REPLICA ONLINE CONSTANTA

3.1° Constanța Mie., 21 Feb. 2024
Anul XX Nr. 6646
3.1° Constanța Miercuri, 21 Februarie 2024 Anul XX Nr. 6646
 

Orașul San Francisco a votat pentru a permite poliției să folosească roboți ucigași

Orașul San Francisco a votat pentru a permite poliției să folosească roboți ucigași

A.F. 30 noiembrie 2022 | 17:57 608

Consiliul Supervizor al orașului San Francisco a aprobat cu 8 voturi la 3 o inițiativă controversată, care ar permite poliției să disloce roboți capabili să folosească forța letală în circumstanțe extraordinare, scrie CNN.

Votul a urmat unei dezbateri aprinse pe marginea inițiativei care le-ar permite polițiștilor să folosească roboți pentru a ucide „atunci când riscul pierderii de vieți omenești, civili sau polițiști, este iminent, iar polițiștii nu pot controla amenințarea prin folosirea forței sau prin tactici de dezescaladare”, potrivit Washington Post.

Potrivit sursei citate, măsura are nevoie de un al doilea vot săptămâna viitoare și de aprobarea primarului.

„Ar putea apărea o circumstanță extraordinară în care, într-o potențială situație de urgență nemaipomenită, (poliția) ar putea dori să folosească forța letală pentru a împiedica pe cineva să facă și mai mult rău”, a declarat Aaron Peskin, membru în Consiliul Supervizor, citat de San Francisco Chronicle.

Publicația mai menționează că trei membri ai Consiliului, Dean Preston, Hillary Ronen și Shamann Walton, au votat împotrivă.

„Există un potențial serios de a folosi greșit sau de a abuza de tehnologia militară, într-o situație în care nu este necesar”, a declarat Dean Preston.

În cele din urmă, Consiliul a adoptat un amendament care prevede ca unul dintre cei doi comandanți ai Poliției din San Francisco Police să autorizeze folosirea unui astfel de robot letal, mai scrie SF Chronicle.

Un purtător de cuvânt al poliției, Robert Rueca, a declarat pentru Washington Post că poliția are mai mulți roboți în dotare și că nu plănuiește să-i dotez cu arme de foc. În schimb, roboților ar putea să le fie atașate încărcături explozive, pentru a putea pătrunde în anumite spații baricadate sau ar putea fi folosiți pentru „a contacta, scoate din acțiune ori pentru a dezorienta” un suspect periculos, fără a pune în pericol viața unui polițist.

Înainte de acest episod au existat relatări potrivit cărora primul caz de folosire a unui robot letal în SUA s-a întâmplat în 2016, când poliția din Dallas a ucis un suspect înarmat, acuzat că ar fi împușcat cinci polițiști, prin detonarea unui dispozitiv exploziv amplasat pe un robot care a fost trimis în spațiul în care se adăpostea suspectul, citează digi24.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
733481553
5/49
1646443318-02-20245 0 4 1 8 3 2
joker
27328183039