REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.6° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.6° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Părinţii care muncesc în Diaspora şi-ar putea vizita copii din ţară trimestrial, pe banii statului

Părinţii care muncesc în Diaspora şi-ar putea vizita copii din ţară trimestrial, pe banii statului

Replica API 29 mai 2018 | 00:00 363

Proiect de lege:

Proiect de lege:

În sfârșit și o veste bună pentru românii plecați la muncă în străinătate. După ce statul s-a dovedit, în nenumărate rânduri, neputincios față de situația celor care au plecat să câștige bani pe alte meleaguri, ba le-a mai și ”băgat bețe în roate”, prin modificarea Codului Fiscal, care îi taxează pe cei care și-au păstrat rezidența în România, iată și o veste bună: potrivit unui proiect de lege, părinții care muncesc în afara țării pot veni în țară trimestrial, pe banii statului, pentru a-și vizita copiii.

Zilnic auzim povești de viață, cu copii lăsați în grija bunicilor, de către părinții plecați peste hotare, în căutarea unui trai mai bun. Frecvent întâlnim cazuri în care unul dintre părinți a rămas acasă cu copilul, în timp ce al doilea părinte îl vede doare pe aplicațiile mobile Skype sau Messenger, fără a fi lângă copil în momentele importante din viața acestuia. Sau, mai rău decât atât, sunt și copii care crește cu un singur părinte, dar și acela este plecat la muncă, în timp ce el este plasat în grija rudelor. Se știe că drumul dus-întors nu este deloc ieftin prin Europa, mai ales dacă nu îți cumperi biletele din timp.

Pentru a ușura puțin situația acestora, un deputat român s-a gândit să inițieze un proiect de lege prin care statul român decontează cheltuielile de transport pentru un singur părinte care are copii în țară, dus-întors, trimestrial, din localitatea unei este plecat la muncă în străinătate până la localitatea de domiciliu, din țară. Transportul se va plăti de la bugetul de stat, prin bugetul local al UAT de domiciliu, fără a putea depăși cuantumul a jumătate din salariul de bază minim pe țară garantat în plata, din acel an.

Același proiect prevede și unele condiții: decontarea cheltuielilor cu transportul, dus-întors, se va face la casieria unității administrativ-teritoriale de domiciliu, în maxim trei zile calendaristice de la depunerea documentelor justificative, direct către părintele-solicitant, sau către un împuternicit al acestuia, pe baza unei produci dată în fața secretarului unității administrativ teritoriale, în prezența ambelor persoane.

Potrivit statisticilor prezentate de parlamentarul PNL Carmen Eleonora Hărău, inițiatorul proiectului, în România avem, oficial, în acest moment un total de 97.645 de copii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate. Datele vin de la Ministerul Muncii și Justiției sociale. Neoficial, însă, numărul copiilor depășește 100 de mii. Dintre aceștia, 19.650 de copii rămași acasă au ambii părinți plecați la muncă în străinătate, 64.642 de copii provin din familii în care un părinte este plecat la muncă în diaspora și 13.353 de copii rămași acasă provin din familii în care părintele unic susținător este plecat.

Carmen Hărău precizează că, dacă investitorilor străini li se asigură tot felul de facilități, consideră că statul poate sprijini și părinții plecați la muncă în străinătate, să vină să își vadă copiii, trimestrial, rezolvând astfel în primul rând problemele afective ale copiilor și implicit ale viitorului societății noastre. Aproape 4 milioane de români muncesc în diaspora, potrivit cifrelor neoficiale. Propunerea legislativă, semnată de liberala Carmen Eleonora Hărău, a fost depus la Senat.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nu o sa vedeti asa ceva. Este o incercare de mituire a diasporei, stiut fiind ca aceasta NU voteaza cu PSD. Atat. Or ei nu au bani de spitale, autostrazi, cai ferate. Unde sunt alea 8 spitale regionale, ala republican, alea n autostrazi? Desenate cu carioca pt. prostimea si mocangii de i-au votat? Tara arde, si pesedeul se piaptana...
0
1
cu ce aduce mamicile din japonia dubai,canada usa cu ratc ca eu care muncesc in ro daca ma prinde fara belet platesc la fisc 200 lei ?bravos deputat al c rului
2
0
nu exista banii statului.Statul mafiot cheltuie banii nostri luati cu japca .
4
1
Pe banii nostrii ai prostilor nu pe banii statului. Nu eu i-am trimis acolo. Eventual Iliescu si psd ul sa plateasca din cotizatii.
3
1
pe ai mei NU VREAU....nu eu i-am trimis afara ....daca pleci inseamna ca pleci pentru bani...adica ai...asta e o idee de a mai prinde voturi de afara nu pentru a facae ceva concret.
6
0
la intrebat cineva pe penalul draknea daca este de acord, acest buric al pamantului, cum ii place sa fie considerat, crede ca este in stare sa subjuge o tara intreaga. Sper, din tot sufletul, intr-o justitie corecta, iar magariile facute de presul si sluga tudore, sa nu isi atinga tinta de a-l salva pe acest penal de puscarie- iar justitia sa fie corecta cu toti cetatenii tarii- CONDAMNARE CU EXECUTARE-
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367