REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.6° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
17.6° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Patriarhia Română l-a pus la punct pe ÎPS Teodosie

Patriarhia Română l-a pus la punct pe ÎPS Teodosie

Replica API 4 octombrie 2020 | 23:08 5478

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, susține că rugăciunea nu are granițe confesionale și nici de altă natură. Reacția vine după ce ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, i-a răspuns unui ortodox că e păcat să meargă la o biserică catolică.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, susține că accesul la Dumnezeu nu poate fi blocat de „vechile ziduri” ale diferențelor teologice, scrie stiripesurse.ro

„Rugăciunea nu are granițe confesionale și nici de altă natură. Singurul ei țărm este Cerul, spre care ar trebui să privim toți cu aceeași încredere și recunoștință. Vechile ”ziduri” ale diferențelor teologice nu ne pot bloca nicăieri în această lume accesul la Dumnezeu prin rugăciunea care ne înalță deasupra lor”, susține reprezentantul BOR.

Acesta spune că rugăciunea în alt spațiu decât acela al propriei confesiuni nu afectează identitatea credinței.

„A ne ruga strict contextual și în alt spațiu eclezial decât acela marcat vizual de simbolismul propriei confesiuni nu ne afectează automat identitatea credinței. Importantă este buna situare în propria tradiție religioasă pe care ar trebui să ne-o cunoaștem cu adevărat, situare care ne conferă discernământ, echilibru și civilitate inclusiv în relația cu alteritatea religioasă. Abia absența acestei bune situări în credință, care conduce la ratarea relației mântuitoare cu celălalt, este un păcat. Verticala credinței și a rugăciunii e singura care ne poate salva din zgomotoasa și sufocanta orizontalitate a diferendelor dintre noi. Alegerea ei ne onorează profund în orice context ne-am afla”, a mai spus Vasile Bănescu.

„Suntem surprinşi în mod neplăcut de o astfel de declaraţie”, a spus și Tarciziu Şerban, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureşti. Acesta a precizat că „poate” ar fi nevoie de o reacție a Patriarhiei.

„În relaţiile pe care noi le avem cu Biserica Ortodoxă există un climat totuşi suficient de calm, de liniştit, şi poate aşteptăm o reacţie din partea Patriarhei, poate o dezicere, vis-à-vis de această declaraţie a IPS Teodosie”, a declarat Tarciziu Şerban.

Reacțiile vin după ce ÎPS Teodosie a spus, în cadrul unei emisiuni realizate de radioul Arhiepiscopiei Tomisului, că este „mare păcat” să te rogi la o biserică catolică. Acesta a fost întrebat de un român stabilit în Anglia dacă este păcat să meargă la o biserică catolică, în contextul în care în zonă nu există nici o biserică ortodoxă. „E mare păcat să mergi la o biserică catolică. Duceţi-vă la o biserică greacă ortodoxă”, a fost răspunsul lui ÎPS Teodosie.

Sursa video: Arhiepiscopia Tomisului

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
La pus la punct Mai degraba sa il fi pis la ochiu maron am auzit ca ii cam uzat ros tocit
2
0
Zi sa iti sara ochi ca nu facei trafic cu cadavre nu le spalai aici in garajul de linga curtea casa mea.Asa sa te ajute dumnezeu pe tine si pe popa de il ai aici reponsabil cu magariile.Politia a recunoscut ca ai darimat masa pe care spalai.DSP a tacut milc a primit ceva pt asta nu ma inoiesc.Am vb cu un fost angajat de al tau si a recunoscut ca se spalau cadavre acolo in garaj.NU unul ci zeeeci.Am inregistrare cu acest domn.
2
0
Omul tre pus repejor in patru labe si penetraaaaaat adinc.Asta ii face placere.
3
0
LA CIIITE PUNCTE TRE PUS ACEASTA FECALA UMANA AHTIATA DUPA ARGINTI.CHIAR NIMENI NU POATE FACE NIMIC.II ATIIT DE EXECRABIL DE NU MA POT OPRI DIN REGURGITAT.
4
0
Samacacpatinelepradeomceseti
3
0
Cand o sa se termine cu rahatul asta numit credinta si religie o sa fie pace pe pamant, pana atunci........
2
0
Pus la punct.Care care punct.Acest individ este cea mai execrabila fiinta care mi a fost dat sa o cunosc.Face afaceri cu biserica cu morti mai degraba.Toate gardurile bisericilor sint inpinzite cu benere si preoti obligati sa le accepte.E se crede de facpt un maaare smenar.Ride timp si incaseaza de la inocenti evlaviosi.Slugi pirlite are multe binenteles si oameni care muncesc pe 2lei.
2
0
Mi-am schimbat impresia, in rau, despre preafericitul Teodosie de cand a alungat 2 preoti, nevinovati -in sensul ca nu au facut nereguli, din Baneasa la ordinul primarului PSD-ist Colis Paul. El ar fi trebuit, inainte de politica, sa isi apere colegii. Pacat, mare pacat!
5
0
Spagovene te asteapta toti bajetii cu nerabdare la o spovedanie orala la Inalta Poarta Alba. De ce nu vii tu, vino. Te-asteptam cu lumina ta ca noi o stingeam sa facem o planeta mai curata.
5
0
Cu cateva mici exceptii, toate zoaiele internetului s-au revarsat in comentariile de aici. Cinste parintelui pentru verticalitate si pastrarea dreptei credinte! Celor din categoria zoaie: voi sunteti deja morti si trairi de pe acum in iad. Gustati degeaba acum, o sa va saturati dupa ce o sa va infatisati Imparatului nostru Dumnezeu, Domnul Iisus Hristos.
6
3
Cu instanta nu cred ci mai degraba Dumnezeu si frica de oameni. Pe taica Teodosie il intereseaza banu sper ca in viitor sa se faca si o reforma a bunului simt printre ierahii si reprezentantii clerului ortodox roman.
10
5
Nu Patriariarhia tre sa il puna la punct ci INSTANTA
15
6
Teodosie a vrut sa spuna asa , ''Nu dati bani altor biserici , ca este pacat , toti banii sa vina la mine !'' Gluma-i gluma , dar BOR trebuie sa se lepede de astfel de personaje !
23
5
In ce Dumnezeu crede Teodosie? Fura, face legea dupa voia lui, se crede Dumnezeu. Este un nenorocit care te face sa nu te mai duci la slujba. De fapt, Dumnezeu pentru credinciosi este pretutindeni, nu unde spune Teodosie sa-l cautam...
20
5
Respect parinte!!! Asa este!!! Mare adevar!!!
12
13
Deci BOR a devenit o mizerie ecumenista !De aici si pana la poponari cununati in Biserica nu mai e decat un singur pas ca doar nu degeaba il tine in paine pe Baconschi la Trinitas! Pai ba banescule daca tot esti tu asa de ecumnist de ce nu te duci tu sa te rogi intr-o moscheee musulmana eventual una din Arabia Saudita! A si nu uita sa le predici ciuhapilor de acolo ca ar treui si ei sa se roage intr-o sinagoga!Vechile ziduri au fost ridicate pentru un motiv bine intemieat si cata vreme raman acolo apara credinta. Doar pentru ca pare similar catolicismul nu este totuna cu ortodoxia! BRAVO Teo!
10
19
Un crestin intra in biserica sa se roage, si nu il intereseaza nu stiu ce "canon". Sa te afli intr-o tara in care nu exista o biserica ortodoxa in zona respectiva, iar prea fericitul nostru sa te trimita in Grecia ca sa te rogi, este culmea nebuniei.
20
4
Urat ca nu si aduce aminte ce a zis Papa Paul al 2 lea in 99 ca ortodoxii si catolicii sunt crestini si ca sunt doua religii gemene care nu ar trebui sa se ciondaneasca dar un redus precum theo nu are nimic in cap decat idiotenii
27
4
Teodosie asta are atata har de preot cat Ceausescu ala dus cu pluta care face scandal pe strazi prin Bucuresti,hastagistul ala caraghios.
15
5
am crezut ca iar tine slujba de paste .
23
6
ala cu cornite care apare in majoritatea cazurilor rele il cautati pe Doamne Doamne , asa i?Ateii nu cred in nimic, nici macar in viata care lea fost data !
11
5
Dumnecine? Ba primitivilor, daca da vreo unu like inseamna ca e ateu. In secolu asta inca 50% dintre romani cred in dumnescrist. Vai mama voastra de oi
11
15
Si ce ti se intampla daca mergi la biserica - catolica, ortodox fiind? Religiile astea le-a impartit omul, nu Dumnezeu. EL este unul.
29
4
Cred ca este singurul episcop care a avut curajul sa spuna acest adevar. Daca aveati curiozitatea, vreodata, sa mergeti pe la marii duhovnici pe care i-a avut Romania si le-ati fi adresat aceeasi intrebare, ati fi avut acelasi raspuns :nu ai voie sa mergi in alta biserica indiferent daca mergi sa o vizitezi sau, mai mult, sa mergi la slujba. Inca odata, daca mai era nevoie, Teodosie da dovada de multa maturitate religioasa.
12
44
scoliti in comunism sunt toti gradati,ar tb sa iasa la pensie la 45 de ani cu speciala
25
9
Toti ortodosii sa suga pula. Muie pnl.
0
44
Felicitari tomis 14:34 Poti sa mergi ca ortodox botezat, sa vezi din simpla curiozitate sa vezi cum e acolo. Dar mesajul a fost rastalmacit. Chiar nu e indicat canonic unui ortodox sa participe la slujbele catolice. Repet.Din simpla curiozitate , da. Poti sa mergi.Dar nu ca participare la ritual.Sanatate !
10
27
Ciulei catelule te saluta Mirela
4
4
Cercetatorii cauta solutii sa populeze Marte voi cu dogmele religioase ca-n evul mediu.Reintroduceti inchizitia in legalitate sa fie treaba oabla!
22
11
prea spagarul este si prea idiot!
33
9
curdosie si celor care te pupa in anus
16
9
La ce comenarii si injuraturi sunt pe aici, m-ati convins sa dau dreptate parintelui. Ms !
11
28
esti mizerabil, needucat dintr o mama si un tata vai de ei ! ai aparur intamplator cu o zestre genetica la fel !
6
15
Poti sa mergi ca ortodox botezat, sa vezi din simpla curiozitate sa vezi cum e acolo. Dar mesajul a fost rastalmacit. Chiar nu e indicat canonic unui ortodox sa participe la slujbele catolice. Repet.Din simpla curiozitate , da. Poti sa mergi.Dar nu ca participare la ritual.Sanatate !
16
27
'Te-n gura de tzap ordinar!
33
14
SECURISTU NU CREDE IN DUMNEZEU DAR DA SFATURI . UN HOT CARE NU ARE FRICA DE DUMNEZEU . PENTRU EL CONTEAZA BANII SI SA PROSTEASCA MULTIMEA .
37
15
are nevoie numai de codruta. Pentru a-l trimite in locul linistit si lipsit de verdeata Poarta Alba !!! Unde s-o ia in cur cu bogatie ! Ca merita cu varf si-ndesat adanc !!!
33
15
ce sa-i ceri unui turnator la securitate cu numele de Mache ? un popa de nimic e asta . Multe ilegalitati a mai facut ,ar trebui excomunicat din biserica . Doar la catolici exista acelasi D-zeu , acelasi Isu e sarbatorit .Ce diferenta vede el ? Doar ca omul ala nu cotizeaza direct la el.
47
16

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272