REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.6° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.6° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Papa Francisc se declară îngrijorat de armele nucleare, considerând 'imorală' deţinerea lor

Papa Francisc se declară îngrijorat de armele nucleare, considerând 'imorală' deţinerea lor

Replica API 12 ianuarie 2022 | 11:25 782

Papa Francisc şi-a reiterat luni "îngrijorarea" în privinţa armelor nucleare, considerând "imorală" deţinerea lor, şi a afirmat că reluarea negocierilor privind acordul cu Iranul este de "o importanţă vitală", relatează AFP.

"Dintre armele pe care le-a produs umanitatea, armele nucleare sunt extrem de îngrijorătoare", a spus Suveranul Pomtif într-un lung discurs la o reuniune a diplomaţilor acreditaţi la Sfântul Scaun, care are relaţii cu 183 de state, potrivit Agerpres.

Vaticanul "continuă să susţină cu fermitate că armele nucleare sunt instrumente neadecvate şi necorespunzătoare pentru a răspunde ameninţărilor la adresa securităţii în secolul XXI şi că deţinerea lor este imorală", a adăugat el, cu două săptămâni înaintea de a zecea Conferinţă privind Tratatul de Neproliferare Nucleară de la New York.

"Utilizarea lor nu doar că ar produce consecinţe catastrofale asupra mediului, dar ar ameninţa însăşi existenţa umanităţii", a adăugat Papa Francisc, considerând de "o importanţă vitală" reluarea negocierilor asupra acordului nuclear cu Iranul.

După cinci luni de întrerupere, la sfârşitul lunii noiembrie, la Viena, au fost reluate negocierile pentru salvarea acordului din 2015, menit a împiedica Iranul să intre în posesia armei atomice, între Teheran şi ţările încă parte din această înţelegere - Franţa, Marea Britanie, Germania, Rusia şi China.

Apărător fervent al unui multilateralism "incluziv", Papa Francisc a condamnat "abundenţa de arme disponibile şi lipsa de scrupule a celor care sunt ocupaţi cu răspândirea lor".

"Există uneori iluzia că armele nu au decât un rol de descurajare împotriva unor eventuali agresori. Istoria, dar şi actualitatea, din păcate, ne învaţă că nu se întâmplă aşa", a spus el.

Făcând din nou referire la conflictele din lume, evocându-le în special pe cele din Siria, Yemen, Etiopia, Ucraina şi Sudan, Suveranul Pontif a atras un nou semnal de alarmă asupra "conflictelor interminabile care iau uneori aspectul unor adevărate războaie prin procură", potrivit stiripesurse.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367