Patronii de pe litoral au renunțat la nepalezi și caută din nou angajați români
Patronii de pe litoral au renunțat la nepalezi și caută din nou angajați români
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestÎn curând se dă startul sezonului estival 2024, iar patronii restaurantelor și hotelurilor de pe litoral sunt în febra căutării forței de muncă, atât de necesară pentru o bună funcționare a lucrurilor. Dar întrebarea principală este cine mai vrea să lucreze de sezon pe litoral? Mai sunt românii interesați sau acum toți patronii adoptă noua modă a angajaților străini?
Din ce în ce mai mulți străini din țările sărace aleg să vină și să lucreze în țara noastră, în speranța unui venit mai mare. Cei mai mulți angajați străini vin din țări precum Nepal, Sri Lanka sau India. Aceștia fug din țările de proveniență de condițiile grele de trai pe care le au și doresc să își facă un viitor mai bun în țările europene.
Patronii sunt mai mulțumiți de angajații români sau de cei străini?
În ultima vreme, angajarea forței de muncă din alte state a început să acapareze și țara noastră. Administratorii de afaceri aleg să angajeze străini în speranța că aceștia vor fi mai productivi și nu vor pleca așa de ușor, având în vedere că vin din altă țară, iar angajații români încep să aibă din ce în ce mai multe pretenții. „Problema este că nu vor deloc să vină la muncă românii. Sunt probleme în fiecare an cu personalul. Nu avem deocamdată angajați străini, dar aș vrea să angajez oameni de alte naționalități. Din ce am observat în ultima vreme, aceștia par mai serioși decât românii“, a declarat Gigi Moroșanu, patronul restaurantului Terasa Mirage.
„Românii nu vor să muncească nici în sezon, nici în extrasezon, vor doar să încaseze. Este un lucru universal valabil, nu contează naționalitatea. Și nepalezii vin cu coada între picioare și după ce i-ai rezolvat cu tot se trezesc cu pretenții. Nu mai vrea nimeni să muncească. Noi avem jumătate angajați români, jumătate angajați străini. Tot de români sunt mai mulțumită pentru că cei din afară mizează pe faptul că nu înțeleg limba, nu vorbesc nici limba engleză. Și cu angajații străini a fost ca și cu pomul lăudat, ei sunt doar în tranzit în România, după ce dai o grămadă de bani să le fac actele și permisele de ședere, plătești și cazare, una peste alta un necalificat nepalez te costă mai mult decât un calificat român. Cred că ar fi cazul să mai ținem și noi banii pe la noi prin țară“, a declarat, la rândul său, administratorul restaurantului Manara Brasserie Constanța, Gabriela Neagu.
Tot românii sunt varianta mai bună
Pentru unele afaceri se pare că tot angajații români sunt lozul câștigător când vine vorba de forța de muncă în sezonul estival. Se pare că românii se descurcă mai bine decât cei străini, sunt mai productivi, iar un alt plus este că știu limba română. „Eu am angajați numai și numai români și sunt pro români. Care vor să muncească, muncesc. Nu am angajat niciodată străini. Mai lucrăm și cu colaboratori. De exemplu, studenți care vin la evenimente. Avem angajați de peste 15 ani. Acum sunt în șomaj, iar de la 1 mai încep munca. Cred că dacă dă drumul la Schengen, străinii o să vină și o să plece. Deja sunt și salarii foarte bune la noi, în Mamaia. Nu cred că e așa de rău la noi. Sunt angajatori care oferă și cazare și masă. Angajații români sunt foarte buni, pe unii chiar i-am și felicitat“, a declarat administratorul restaurantului Melody Constanța, Mita Anastase.
Nici restaurantul Harlequin nu are angajați străini. „Nu avem angajați străini deloc. Acum încercăm să angajăm un nepalez. În ultima perioadă, după ce postăm un anunț de angajare, văd că sună foarte mulți români. Probabil că s-au mai așezat apele. Este și început de sezon. Cred că și din cauza războiului sau a Covid-ului au fost date peste cap condițiile de muncă normale. Așteptările oamenilor sunt altele“, a declarat patronul restaurantului Harlequin, Stelu Enache.
Există locuri de muncă pentru cei care doresc să se angajeze de sezon?
Potrivit reprezentanților AJOFM, au început să crească și oferta locurilor de muncă pe litoral. „Prioritatea sunt românii. Interesul este să fie angajați cât mai mulți români ca să avem o rată a șomajului cât mai mică. Credem că după 15 aprilie numărul de angajări va fi mai mare. Oferta de locuri de muncă a crescut de la o săptămână la alta. Acum o săptămână aveam 500 de locuri vacante, iar acum am ajuns la 1.000, din care cam 500 sunt pentru sezonul estival“, a declarat Vlad Adelina, purtătorul de cuvânt al AJOFM Constanța.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News