REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.5° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.5° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Părinţi inconştienţi: copil lăsat nesupravegheat pe bancheta din spate, ieşit pe jumătate pe geam - VIDEO

Părinţi inconştienţi: copil lăsat nesupravegheat pe bancheta din spate, ieşit pe jumătate pe geam - VIDEO

Replica API 25 iulie 2013 | 00:00 132

Dacă tot nu e rost de amendă...

Dacă tot nu e rost de amendă...

Dacă nu e rost de amenzi, să curgă inconştienţa! Cam aceasta este mentalitatea oamenilor, implicit a constănţenilor, care aleg să-şi lase copiii de izbelişte. Ne referim la fenomenul ce începe să ia amploare, şi anume micuţii care sunt lăsaţi nesupravegheaţi pe bancheta din spate a autoturismului, în timp ce acesta este în mers, fără un scaun special, sau chiar de copiii ţinuţi pe locul din dreapta-faţă. Un astfel de caz a fost surprins şi la finele lunii iunie, când un copil de câţiva anişori era pe jumătate afară din autoturism, în timp ce acesta rula pe Alexandru Lăpuşneanu. Ce spun poliţiştii rutieri şi ce amenzi riscă aceşti oameni, puteţi afla în rândurile de mai jos.

Inconştienţa unor părinţi poate atinge cote maxime! Pornim de la expunerea pe plajă a copiilor mai mici de doi ani de zile, chiar şi la ore toride şi până la igienă şi alimentaţie. Însă, cum suntem într-o continuă mişcare, este normal să evoluăm, iar inconştienţa de care vorbeam mai devreme să se adapteze. Aici facem referire la autoturisme, un mijloc de transport mai mult decât necesar în zilele noastre. Nimic rău până aici, însă cum rămâne cu copiii mici, lăsaţi să stea chiar pe scaunul din dreapta - faţă, sau pe bancheta din spate, nesupravegheaţi, fără un scaun adecvat sau centură de siguranţă. "Ce-i aşa mare tragedie?" - ar putea spune unii, însă chiar poate fi. Teribile accidente se pot întâmpla doar într-o singură secundă. Copilul, fiind liber şi nesupravegheat, se poate manifesta în voie, poate deschide geamul, portiera sau poate fi "zdruncinat" bine la o frână mai bruscă. Un astfel de caz s-a petrecut şi pe străzile din Constanţa, la finele lunii iunie a.c., când un autoturism a rulat pe bulevardul Alexandru Lăpuşneanu, chiar până în staţiunea Mamaia, iar pe bancheta din spate se afla un copilaş de câţiva anişori care ieşise jumătate, pe geam. Aşa a stat tot drumul, fără ca părinţii să ia vreo măsură. Toată "cursa" a fost surprinsă de un participant la trafic, care a postat filmuleţul pe internet. Din fericire, de această dată nu s-a întâmplat vreo tragedie, dar nici mult nu mai era. Care sunt explicaţiile acestor părinţi? Mai toţi ridică din umeri, spun că nu şi-au dat seama, că nu au scaun special sau chiar apelează la comportamentul copilului, spunând că e cuminte. În plus, dacă se aleg cu amendă, sunt extrem de nervoşi, neînţelegând motivele şi, bineînţeles, dând vina pe sistem. Din nefericire, în ceea ce priveşte copilul lăsat nesupravegheat pe bancheta din spate a autoturismului, nu există o lege concisă, însă poliţiştii rutieri recomandă mare atenţie. Dacă vorbim despre locul din faţă, se schimbă datele problemei. "Conducătorului de autovehicul i se interzice transportul de copii de până în 12 ani pe scaunul din faţă al autovehiculului, chiar dacă sunt ţinuţi în braţe de persoane majore. Sancţiunea este de la 9 la 20 de puncte de amendă, a câte 80 de lei punctul. În ceea ce priveşte scaunul din spate, codul rutier nu a stabilit o sancţiune, în schimb recomadă pentru siguranţa copiilor transportul în acele scaune speciale", a declarat, pentru "Replica", Cristina Vasile, purtătorul de cuvânt al Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa. De la începutul anului, poliţiştii rutieri au aplicat 5 astfel de amenzi, pentru transportul copiilor, cu vârsta de până la 12 ani, în faţă.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272