REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.8° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
11.8° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

OPAL Construct LIVREAZĂ echipamente DEFECTE pe BANI EUROPENI!?

OPAL Construct LIVREAZĂ echipamente DEFECTE pe BANI EUROPENI!?

Replica API 5 iulie 2021 | 00:42 2962

Opal Construct a câștigat, în 2014, contractul privind eficientizarea consumului de energie electrică pentru Primăria Ghindărești, investiția fiind realizată din fonduri europene. Primăria acuză firma care a câștigat contractul, Opal Construct, că nu și-a îndeplinit obligațiile întocmai și că ar fi livrat echipamente nefuncționale. Vorbim despre o centrală de producere a energiei, alimentată cu biogaz și o turbină eoliană. Cele două părți au ajuns în instanță, Primăria solicitând firmei să repare defecțiunile.

Valoarea Contractului a fost convenită, potrivit art. 5 din Contract, la suma de 3.197.457,90 lei. Recepția a fost consemnată cu obiecțiuni, comisia de recepție recomandând societății să procedeze la inițierea demersurilor în vederea efectuării probelor tehnologice și punerea în funcțiune a echipamentelor tehnologice. În esență, cele două echipamente, centrala de producere a energiei, alimentată cu biogaz și turbina eoliană au fost testate, testare în urma căreia s-a constatat că acestea fie nu au funcționat, fie au funcționat pentru o perioadă foarte scurtă de timp, fără a atinge însă parametrii prevăzuți în proiectul tehnic, prin contract, de către societate. Astfel, în ceea ce privește centrala de producere a energiei, alimentată cu biogaz, aceasta nu a funcționat, practic, niciun moment ulterior intocmirii proceselor — verbale de recepție la punerea in funcțiune. În ceea ce privește turbina eoliană, aceasta a funcționat pentru o perioadă foarte scurtă de timp, fără a atinge parametrii prevăzuți în proiectul tehnic pentru ca, mai apoi, să se defecteze iremediabil, urmare distrugerii unora dintre componentele acestei turbine (palele eolienei) și repunerii în funcțiune a instalațiilor. Toate aceste notificări au fost ignorate cu desăvârșire, de către societate, spune administrația locală.

surs foto: lucianvisa.ro

Ulterior, a fost efectuat un control, in cursul anului 2015, de către reprezentantii Organismului lntermediar pentru Energie, din cadrul Ministerului Energiei, care au constatat nereguli.

Acțiunea Primăriei, respinsă

Primăria din Ghindărești a mers în instanță, solicitând ca societatea Opal Construct să repare toate defecțiunile/avariile existente asupra instalațiilor, respectiv centrala generatoare de energie, alimentată cu biogaz si turbina eoliană, executate în baza Contractul de execuție de lucrări din august 2014 și extinderea perioadei de garanție cu privire la cele două instalații.

A fost realizată și o expertiză, în urma căreia s-a constatat că lucrările s-au executat în concordanță cu normele și normativele tehnice specifice, cu proiectul tehnic, cu documentația de achiziție. Dina cest motiv, acțiunea Primăriei a fost respinsă, însă administrația locală a formulat recurs.

Despre Opal Construct

Opal Construct SRL a fost înfiinţată în 2005 şi are ca domeniu de activitate comerţul cu ridicata al materialului lemnos şi al materialelor de construcţii şi echipamentelor sanitare. Opal Construct a primit în ultimii ani un număr uluitor de contracte de la stat: peste 1.300. Dintre acestea, 1.262 au reprezentat cumpărări directe, în valoare de 558.801,28 euro, iar 68 au fost câştigate prin licitaţie, valoarea acestora ridicându-se la peste 22.000.000. Cele mai importante au fost primite de la Ministerul Apărării Naţionale, dar şi de la primăriile Mangalia sau Eforie. Societatea este deținută de Bogdan Nicolae Grădinaru.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Deci expertiza a evidentiat ca totul a fost corect. Atunci de ce puneti astfel de titluri la stiri? Pt a defaima si ataca o firma???
3
2
La costinesti cum?
5
0

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468