REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Operație în PREMIERĂ: RECONSTRUCȚIE DE SÂN la Spitalul Militar, cu țesuturile proprii ale pacientei!

Operație în PREMIERĂ: RECONSTRUCȚIE DE SÂN la Spitalul Militar, cu țesuturile proprii ale pacientei!

Replica API 30 martie 2019 | 23:38 2054

Spitalul Militar de Urgență „Alexandru Gafencu” are, de puțin timp, un Compartiment de Chirurgie Plastică, iar în cursul săptămânii trecute, în cadrul unității spitalicești a fost realizată, pentru prima dată, o intervenție chirurgicală de reconstrucție de sân unei paciente care a suferit de cancer de sân. Ineditul constă și în faptul că procedura folosită este considerată „standardul de aur între procedeele reconstructive”.

La scurt timp după înființarea Compartimentului de Chirurgie Plastică în Spitalul Militar de Urgență „Alexandru Gafencu” din Constanța, în cadrul acestuia a fost realizată prima reconstrucție de sân cu țesuturi autologe liber transferate din Constanța. Altfel spus, reconstrucția a fost realizată cu țesuturi proprii ale pacientei.

„Considerat standardul de aur între procedeele reconstructive după cancerul de sân, lamboul abdominal bazat pe artera epigastrică inferioară (profundă) aduce țesuturi proprii ce creează un sân nou, cu o durată de viață egală cu viața pacientei”, au arătat reprezentanții unității spitalicești constănțene.

Intervenșția a durat zece ore și a fost realizată de o echipă de doi chirurgi plasticieni: dr. Anca Oprescu, medic specialist chirurgie plastică și microchirurgie reconstructivă, în cadrul Spitalului Militar Constanța (aceasta este absolventă a programului de masterat în microchirurgie, sub egida Universității Autonome din Barcelona), fiind cea care a organizat intervenția, realizată cu ajutorul voluntar al dr. Altai Gelal, medic primar de chirurgie generală și medic specialist chirurgie plastică și reconstructivă. Anestezia a fost asigurată de echipă condusă de col. dr. Aurel Trană.

„Operația presupune doi timpi pricipali: prelevarea unui lambou de pe abdomen, ce folosește pielea și grăsimea abdominală, împreună cu vasele care le hrănescu. După disecția arterei și venei, până la origine, urmează timpul toracic, acesta constând în identificarea unei artere și vene receptoare, la care se va lega lamboul. Operația este practic un autotransplant, ce folosește excesul de țesuturi abdominale, ceea ce sporește satisfacția pacientelor, acest exces fiind de cele mai multe ori nedorit. Închiderea abdomenului și închiderea zonei receptoare sunt evenimentele finale. Atunci când există țesut abdominal în exces, aceasta este prima alegere, iar în cazul în care nu există, pot fi alese alte zone donatoare”, mai arată reprezentanții unității spitalicești.

Pacienta este o femeie de 53 de ani, cu mastectomie dreapta, realizată în urmă cu aproximativ zece ani. Intervenția a fost un succes, pacienta fiind externată după șapte zile de la operație, cu o stare generală foarte bună.

„Spitalul Militar reașează orașul Constanța pe harta Europei, ca oraș ce oferă pacientelor cu cancer de sân un transplant complet, modern, ce folosește propriile țesuturi și tehnici microchirurgicale. Vindecarea nu presupune doar absența maladiei, ci recuperarea stării de sănătate fizică și psihică, ținând cont de impactul devastator al amputației sânului asupra psihicului feminin.

Această premieră nu ar fi fost posibilă fără curajul și încrederea pacientei în echipa operatorie, fără dedicarea și dorința de implicare a echipei de asistente și infirmiere de la blocul operator, din Secția de Terapie Intensivă și din Secția de Chirurgie Generală, al căror merit dorim să îl recunoaștem la întreaga valoare”, se mai arată în informarea Spitalului Militar de Urgență „Alexandru Gafencu” Constanța.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
de asta avem spital military !
1
0
daca esti in deficit, exista metode foarte eficiente. Doar intereseaza-te......
1
0
dr Trana un om cu un caracter exemplar ar fi bine daca ar fi multi medici ca dansul
4
2
Pot reconstrui si la barbati ceva mai altoit?Intreb pentru Fat-frumos!
6
2
Pt Misu: de unde ai scos-o p'aia cu Trana spagar?
6
2
Am sarit in sus de bucurie cind am citit stirea replicarilor. De acum pot sa mearga in teatrele de operatiuni unde statul ilamic isi repatriaza mugeahedini. Pot sa-l ia in echipa si pe ciomu nu ma supar.
4
4
Ce cauta pe podium si spagaru de Trana.
6
11
BRAVO! Ma bucur ca mai apar noutati in medicina constanteana
17
5

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108