Operatorii își demolează beach bar-urile de pe plajă, fără autorizație, pentru a putea participa la licitație. Video
Operatorii își demolează beach bar-urile de pe plajă, fără autorizație, pentru a putea participa la licitație. Video
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestTensiunile între autoritățile responsabile cu managementul și administrarea plajelor și operatorii comerciali de pe litoral continuă. Pentru a participa la licitație pentru sectoarele de plajă, în privința căreia a fost emisă deja Ordonanța de Urgență, operatorii se văd nevoiți să elibereze suprafețele ale căror contracte de închirieri s-au încheiat, chiar înainte de a obține autorizațiile de desființare a construcțiilor deja existente. Având în vedere perioada scurtă de timp pentru realizarea procedurilor, aceștia au fost puși în fața unei decizii grele, alegând răul mai mic, pentru a nu pierde investiția și a demara pregătirile pentru primirea turiștilor.
Anul acesta, se încheie contractele de închiriere a 129 de parcele de plajă, ce urmează să fie scoase la licitație. În acest scop a fost emisă Ordonanța de Urgență privind procedura de închiriere a suprafețelor de plajă turistică pentru sezoanele 2023-2024, document ce a provocat neliniștea operatorilor de plajă de pe litoral și a autorităților, ce se tem că întârzierile ar putea afecta succesul sezonului estival.
Este, însă, un proces îngreunat. De ce? Pentru că anterior tranzacțiilor cu operatorii, construcțiile existente pe plajă trebuie desființate, acțiune imposibil de efectuat în lipsa unui document de urbanism. Perioada îndelungată de timp necesară desfășurării tuturor acestor demersuri poate întârzia pregătirile pentru întâmpinarea turiștilor. Pentru a putea participa totuși la licitație, unii operatori au început demolările, chiar în lipsa autorizațiilor de desființare, alegând astfel să suporte repercursiunile încălcării normelor în vigoare pentru a se asigura că nu pierd investiția.
Operatorii comerciali doresc, de asemenea, o prelungire a perioadei de închiriere, susținând că cea actuală afectează investitorii din zonă, cărora le este dificil să formuleze un plan de durată. Precizăm că, în acest moment, 200 de contracte au încetat, acestea ajungând la termen, iar în același timp, o serie de lucrări privind combaterea eroziunii costiere au fost finalizate sau se află în curs de finalizare, drept urmare loturile au suferit modificări, prin cuprinderea acestor suprafețe noi.
Recent, Patronatul RESTO Constanța s-a întrunit într-o conferință de presă, în cadrul căruia reprezentanții și-au expus nemulțumirile față de această procedură, punând la îndoială prevederile Ordonanței. Principalul aspect deficitar pe care acesta l-au adus în discuție a fost lipsa timpului necesar pentru finalizarea investițiilor, obținerea actelor urbanistice necesare și realizarea branșamentelor fiind procedee de durată.
Autoritățile responsabile sunt acuzate că nu au luat în calcul toți factorii ce contribuie la buna desfășurare a sezonului estival, eșuând în a colabora cu investitorii din zonă și a le lua în calcul propunerile, pentru asigurarea unor condiții optime de dezvoltare a turismului de pe litoral.
Video:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News