REPLICA ONLINE CONSTANTA

13° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
13° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Pastilele de iod, din nou la mare căutare în farmacii! Video

Pastilele de iod, din nou la mare căutare în farmacii! Video

Valentina CAMARA 11 octombrie 2022 | 00:00 1016

Pastilele de iod, la mare căutare în farmaciile din Constanța! Îngrijorările privind riscurile crescute ale unui război nuclear s-au accentuat după ce Rusia a invadat Ucraina, în februarie anul curent. Așa se face că românii își iau măsuri de precauție, inclusiv constănțenii, care au dat iama la cabinetele medicale pentru prescripția pastilelor cu iod. Iar farmaciștii sunt luați cu asalt. 

Ministerul Sănătății îndeamnă societatea la folosirea pastilelor de iod doar în cazul unui accident nuclear. Iar constănțenii se înghesuie la ușa medicului de familie pentru a li se elibera prescripția medicală pentru iodura de potasiu.


Contactați de reporterii Replica, mai mulți medici de familie din Constanța spun că oamenii vin frecvent  la cabinete să își ia prescripția medicală pentru a putea să își ridice pastilele din farmacii. ”Da, vin oamenii zilnic pentru prescripție. În medie, cam 10 pe zi”, ne-a declarat un medic.

Altul spune, după o pauză de câteva săptămâni, timp în care pacienții nu au mai fost preocupați de acest subiect, au revenit pentru prescripții.

Ce spun farmaciștii!

În același timp și farmaciile afirmă faptul că oamenii au început să vină să își ridice pastilele de iod. ”Da, vin oameni să ridice pastilele, pe baza rețetelor de la medicul de familie. Altfel nu se eliberează, pentru că noi întocmim rapoarte pe care le trimitem la DSP”, a spus un farmacist. ”Un altul ne-a declarat, de asemenea, că sunt constănțeni interesați de acest aspect, precizând, totodată, că se dau doar două pastile, nu mai mult.

Filmare cu camera ascunsă:

Comprimatele de iodură de potasiu se găsesc în majoritatea farmaciilor din Constanța, dar acestea se eliberează doar cu prescripție medical, gratis. Specialiștii spun că pastilele au ca scop principal blocarea absorbţiei radioactive, iodura de potasiu trebuie să fie administrată cât mai curând posibil după expunerea la radiaţii.  

 În cazul în care administrarea are loc la 4-6 ore după expunere, absorbţia este blocată doar în proporție de aproximativ 50%. În cazul în care administrarea de iodură de potasiu are loc mai târziu de 12 ore după expunere, absorbția acesteia nu mai este semnificativă, deoarece iodul radioactiv a fost absorbit deja de către glanda tiroidă. Se poate administra într-o doză unică, doză care va oferi protecție pentru 24 de ore după administrare, în cazul în care expunerea la radiații radioactive continuă se poate administra încă o nouă doză în decurs a două zile. Potrivit medicilor iodul este recomandat în special adolescenților, femeilor însărcinate și copiilor.

La ce reacții adverse se supun oamenii

Aceste pastile pot aduce după ele și anumite reacții adverse de hipersensibilitate, cum sunt erupţii cutanate tranzitorii, edemul glandelor salivare, cefalee, bronhospasm, tulburări gastro-intestinale; acestea pot fi uşoare sau severe ca intensitate şi pot fi dependente de doză. Au fost raportate hipertiroidism, boli autoimune (Graves şi Hashimoto), guşă nodulară toxică şi hipotiroidism indus de iod. De asemenea, s-au raportat hiperactivitate tiroidiană, tiroidită, mărirea glandei tiroide cu sau fără dezvoltarea mixedemului. Administrarea continuă poate determina depresie, nervozitate, impotenţă sexuală şi insomnie.

Modul de administrare

Adulţi şi copii cu vârsta peste 12 ani: 2 comprimate (echivalent cu 100 mg iod); Copii cu vârsta între 3-12 ani: 1 comprimat (echivalent cu 50 mg iod); Copii cu vârsta între 1 lună - 3 ani: ½ de comprimat (echivalent cu 25 mg iod); Nou-născuţi (cu vârsta până la 1 lună): ¼ de comprimat (echivalent cu 12,5 mg iod)


Cei mai predispuși la captarea iodului radioactive sunt nou-născuții în primele zile de viață, proporția fiind de 4 ori mai mare față de restu categoriilor de vârstă. Persoanele de peste 40 de ani nu pot administra comprimatele de iodură de potasiu deoarece riscă multe complicații tiroidiene induse de iod. În județul Constanța sunt în jur de 80 de farmacii unde oamenii își pot face prezența cu rețeta de la medicul de familie cu care pot să își procure comprimatele cu iodură de potasiu.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272