REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
18.4° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

Parlamentul spaniol a respins bugetul guvernului socialist condus de Pedro Sanchez

Parlamentul spaniol a respins bugetul guvernului socialist condus de Pedro Sanchez

Replica API 14 februarie 2019 | 00:00 310

Pedro Sanchez

Primul buget propus de premierul socialist spaniol Pedro Sanchez de când a preluat conducerea guvernului în urmă cu opt luni a fost respins miercuri de parlamentul de la Madrid, vot care ar putea conduce la convocarea alegerilor anticipate, transmite AFP.

O majoritate de 191 de deputaţi din cei 350 au votat în favoarea amendamentelor menite să blocheze bugetul şi care au fost prezentate în special de Partidul Popular, de liberalii din Ciudadanos şi de cele două partide separatiste catalane.

Premierul Pedro Sanchez a părăsit Camera Deputaţilor cu câteva minute după vot, fără să facă declaraţii. Ajuns în fruntea guvernului în urma unei moţiuni de cenzură prin care popularii fostului premier Mariano Rajoy au pierdut guvernarea după un mare scandal de corupţie, actualul premier socialist conduce un guvern minoritar.

După eşecul de la aprobarea bugetului, Pedro Sanchez s-ar putea vedea constrâns să convoace alegeri anticipate. Presa avansează ca posibile date 28 aprilie sau 26 mai, data alegerilor europene.

Un analist politic spaniol, Antonio Barroso, a declarat pentru AFP că din punct de vedere legal Sanchez nu este obligat să convoace alegerile anticipate, fiind posibilă o prorogare a bugetului de anul trecut, însă din punct de vedere politic ar fi dificil de justificat să nu convoace alegerile.

De altfel, de câteva zile guvernul lui Sanchez a adoptat un ton de campanie electorală, acuzând dreapta că votează la fel ca separatiştii catalani, în contextul în care marţi a început la Curta Supremă procesul a 12 foşti lideri catalani care au condus în 2017 tentativa de secesiune a Cataloniei.

Mai multe sondaje recente arată că, în cazul unor alegeri anticipare, Partidul Popular, Ciudadanos şi formaţiunea de extremă dreapta Vox ar putea forma o majoritate la nivel naţional, la fel cum au făcut după scrutinul regional din Andaluzia.

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108