REPLICA ONLINE CONSTANTA

13° ConstanÈ›a Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
13° ConstanÈ›a Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Orașul San Francisco a votat pentru a permite poliției să folosească roboți ucigași

Orașul San Francisco a votat pentru a permite poliției să folosească roboți ucigași

A.F. 30 noiembrie 2022 | 17:57 625

Consiliul Supervizor al oraÈ™ului San Francisco a aprobat cu 8 voturi la 3 o iniÈ›iativă controversată, care ar permite poliÈ›iei să disloce roboÈ›i capabili să folosească forÈ›a letală în circumstanÈ›e extraordinare, scrie CNN.

Votul a urmat unei dezbateri aprinse pe marginea iniÈ›iativei care le-ar permite poliÈ›iÈ™tilor să folosească roboÈ›i pentru a ucide „atunci când riscul pierderii de vieÈ›i omeneÈ™ti, civili sau poliÈ›iÈ™ti, este iminent, iar poliÈ›iÈ™tii nu pot controla ameninÈ›area prin folosirea forÈ›ei sau prin tactici de dezescaladare”, potrivit Washington Post.

Potrivit sursei citate, măsura are nevoie de un al doilea vot săptămâna viitoare È™i de aprobarea primarului.

„Ar putea apărea o circumstanță extraordinară în care, într-o potenÈ›ială situaÈ›ie de urgență nemaipomenită, (poliÈ›ia) ar putea dori să folosească forÈ›a letală pentru a împiedica pe cineva să facă È™i mai mult rău”, a declarat Aaron Peskin, membru în Consiliul Supervizor, citat de San Francisco Chronicle.

PublicaÈ›ia mai menÈ›ionează că trei membri ai Consiliului, Dean Preston, Hillary Ronen È™i Shamann Walton, au votat împotrivă.

„Există un potenÈ›ial serios de a folosi greÈ™it sau de a abuza de tehnologia militară, într-o situaÈ›ie în care nu este necesar”, a declarat Dean Preston.

În cele din urmă, Consiliul a adoptat un amendament care prevede ca unul dintre cei doi comandanÈ›i ai PoliÈ›iei din San Francisco Police să autorizeze folosirea unui astfel de robot letal, mai scrie SF Chronicle.

Un purtător de cuvânt al poliÈ›iei, Robert Rueca, a declarat pentru Washington Post că poliÈ›ia are mai mulÈ›i roboÈ›i în dotare È™i că nu plănuieÈ™te să-i dotez cu arme de foc. În schimb, roboÈ›ilor ar putea să le fie ataÈ™ate încărcături explozive, pentru a putea pătrunde în anumite spaÈ›ii baricadate sau ar putea fi folosiÈ›i pentru „a contacta, scoate din acÈ›iune ori pentru a dezorienta” un suspect periculos, fără a pune în pericol viaÈ›a unui poliÈ›ist.

Înainte de acest episod au existat relatări potrivit cărora primul caz de folosire a unui robot letal în SUA s-a întâmplat în 2016, când poliÈ›ia din Dallas a ucis un suspect înarmat, acuzat că ar fi împuÈ™cat cinci poliÈ›iÈ™ti, prin detonarea unui dispozitiv exploziv amplasat pe un robot care a fost trimis în spaÈ›iul în care se adăpostea suspectul, citează digi24.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218