REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.8° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.8° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Olena Zelenska a încins discuțiile la Davos

Olena Zelenska a încins discuțiile la Davos

Cristina BĂRBUCEANU 18 ianuarie 2023 | 00:00 532

Soția președintelui ucrainean Olena Zelenska a avertizat la Davos că Rusia va încerca să își extindă războiul și în alte țări și că "nu a intenționat niciodată să se limiteze la granițele Ucrainei". "Acest război poate merge mai departe", a declarat ea într-un discurs la Forumul Economic Mondial de la Davos. Adresându-se liderilor mondiali, ea a spus că lumea ar trebui să lucreze pentru a evita o "criză globală la scară largă, totală".

Olena Zelenska a incins discutiile la Davos

Referindu-se la posibilitatea unui accident nuclear în Ucraina, Zelenska a declarat că "nu putem permite să se întâmple un nou Cernobîl". "Nu vrem ca undeva în lume, copiii să fie forțați să învețe cum să se protejeze împotriva bolilor cauzate de radiații", a spus ea. Organismul de supraveghere nucleară al ONU încearcă de luni de zile să ajungă la o rezoluție după ce Rusia a preluat centrala nucleară din Zaporizhzhia, care a fost supusă unor bombardamente repetate.

Evenimentul anual se concentrează în acest an foarte mult pe războiul din Ucraina - și au existat deja câteva evoluții interesante. Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a purtat deja discuții cu vicecancelarul german Robert Habeck cu privire la continuarea sprijinului și asistenței pentru Ucraina. Klitschko a declarat că au fost luate "decizii pozitive", deși nu a oferit mai multe detalii, cu excepția faptului că cei doi au discutat despre "transferul de arme".

Berlinul a fost supus presiunilor din partea aliaților săi pentru a permite ca tancurile Leopard fabricate în Germania să fie trimise în Ucraina. Polonia s-a oferit să pună la dispoziție stocurile sale de tancuri, deși ar avea nevoie de permisiunea Germaniei pentru a le trimite. Președintele lituanian Gitanas Nausėda a declarat acum că "crede cu tărie" că Germania va furniza tancurile Ucrainei - în ciuda reticenței sale anterioare. "Nu ne permitem luxul unor astfel de întârzieri. Trebuie să se facă rapid", a declarat el, adăugând că livrările de tancuri ar fi o parte strategică a următoarei faze a conflictului.

Președintele polonez a declarat că speră ca demersul țării sale de a furniza tancuri de fabricație occidentală să îi determine și pe alți lideri să urmeze exemplul. "Sperăm și încercăm să organizăm un sprijin mai mare pentru Ucraina. Sperăm că alți parteneri, aliați, vor oferi tancuri Ucrainei", a declarat el.

Președintele Macedoniei de Nord a avertizat că Balcanii de Vest ar putea fi exploatați de Rusia. "Punctul slab în arhitectura Europei și pericolul din partea Kremlinului este reprezentat de Balcanii de Vest", a declarat președintele Stevo Pendarovski la un eveniment din cadrul Forumului Economic Mondial. El a adăugat că SUA ar trebui să acorde mai multă atenție situației din regiune, conform stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614