rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 2 decembrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Operatorii din turism solicită un sprijin real din partea statului pentru agenţiile din domeniu

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) solicită un sprijin real din partea statului pentru agenţiile de turism şi transmite Guvernului cinci propuneri pe care le consideră "cruciale" pentru supravieţuirea acestora, potrivit unui comunicat, scrie Agerpres.

Sursa foto: ANAT / Facebook.com

"Înţelegem pe deplin limitările bugetare cu care se confruntă Guvernul României. Totuşi, având în vedere aspectele prezentate, precum şi faptul că este principial să ne aşteptăm ca o parte dintre sumele achitate de agenţiile de turism ca taxe şi impozite să se întoarcă sub formă de sprijin dedicat din partea Guvernului pentru această categorie de contribuabili, vă rugăm să aveţi în vedere cinci propuneri pe care le apreciem ca fiind echitabile şi, totodată, cruciale pentru supravieţuirea agenţiilor de turism", se menţionează în scrisoarea oficială trimisă de ANAT către membrii Guvernului.

Astfel, operatorii din turism solicită realizarea unei scheme de ajutor de stat pentru agenţiile de turism constând în oferirea de granturi egale cu valoarea taxelor achitate în anul 2019, proiect ce ar trebui implementat până cel târziu la finalul anului 2020, precum şi reducerea cotei de TVA la 5% pentru agenţiile de turism începând cu 1 ianuarie 2021, chiar şi pentru o perioadă limitată de trei ani.

Totodată, reprezentanţii ANAT cer prelungirea acordării voucherelor de vacanţă în perioada 2021-2025 către bugetari şi acordarea de facilităţi fiscale pentru companiile private care oferă salariaţilor vouchere de vacanţă. "Conform studiului realizat de către APET şi ASE privind beneficiile aduse de acest program, pe care îl anexăm prezentei, fiecare leu cheltuit de statul român pentru voucherele de vacanţă antrenează o creştere de 0,51 lei a Produsului Intern Brut (valoare nominală), iar la fiecare 64.359 lei cheltuiţi pentru vouchere se creează un nou loc de muncă", se menţionează în document.

Printre solicitări se află prelungirea proiectului privind munca flexibilă până la 30 iunie 2021, pentru a evita pierderea unei resurse umane cu un nivel profesional foarte înalt şi cu o specializare de nişă, care cu greu va putea găsi alte locuri de muncă pe măsura pregătirii. "Oameni în care s-a investit foarte mult în decursul anilor şi care au acumulat o experienţă remarcabilă, vor fi nevoiţi să migreze către alte domenii de activitate, probabil ca novici, ceea ce va duce la scăderea veniturilor şi, implicit, a nivelului de trai pentru această categorie de angajaţi.", susţin reprezentanţii ANAT.

De asemenea, operatorii din turism mai solicită garantarea voucherelor de valoare emise de către agenţiile de turism pentru călătoriile anulate din cauza restricţiilor impuse de pandemie. "Sperăm ca, de această dată, demersul nostru să fie corect apreciat şi agenţiile de turism să primească un sprijin real din partea autorităţilor şi nu doar clasicele promisiuni, niciodată dublate de măsuri concrete; în caz contrar, multe dintre ele nu vor supravieţui iernii", se mai precizează în document.

Totodată, reprezentanţii ANAT susţin că, având în vedere situaţia la nivel mondial şi perspectivele limitate de revenire la normal în viitorul previzibil, este de aşteptat să se întâmple în perioada următoare falimente ale unor companii de top din economie cu capital autohton, branduri recunoscute, mari angajatori dar şi firme medii, toţi aceştia fiind contribuabili corecţi şi importanţi la bugetul statului de-a lungul a zeci de ani de activitate.

"Din ultimele date transmise de către membrii ANAT la solicitarea Dlui. Secretar de Stat Răzvan Pîrjol, reiese faptul că numai 10 dintre agenţiile de turism cu volume mari, care operează pe piaţa din România, au achitat în anul 2019 un volum total de impozite în valoare de peste 40 de milioane de lei. Aşa cum am explicat deja în mai multe rânduri, majoritatea măsurilor de sprijin adoptate de Guvern până în prezent au fost, în mare parte, inaplicabile, sau, în cel mai bun caz, prea puţin utile pentru agenţiile de turism", se menţionează în document.

Potrivit acestuia, agenţiile nu au putut aplica pentru şomajul tehnic, activitatea lor neputând fi oprită din cauza faptului că aveau deja sejururi aflate în derulare sau în pregătire pentru sezonul de vară 2020, călători aflaţi în diverse destinaţii care trebuiau repatriaţi sau negocieri de purtat cu furnizorii de servicii în vederea recuperării avansurilor achitate pentru călătoriile anulate, întrucât legea obligă agenţiile de turism (nu şi furnizorii de servicii de pe lanţ) să ramburseze banii, fără a face distincţie în faţa unei situaţii excepţionale cum este cea pe care o traversăm.

Ulterior, măsura sprijinului de 41,5% constituind sume puse la dispoziţie de Guvern pentru cheltuielile salariale cu angajaţii readuşi la muncă din şomaj tehnic a fost şi ea, în mod evident, inaplicabilă pentru majoritatea agenţiilor de turism.

De asemenea, programul IMM Invest, destinat susţinerii capitalului de lucru şi al investiţiilor, prevedea în momentul lansării, printre condiţiile de accesare, păstrarea numărului de angajaţi existent până la data de 4 aprilie 2020. "Desigur că toate companiile şi-ar fi dorit să îşi păstreze angajaţii în care au investit pentru formare şi profesionalizare, însă din cauza specificului pieţei de călătorii care este în continuare blocată în mare parte şi care indică scăderi masive pentru 2020 şi în perspectiva următorilor doi ani, acest lucru a fost imposibil de susţinut pentru agenţiile de turism cu un număr important de salariaţi. Pentru ca aplicarea la programe de creditare în acest context să aibă sens din punct de vedere economic, ea trebuia corelată cu măsuri solide de reducere a cheltuielilor, cele mai importante fiind cele cu forţa de muncă. Această prevedere a fost eliminată abia în luna septembrie", se mai precizează în scrisoare.

Conform ANAT, numărul mic de aplicaţii din partea agenţiilor de turism aprobate a confirmat zvonurile apărute cum că băncile sunt reticente în a acorda linii de credit, fie ele şi garantate de stat, operatorilor economici care aveau codul CAEN principal de agenţie de turism.

"Observăm, de asemenea, faptul că acei agenţi economici care au avut o conduită de afaceri corectă de la începutul pandemiei şi au depus eforturi considerabile pentru a ajunge la momentul de faţă fără să aibă datorii restante, nu pot avea acces la niciun fel de sprijin din partea statului, întrucât cheltuielile eligibile se referă la achitarea facturilor restante, nu şi a celor curente/viitoare. Aceasta tendinţă, pe care o consideram discriminatorie, s-a observat şi în cazul ajutorului de 41,5% pentru susţinerea cheltuielilor salariale, el putând fi accesat numai de acele companii care şi-au trimis angajaţii în şomaj tehnic.", se menţionează în scrisoare.

Potrivit ANAT, reluarea parţială a activităţii după încetarea stării de urgenţă a adus venituri modeste, departe de aşteptările prognozate pentru sezonul de vară 2020, în vreme ce cheltuielile de funcţionare au continuat să se acumuleze indiferent de existenţa sau nu a veniturilor.

"Se impune, deci, pe modelul adoptat de multe alte state din cadrul Uniunii Europene, o schemă de ajutor dedicată agenţiilor de turism, dacă statul român doreşte evitarea pierderii altor câteva zeci de mii de locuri de muncă şi a veniturilor aferente din taxe şi impozite, deloc neglijabile, pe lângă afectarea câtorva sute de mii de călători care îşi vor pierde vacanţele şi banii achitaţi în avans. Modul în care au fost afectate agenţiile de turism este singular, neputând fi comparat sub niciun aspect cu alte domenii de activitate, atât prin specific, cât şi prin legislaţia aplicabilă la nivel naţional şi comunitar, care prevede asumarea unor extra obligaţii în raport cu consumatorii comparativ cu alţi furnizori de servicii", se mai sune în document.

marţi, 20 octombrie 2020628
Comentarii

00Codrin(20 oct 15:13)
Acuma si sa dai bani alora care in conditii normale ofera servicii de tot cacatul profitand acum de pandemie ca sa se vaiete,e cam de porc. Romanii nu merg acolo unde sunt serviti prost,cazati prost si eventual jecmaniti si iata ca tot romanii platesc din banii lor,adica din biget pentru acei operatori de cacat evitabili in conditii de lipsa virusului asta? Pai atunci sa se dea toti banii tuturor romanilor fara carte de munca,ce ei nu ar munci daca nu era pandemia? Cand intri la crasma,pe langa pret mai dai si bacsis,ca patronul da salarii mici,apoi tot eu sa dau din taxe si impozite bani ?
01Au luat bani pe excursii care(20 oct 11:27)
nu au mai fost facute. Banii nu au fost returnati. Acum vor si bani de la stat. Niste jeguri umane. Vezi Christian Tour !
mai mult...Economic
2 dec 00:00EconomicONRC: 92.179 de persoane fizice şi juridice înmatriculate în primele 10 luni din 2020

Numărul de înmatriculări de persoane fizice şi juridice a scăzut în primele zece luni din 2020 cu 21,9%,...265

2 dec 00:00EconomicUNTRR salută clarificările publicate de Comisia Europeană privind noile prevederi ale Pachetului Mobilitate 1270
2 dec 00:00EconomicCinci state membre, inclusiv România, au primit tranşa de 8,5 miliarde euro din împrumutul acordat de CE296
2 dec 00:00EconomicFMI: Zona euro ar putea avea nevoie de mai mult sprijin monetar şi fiscal

Guvernele din zona euro şi Banca Centrală Europeană ar putea avea nevoie să furnizeze mai mult sprijin monetar şi...278

2 dec 00:00EconomicBrandul Fiat va electrifica 60% din modelele sale până la finalul lui 2021275
2 dec 00:00EconomicSamsung ar putea renunţa anul viitor la gama de telefoane premium Galaxy Note299
1 dec 00:00EconomicONRC: Insolvenţele, în scădere cu aproape 11% în primele zece luni din 2020

Numărul societăţilor comerciale şi persoanelor fizice autorizate intrate în insolvenţă a scăzut cu 10,91% în...464

1 dec 00:00EconomicASF: Cotaţia aurului pe bursele internaţionale, în scădere în urma informaţiilor privind vaccinul împotriva COVID-19457
1 dec 00:00EconomicGospodăriile din Uniunea Europeană au alocat pentru locuinţă aproape un sfert din cheltuieli, în 2019450
1 dec 00:00EconomicBode: Din această săptămână, reţeaua de autostrăzi din România se va îmbunătăţi cu 31 de kilometri

Reţeaua de autostrăzi din România se va îmbunătăţi cu încă 31 de kilometri începând din această...535

1 dec 00:00EconomicGentiloni: Reglementările bugetare ale UE trebuie să fie compatibile cu nivelul ridicat al datoriei, în urma pandemiei511
1 dec 00:00EconomicEmisiile de gaze cu efect de seră din UE au ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 30 de ani535
Vremea
3.5°3.5° - 5° miercuri, 2 decembrie 2020
ConstanțaUmiditate: 89%
Vânt: 5.49 m/s
Presiune: 1022 milibari

Loto
6/49
5/40
joker
Horoscop
mai mult...SPSportRT
2 dec 00:00SportSimona Halep, anunț îngrijorător: 'Am 4 hernii'

Anul 2020 a fost unul pe plus pentru campioana noastră. Chiar dacă nu a reușit să câștige vreun Grand Slam, Simo a...396

2 dec 00:00SportFCSB, lovitură pe piața transferurilor

Dumitru Cardoso (29 de ani) este marele pariu al FCSB pentru perioada de mercato din iarnă. Golgheterul lui Gaz Metan...352

2 dec 00:00SportLiga Campionilor - Zidane nu se gândeşte la demisie după eşecul suferit de Real Madrid în Ucraina

Zinedine Zidane a anunţat că nu intenţionează să demisioneze din postul de antrenor al echipei spaniole de fotbal...237

2 dec 00:00SportAustralian Open ar putea începe pe 8 februarie (presă)

Australian Open, primul Grand Slam al anului 2021, prevăzut să debuteze pe 18 ianuarie, ar putea fi decalat cu trei...177

Local
2 dec 23:59LocalÎncă 10 DECESE la Constanţa din cauza COVID-19

Până marți, 1 decembrie a.c., 11.530 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat. La...1471

2 dec 00:01LocalLocalitățile Tuzla, Rasova și Aliman vor intra în carantină

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a emis ordinele de carantinare zonală, timp de 14 zile, pentru...672

2 dec 00:01Local6 fotbalişti de la Farul Constanţa, infectaţi cu coronavirus

În urma testării periodice pentru COVID-19, 6 dintre componenții echipei Farul Constanţa au fost depistați pozitiv....742

2 dec 00:02LocalAFACERISTUL Corneliu IDU a MURIT. A fost INFECTAT cu COVID 19

Cel mai bogat om de afaceri constănţean, Corneliu Idu, cu o avere estimată la peste 250 milioane de euro, a murit în...20839

2 dec 00:05LocalZeci de SANCȚIUNI aplicate de forțele de ordine, în județul Constanța

Având în vedere instituirea măsurii carantinei zonale în municipiul Constanţa, polițiștii și jandarmii...884

2 dec 00:07LocalUn constănțean a încercat să se sinucidă

1287

Politică
Interviuri
24 noi 00:10InterviuriMarian CRUȘOVEANU, PNL: În Primăria Constanţa sunt foarte multe situații NECLARE. VIDEO

Marian Crușoveanu, candidatul PNL pentru Camera Deputaților, are convingerea că va ajunge în Parlamentul României...2543

24 noi 00:12InterviuriSorin Andrei, USR-PLUS: Așa cum MERGEM la supermarket, putem merge și la VOT. VIDEO

Sorin Andrei este candidatul USR-PLUS pentru un loc în Senat. Chiar dacă situația în care ne aflăm a restricționat...1499

12 noi 00:04InterviuriDumitru Caragheorghe, USR-PLUS: CIOLOŞ ar fi GESTIONAT mai BINE fenomenul COVID. Video

2185

11 noi 00:00InterviuriGeorge NICULESCU: PSD nu a avut NICIODATĂ vreo legătură cu BINELE oamenilor

George Niculescu, candidatul PNL pentru un loc în Senat, a spus ”Da” unei noi provocări, aceea de a fi vocea...2722

11 noi 13:23InterviuriLoredana Batarigă, de la Pro România, se LUPTĂ pentru un Centru de Psihodiagnoză infantilă și Consilierea familiei

Loredana Batarigă este candidat, din partea Pro România, pentru un loc în Senat. Este intrată recent în politică,...1735

10 noi 00:38InterviuriSTELIAN ION: Procurorii trebuie SCOȘI de sub AUTORITATEA ministrului JUSTIȚIEI! Video

2704

Monden
2 dec 00:00MondenFelicity Huffman, condamnată în scandalul admiterilor la universităţi americane de elită, revine la actorie

Actriţa Felicity Huffman, cunoscută pentru rolurile din „Transamerica”, ce i-a adus o nominalizare la Oscar, şi...365

2 dec 00:00MondenActriţa Rebel Wilson a reuşit să îşi atingă obiectivul de pierdere în greutate stabilit pentru anul acesta

Actriţa australiană Rebel Wilson, cunoscută din filmele „Pitch Perfect”, „The Hustle”, „Cats” şi „Jojo...439

2 dec 00:00MondenSerialul 'The Undoing' a înregistrat un debut mai bun decât 'Game of Thrones'

328

2 dec 00:00MondenBad Bunny, Billie Eilish şi The Weeknd sunt cei mai ascultaţi artişti pe Spotify în 2020

Spotify a dezvăluit topurile celor mai ascultaţi artişti, albume, cântece, liste şi podcast-uri de către cei 320...274

2 dec 19:04MondenNetflix, somată să avertizeze publicul că serialul „The Crown“ este o ficţiune

Ministrul britanic al Culturii Olivier Dowden va solicita companiei Netflix să menţioneze înainte de difuzarea unor...361

2 dec 00:00MondenAnimaţia Demon Slayer a devansat Titanic în box office-ul japonez

276

Mapamond
2 dec 00:00MapamondFranţa: Majoritatea parlamentară va rescrie articolul contestat din legea 'securităţii globale'

Partidele majorităţii guvernamentale din Franţa vor rescrie şi supune în parlament o nouă versiune a unui articol...284

2 dec 00:00MapamondSuedia: O femeie a fost arestată sub suspiciunea că şi-a ţinut fiul închis în casă aproape 30 de ani

Autorităţile suedeze au anunţat marţi arestarea unei femei septuagenare, suspectată că şi-a ţinut fiul închis...374

2 dec 00:00MapamondONU: Pandemia a determinat o creştere-record a numărului de oameni care au nevoie de ajutor umanitar

249

2 dec 00:00MapamondCanalul Mânecii: Numeroase încercări de traversare, 121 de migranţi salvaţi

Numeroşi migranţi au încercat din nou să treacă, luni, Canalul Mânecii pentru a ajunge în Regatul Unit şi 121...275

2 dec 00:00MapamondOMS, îngrijorată că 'amnezia' omenirii va duce la alte pandemii

Mike Ryan, directorul Programului pentru urgenţe sanitare al OMS, a avertizat luni că omenirea riscă viitoare...311

2 dec 00:00MapamondCoronavirus: Turcia a introdus de marţi restricţii de deplasare în weekend şi pe timp de noapte în restul săptămânii

334

Sănătate
2 dec 00:00SănătateExcesul de sare scade imunitatea organismului împotriva unei bacterii din rinichi

Un studiu recent pune în lumină legătura dintre consumul prea mare de sare și alterarea funcției antibacteriane a...311

2 dec 00:00SănătateHipermobilitatea sau laxitatea articulară: cauze, simptome, tratament

Rolul ligamentelor în organism este de a conecta și stabiliza oasele. Acestea sunt suficient de flexibile pentru a se...279

2 dec 00:00SănătateInteligența emoțională a părinților în raport cu copiii în vreme de pandemie

269

2 dec 18:15SănătateDepresia postnatală, favorizată de cezariana făcută în situațiile de urgență

Un studiu făcut recent de cercetătorii de peste Ocean arată că riscul de depresie postnatală este cu 15% mai mare...289

2 dec 00:00Sănătate6 soluții naturiste la-ndemână contra negilor

Negii sunt excrescențe inofensive ale pielii cauzate de papilomavirusul uman (HPV). Există peste 100 de tipuri de HPV....336

2 dec 00:00SănătateCombinaţii sănătoase de alimente de Sărbători

Sărbătorile de iarnă ne pot aduce multe bucurii și amintiri frumoase, dar și o sumedenie de neplăceri digestive...302

2 dec 00:00SănătateCum ar trebui să gătești alimentele, pentru ca vitaminele să nu se piardă?

Beneficiile găsite în fructe și legume, cum ar fi vitaminele, pot dispărea în timpul gătitului. Ce poți face...309

2 dec 00:00SănătateCând și cum ar trebui administrat uleiul de pește lichid?

Când, cum și pe ce perioadă ar trebui să consumăm uleiul de pește? În ce condiții trebuie păstrat acesta? Iată...279

2 dec 00:00SănătateQuiche vegetarian: 3 rețete sănătoase de încercat

298

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT