REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° ConstanÈ›a Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
18.4° ConstanÈ›a Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Oprea: Antreprenorii români ar trebui să iasă din zona de confort, în care fac afaceri doar cu Uniunea Europeană

Oprea: Antreprenorii români ar trebui să iasă din zona de confort, în care fac afaceri doar cu Uniunea Europeană

Replica API 5 octombrie 2019 | 00:00 334

Åžtefan-Radu Oprea

O prezenţă activă şi din ce în ce mai clară a companiilor româneşti este necesară pe piaţa din Vietnam, iar antreprenori români ar trebuie să iasă din zona de confort care înseamnă să facă afaceri doar cu Uniunea Europeană (UE), a afirmat, vineri, Ştefan-Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, în cadrul Forumului de Afaceri România - Vietnam, organizat la Bucureşti.

"Acordurile semnate în iunie între Uniunea Europeană şi Vietnam sunt cele mai ambiţioase cu o ţară în curs de dezvoltare, şi pe care există o semnătură a României. Începem să fim într-o dinamică de care avem nevoie, iar o prezenţă activă, din ce în ce mai clară, a companiilor româneşti este necesară pe piaţa din Vietnam. Ieşirea din zona de confort, din ceea ce înseamnă a face cu uşurinţă afaceri cu Uniunea Europeană, ar trebui să fie pentru antreprenori români una dintre direcţiile principale de acţiune. Ştiţi foarte bine că 75% din exportul României este pe relaţia cu Uniunea Europeană, 10% pe relaţia cu ţările din Europa care nu sunt membre ale Uniunii şi doar 15% reprezintă cealaltă parte mare a lumii", a spus Oprea.

Acesta a adăugat că, pe fondul creşterilor economice înregistrate în România şi Vietnam, cele două state sunt compatibile din punct de vedere al reluării relaţiilor comerciale.

"România este o ţară cu o dinamică mare şi cu o creştere economică sustenabilă, în ultimii ani. Am avut 7% în 2017, apoi 4,1%, iar anul acesta avem cea mai mare a doua creştere din Uniunea Europeană, ritm care există şi în Vietnam. Din această perspectivă a dinamicii, suntem compatibili. Rugămintea mea este să nu ne limităm doar la relaţia bilaterală, ci să privim oportunitatea într-o perspectivă mult mai largă. Gândiţi-vă la România ca la poarta principală viitoare într-o piaţă de 500 de milioane de locuitori, piaţa Uniunii Europene. Aceeaşi rugăminte o am şi pentru antreprenorii români: gândiţi-vă la Vietnam ca la posibilitatea de a intra pe piaţa asiatică, prin ASEAN (Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est, n.r.), o zonă neexploatată pe deplin. Relaţia comercială bilaterală dintre România şi Vietnam a suferit o scădere în ultimii doi ani şi acest lucru din cauza faptului că am pierdut din competitivitate, fiind alte acorduri comerciale semnate înainte. Semnarea, însă, acestui acord de liber schimb va aduce din nou competitivitatea produselor româneşti", a menţionat ministrul.

La data de 30 iunie 2019, la Hanoi, UE şi Vietnam au semnat două acorduri: un acord de liber schimb şi un acord privind protecţia investiţiilor.

Acordul de liber schimb dintre UE şi Vietnam prevede eliminarea aproape totală (99%) a taxelor vamale între cele două blocuri, iar 65% dintre taxele la exporturile Uniunii către Vietnam vor dispărea imediat ce documentul va intra în vigoare, restul urmând să fie eliminate treptat în decursul unei perioade de până la 10 ani.

Vietnam este cel de-al doilea partener comercial al UE din cadrul Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), după Singapore, cu un total de 47,6 miliarde de dolari pe an din comerţul cu bunuri şi 3,6 miliarde de dolari din comerţul cu servicii. În timp ce stocurile UE de investiţii în Vietnam sunt reduse, cu o valoare de 8,3 miliarde de euro în 2016, un număr din ce în ce mai mare de companii europene se stabilesc în această ţară pentru a acoperi regiunea Mekong.

Principalele importuri ale UE din Vietnam includ echipamente de telecomunicaţii, îmbrăcăminte şi produse alimentare. UE exportă în Vietnam maşini şi echipamente de transport, produse chimice şi produse agricole.

Camera de Comerţ şi Industrie a României, în parteneriat cu Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Agenţia de Promovare a Comerţului din Vietnam (VIETRADE) şi Ministerul Industriei şi Comerţului al Republicii Socialiste Vietnam organizează, vineri, Forumul de Afaceri România - Vietnam.

Forumul de Afaceri România - Vietnam are loc în marja celei de-a XVI-a sesiuni a Comisiei Mixte de Cooperare Economică România-Vietnam. AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367