REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
9.4° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Papa Francisc ar urma să demisioneze: reuniune neobișnuită a cardinalilor

Papa Francisc ar urma să demisioneze: reuniune neobișnuită a cardinalilor

Replica API 20 iunie 2022 | 00:00 1331

Papa Francisc a alimentat speculațiile că ar putea demisiona după ce a amânat o călătorie în Africa și a anunțat o reuniune neobișnuită a cardinalilor, relatează publicația Daily Mail.

Împiedicat de dureri la genunchi și nevoit să folosească un scaun cu rotile în ultimele săptămâni, suveranul pontif în vârstă de 85 de ani a amânat săptămâna trecută o călătorie în luna iulie în Republica Democrată Congo și Sudanul de Sud.

De asemenea, el a anunțat o decizie neobișnuită de a organiza un consistoriu pentru a numi noi cardinali în timpul unei luni de vacanță la Vatican și a organizat întâlniri pentru a se asigura că reformele sale rămân intacte.

Consistoriul extraordinar va avea loc pe 27 august, pentru a forma 21 de noi cardinali - dintre care 16 vor avea sub 80 de ani, fiind astfel eligibili pentru a-și alege succesorul într-un viitor conclav.

De când a devenit papă, în 2013, suveranul pontif argentinian a format 83 de cardinali, într-o mișcare de modelare a viitorului Bisericii Catolice, în parte pentru a contracara influența dominantă din punct de vedere istoric a Europei, și pentru a reflecta valorile sale.

La 28 august, Francisc va face apoi o vizită la L'Aquila și la mormântul lui Celestin al V-lea - primul papă care a demisionat din papalitate, în secolul al XIII-lea.

El se va alătura apoi cardinalilor din întreaga lume - mulți dintre ei întâlnindu-se pentru prima dată cu colegii lor - în două zile de discuții pe tema reformei Curiei Romane, pe care Francisc a anunțat-o în martie prin prezentarea unei noi constituții.

Reorganizarea Curiei Romane de către Francisc încearcă să readucă Biserica la rădăcinile sale pastorale, permite catolicilor laici să conducă departamentele Vaticanului și creează un dicaster special pentru operele de caritate, printre alte reforme.

Mișcările au declanșat speculații intense cu privire la planurile sale de viitor, inclusiv cea mai radicală - că ar intenționa să demisioneze.

Demisia unui papă a fost cândva aproape de neconceput până când Benedict al XVI-lea a renunțat la domnia sa în 2013, invocând sănătatea sa fizică și mentală în declin.

În 2014, la un an după ce a fost ales pentru a-l înlocui pe Benedict, Francisc însuși a declarat reporterilor că, dacă starea sa de sănătate i-ar împiedica funcțiile de papă, ar lua în considerare și el posibilitatea de a demisiona.

„El (Benedict) a deschis o ușă, ușa papilor pensionari”, a spus atunci suveranul pontif.

Mai recent, în luna mai, după cum au relatat diverse ziare italiene, Francisc a glumit pe seama genunchiului său în timpul unei întâlniri cu ușile închise cu episcopii: 'Decât să mă operez, mai bine îmi dau demisia'.

Dar persoanele din interiorul Vaticanului nu cred încă că Francisc este pe punctul de a preda cheile papale.

O sursă a declarat pentru AFP: 'În anturajul papei, majoritatea oamenilor nu cred cu adevărat în posibilitatea unei demisii'.

Zvonurile din cadrul Curiei romane insulare - puternicul organism de conducere al Bisericii Catolice - nu sunt o noutate și sunt adesea alimentate de cei care au un interes, a declarat expertul italian Marco Politi, expert în Vatican.

'Aceste zvonuri sunt încurajate de adversarii papei, care sunt doar dornici să-l vadă pe Francisc plecând', a declarat el pentru AFP.

O călătorie în Canada la sfârșitul lunii iulie este încă în programul pontifului, iar papa continuă să primească injecții la genunchi și să facă fizioterapie, potrivit Vaticanului.

În copilărie, lui Francisc i-a fost extirpat parțial unul dintre plămâni. Astăzi, pe lângă problema la genunchi, el suferă de dureri recurente ale nervului sciatic.

Zvonurile privind o demisie au apărut și anul trecut, după ce Francisc a suferit o operație la colon, ceea ce l-a determinat să declare la un post de radio spaniol că ideea 'nici măcar nu mi-a trecut prin minte'.

Politi a spus despre ultimele zvonuri de demisie: 'În acest stadiu, este vorba de a fi realist și nu alarmist'.

El a spus că este 'greu de imaginat' că Francisc va demisiona în timp ce Sinodul Episcopilor - o inițiativă semnificativă pentru Francisc care are ca scop studierea modului în care Biserica avansează într-un mod mai incluziv - este în curs de desfășurare, urmând să se încheie în 2023.

Alberto Melloni, profesor de creștinism și secretar al Fundației Ioan al XXIII-lea pentru Științe Religioase din Bologna, a declarat pentru AFP că au fost lansate zvonuri 'absurde' cu privire la sănătatea papei și la intențiile sale.

'Sunt lucruri în care există o dorință de a înțelege, de a specula, dar nu se poate spune mare lucru', a spus el, scrie stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
demisoneaza ca variola maimutei si nu mai poate freca in dos ca se da de gol ,doar se stie ca cei mai mari pedofili si homo sunt la vatican si in general popii.apropo pomohaci tot mai canta si slujeste nu? doamne ajurta ce sa zic ..babele si fantezia
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369