REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.1° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
16.1° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Păsările din Deltă ar putea fi preluate pe perioada gerului la Delfinariu

Păsările din Deltă ar putea fi preluate pe perioada gerului la Delfinariu

Replica API 3 februarie 2012 | 00:00 258

Propunere de colaborare:

Propunere de colaborare:

Complexul Muzeal de Ştiinţe Ale Naturii Constanţa a luat legătura cu dr. ing. Grigore Baboianu, guvernatorul Delta Dunării, cu privire la o posibilă colaborare pentru salvarea animalelor afectate de ger. "Vom începe o colaborare cu dr.ing. Grigore Baboianu, prin care ne oferim disponibilitatea pentru tot păsăretul afectat de condiţiile meteo nefavorabile, aflate în imposibilitatea de a zbura, dar şi pentru alte categorii de animale, pe care le vom prelua, le vom trata şi le vom ţine în încăperile special amenajate. Tot ce ţine de lebede, pelicani, stârci, cormorani, vor avea parte de încăperi încălzite. Dacă se vor recupera 100% le vom elibera, dacă nu, le vom opri în rezervaţia noastră", a declarat, pentru "Replica", dr. Nicolae Papadopol, director ştiinţific în cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa. "Momentan nu am încheiat nici un protocol sau vreun act de colaborare în mod oficial. Am avut o discuţie cu domnul director Nicolae Papadopol şi ne-a prezentat posibilitatea dânşilor de a găzdui şi a acorda asistenţă medicală unor exemplare din fauna Deltei Dunării, aflată în dificultate, boală, accidente. Am ajuns la concluzia că ar fi o idee bună această colaborare, având în vedere că noi avem avem medici veterinari, dar nu există un staţionar organizat pentru găzduirea unor animale, păsări, mamifere, bolnave. Repet, domnul director Papadopol (Nicolae Papadopol-n.r.) mi-a explicat că în zona dânşilor există o astfel de posibilitate şi a rămas să facem o propunere de colaborare după ce vedem spaţiile respective şi după ce ne convingem că există această capacitate. Mi se pare o posibilitate bună de a îmbunătăţi asistenţa medicală de specialitate", a declarat, pentru "Replica" de Constanţa, dr.ing. Grigore Baboianu, guvernatorul Deltei Dunării.

Pregătiri în Delfinariu

În ceea ce priveşte gerul crunt, acesta nu a întârziat să-şi pună amprenta asupra stării de sănătate a animalelor. "Până acum am avut ceva probleme, spre exemplu, a fost găsit un pelican lovit şi nu putea să mai zboare. L-am preluat, i-am acordat îngrijiri medicale şi mai departe l-a ţinut un agent ecologic. Pe de altă parte, ne propunem ca în zona Rezervaţiei să putem amenaja un staţionar sanitar-veterinar. Această iniţiativă trebuie materializată acolo unde există şi posibilitatea deplasării rapide a unor medici veterinari. Acum ne aşteptăm să avem nişte situaţii de felul acesta, animale afectate de frig. Având în vedere că apa este îngheţată, primele care suferă sunt lebedele din cauză că nu se mai pot hrăni. Deja ne-am gândit la o soluţie, să facem o acţiune de a distribui cereale prin zonele respective. O altă categorie de păsări care este afectată este gâsca cu gâtul roşu, pentru că acestea sunt păsări care pasc", a adăugat dr.ing. Grigore Baboianu. De asemenea, în cadrul Complexul Muzeal de Ştiinţe Ale Naturii Constanţa, au fost luate măsuri de precauţie şi pentru animalele deja existente în rezervaţie, pentru ale feri de ger. Acestea sunt adăpostite în încăperi de lemn cu pereţi dubli, căptuşite cu poliester expandat, iar podeaua este îmbrăcată în paie. În ceea ce priveşte peştii, leii de mare şi delfinii, aceştia beneficiază de apă proaspătă distribuită în permanenţă, dar şi de o pompă de schimb termic, care asigură o temperatură a apei de 18 - 20 de grade. În plus s-a asigurat un serviciu de gardă de 24 de ore, la care vor particpa muzeografi şi îngrijitori. Nici la capitolul hrană nu sunt probleme, proviziile fiind suficiente cât pentru două ierni, potrivit declaraţiilor directorului Complexul Muzeal de Ştiinţe Ale Naturii Constanţa, Nicolae Papadopol.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272