ar putea alimenta bugetul statului și ar disciplina și domeniul jocurilor de noroc.

Într-adevăr, se pare că numirea lui Gheorghe-Gabriel Gheorghe în funcția de președinte al ONJN a fost o mișcare inteligentă a primului-ministru, reușindu-se astfel atât dinamizarea și eficientizarea unei instituții amorțite în timp, cât și eliminarea sau trecerea în funcții inferioare a funcționarilor corupți. Din piața de profil, organizatorii de bună credință apreciază noul mod de lucru al conducerii ONJN și mai ales deschiderea pentru dialog și transparență.
 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA

LOTO

6/49
281541142331
5/49
2274181623
joker
123216151112