REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.9° Constanța Mar., 6 Iun. 2023
Anul XX Nr. 6386
15.9° Constanța Marți, 6 Iunie 2023 Anul XX Nr. 6386

Până la 40% dintre medicii din Europa urmează să se pensioneze în următorii zece ani

Până la 40% dintre medicii din Europa urmează să se pensioneze în următorii zece ani

A.F. 23 martie 2023 | 00:00 87

Directorul Biroului Regional OMS Europa, dr. Hans Henri P. Kluge, a declarat miercuri că până la 40% dintre medicii din regiune urmează să se pensioneze în următorii zece ani şi nu există un plan de înlocuire a acestora.

Pana la 40% dintre medicii din Europa urmeaza sa se pensioneze in urmatorii zece aniDr. Hans Henri P. Kluge

El a participat la ceremonia de deschidere a reuniunii la nivel înalt a statelor membre ale Biroului Regional OMS Europa despre problematica resurselor umane din sănătate.

"Practic, vrem să schimbăm modul de a gândi, ceea ce înseamnă resursele umane. Această criză se regăseşte în întreaga regiune. (...) Toate aceste probleme au nevoie de politici şi de acţiuni cât mai rapide. (...) Situaţia este gravă şi trebuie găsite resurse. Până la 40% dintre medicii din această regiune urmează să se pensioneze în următorii zece ani iar un plan de înlocuire a lor nu există. Ceea ce înseamnă că pacienţii vor avea un timp de aşteptare mai lung, un acces mai redus la serviciile de sănătate, o calitate scăzută a actului medical. (...) Trebuie să pregătim noua generaţie de profesionişti", a subliniat Kluge.

Potrivit medicului, în primul rând trebuie păstrată resursa umană din sănătate care există deja.

"Înainte de a atrage alţi oameni, trebuie să îi menţinem pe cei pe care îi avem, să le oferim o pregătire mai bună, să le îmbunătăţim condiţiile de muncă, să înţelegem ce nevoi au - şi la nivel profesional, dar şi la nivel personal - şi să creştem atractivitatea acestei meserii. (...) Trebuie să ne asigurăm că cererea şi oferta se află la acelaşi nivel", a arătat reprezentantul OMS.

În opinia sa, este nevoie de un personal medical cu pregătire şi în acest sens trebuie oferite cursuri medicilor şi asistenţilor medicali, dar şi instrumentele necesare.

"Avem nevoie de un personal care să aibă suficientă pregătire şi competenţe corespunzătoare. Prin urmare, trebuie să le oferim atât cursuri de pregătire, cât şi instrumente digitale. (...) În al treilea rând, trebuie să abordăm şi problema migraţiei. Există o migraţie a lucrătorilor din domeniul sănătăţii iar România este cel mai mare producător de medici şi asistenţi medicali din regiune. (...) Vă confruntaţi cu un deficit foarte mare de încredere în regiune şi asta se referă la încrederea pe care nu o mai avem în sistemul de sănătate... Ne confruntăm cu o lipsă a încrederii politicienilor în sistemul de sănătate. Dacă nu există încredere, nu vom avea nici investiţii", a evidenţiat medicul.

Miercuri şi joi, are loc, la Bucureşti, Reuniunea la nivel înalt a statelor membre OMS Europa pe tema resurselor umane din sănătate. Vor fi discutate modalităţile de pregătire, motivare şi gestionare a resurselor umane.

La întâlnire participă miniştri, secretari de stat, şefi ai departamentelor de resurse umane şi experţi în domeniu din regiunea europeană a OMS. Reuniunea la nivel înalt este o oportunitate pentru statele membre să dezvolte strategii coordonate în domeniul resurselor umane care să asigure sustenabilitatea sistemelor de sănătate.

S): Până la 40% dintre medicii din regiune urmează să se pensioneze în următorii zece ani

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
24422204626
5/49
82039243840
joker
37324517292