REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Parlamentarii se pregătesc de alegeri. Activitatea senatorului Moga: de la Serviciul de Ambulanţă la chestiuni de mediu

Parlamentarii se pregătesc de alegeri. Activitatea senatorului Moga: de la Serviciul de Ambulanţă la chestiuni de mediu

Replica API 17 august 2016 | 00:00 222

Nicolae Moga

Nu mai este mult şi vom fi chemaţi, din nou, la urne. De data aceasta pentru a ne desemna parlamentarii. Din rândurile lor, desigur, vor „răsări” super-oamenii precum Călin Popescu Tăriceanu, cel care a „ocolit” o coadă de o mie de persoane care aşteptau să îşi reînnoiască permisele de conducere. Ulterior, Tăriceanu a explicat că funcţia pe care o deţine (cea de preşedinte al Senatului) nu îi permite să se piardă în „mărunţişuri” precum statul la cozi, căci el este preocupat să gestioneze problemele societăţii. În fine, închidem această paranteză şi trecem la judeţul Constanţa.

PNL şi-a anunţat deja pretendenţii pentru postura de candidaţi la Parlamentul României, în timp ce alte partide, ca dexemplu PSD ori PMP încă analizează. La PSD, se ştie sigur că actualii parlamentari ai PSD (excepţie Mădălin Voicu şi, probabil, Manuela Mitrea) îşi mai doresc încă un mandat. Rând pe rând, îi vom prezenta pe toţi – şi pe doritori, dar şi pe cei încă în funcţie, aşa încât să vă formaţi o imagine despre ei.

Începem cu senatorul PSD Nicolae Moga, cel care s-a făcut remarcat prin atenţia pe care o acordă sănătăţii, în acest sens donând mai multor localităţi din judeţul Constanţa ambulanţe. Că unele dintre ele nu funcţionează – asta e partea a doua. Motivele: un primar s-a supărat pe Moga şi i-a returnat ambulanţa, alţii au dat din umeri ba că legea nu le permite să angajeze şi persoanl calificat să asigure un serviciu de ambulanţă, ba că... nu găsesc cadre medicale.

De-a lungul acestui mandat de parlamentar, Nicolae Moga şi-a pus semnătura pe 55 de iniţiative legislative, iar în anul 2016 şi-a dat semnătura pentru un proiect de lege privind modificarea statutului deputaţilor şi senatorilor, în sensul posibilităţii înfiinţării de cabinete parlamentare la solicitarea partidelor din care fac parte respectivii parlamentari. Nu ne-a „cutremurat” acest proiect, în schimb pare mai interesantă iniţiativa legislativă privind statutul personalului profesionist operativ de intervenţie din cadrul Serviciilor de Ambulanţă.

O altă propunere legislativă susţinută de Moga în 2016 se referă la “modificarea şi completarea Legii 115/2015 pentru alegerea administraţiei publice locale, pentru modificarea Legii administraţiei publice locale nr.215/2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr.393/2004 privind Statutul aleşilor locali”, în sensul stabilirii unei cote de gen minimă de 30% atât femeilor, cât şi în cel al bărbaţilor, cotă care ar urma să fie condiţie în validarea listelor de candidaţi la alegerile locale.

Un alt proiect la care semnează şi Moga, alături de alţi colegi senatori, se referă la statutul personalului feroviar, iar un altul, susţinut de colega Ecaterina Andronescu, privind stimularea înfiinţării şcolilor profesionale. Ne orpim aici, cu convingerea că senatorul va avea grijă, în campania electorală, să vină cu precizări şi prezentări ample ale activităţii sale, însă nu putem să omitem un proiect iniţiat anul acesta, şi care ne-a intrigat. Proiectul a fost iniţiat de senatorul sibian Viorel Arcaş, dar a primit semnături de susţinere şi de la alţi colegi, între care şi constănţeanul Nicolae Moga (aşa cum arată fişa acestuia de activitate).

Vorbim despre propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2005 privind protecţia mediului, mai exact se cerea permiterea organizării de circuite off-road şi în arii protejate din pădurile patriei, dar, din fericire, iniţiatorul a fost avertizat că ideea este o enormitate, aşa că a retras iniţiativa! Tot în contul senatorului Moga „bifăm” şi 27 de declaraţii politice, una dintre ele referitoare la drumurile jalnice care afectează turismul de pe litoralul românesc. De asemenea, senatorul a luat cuvântul în plen de 76 de ori.

Vom reveni.

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614