REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.7° Constanța Sâm., 27 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6803
18.7° Constanța Sâmbătă, 27 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6803
 

Patronii de pe litoral au renunțat la nepalezi și caută din nou angajați români

Patronii de pe litoral au renunțat la nepalezi și caută din nou angajați români

Georgiana BOGLEA 3 aprilie 2024 | 00:00 6204

În curând se dă startul sezonului estival 2024, iar patronii restaurantelor și hotelurilor de pe litoral sunt în febra căutării forței de muncă, atât de necesară pentru o bună funcționare a lucrurilor. Dar întrebarea principală este cine mai vrea să lucreze de sezon pe litoral? Mai sunt românii interesați sau acum toți patronii adoptă noua modă a angajaților străini?

Patronii de pe litoral au renuntat la nepalezi si cauta din nou angajati romaniangajați străini 

Din ce în ce mai mulți străini din țările sărace aleg să vină și să lucreze în țara noastră, în speranța unui venit mai mare. Cei mai mulți angajați străini vin din țări precum Nepal, Sri Lanka sau India. Aceștia fug din țările de proveniență de condițiile grele de trai pe care le au și doresc să își facă un viitor mai bun în țările europene.

Patronii de pe litoral au renuntat la nepalezi si cauta din nou angajati romani

Patronii sunt mai mulțumiți de angajații români sau de cei străini?

În ultima vreme, angajarea forței de muncă din alte state a început să acapareze și țara noastră. Administratorii de afaceri aleg să angajeze străini în speranța că aceștia vor fi mai productivi și nu vor pleca așa de ușor, având în vedere că vin din altă țară, iar angajații români încep să aibă din ce în ce mai multe pretenții. „Problema este că nu vor deloc să vină la muncă românii. Sunt probleme în fiecare an cu personalul. Nu avem deocamdată angajați străini, dar aș vrea să angajez oameni de alte naționalități. Din ce am observat în ultima vreme, aceștia par mai serioși decât românii“, a declarat Gigi Moroșanu, patronul restaurantului Terasa Mirage.

Patronii de pe litoral au renuntat la nepalezi si cauta din nou angajati romaniManara Braserie

Românii nu vor să muncească nici în sezon, nici în extrasezon, vor doar să încaseze. Este un lucru universal valabil, nu contează naționalitatea. Și nepalezii vin cu coada între picioare și după ce i-ai rezolvat cu tot se trezesc cu pretenții. Nu mai vrea nimeni să muncească. Noi avem jumătate angajați români, jumătate angajați străini. Tot de români sunt mai mulțumită pentru că cei din afară mizează pe faptul că nu înțeleg limba, nu vorbesc nici limba engleză. Și cu angajații străini a fost ca și cu pomul lăudat, ei sunt doar în tranzit în România, după ce dai o grămadă de bani să le fac actele și permisele de ședere, plătești și cazare, una peste alta un necalificat nepalez te costă mai mult decât un calificat român. Cred că ar fi cazul să mai ținem și noi banii pe la noi prin țară“, a declarat, la rândul său, administratorul restaurantului Manara Brasserie Constanța, Gabriela Neagu.

Tot românii sunt varianta mai bună

Pentru unele afaceri se pare că tot angajații români sunt lozul câștigător când vine vorba de forța de muncă în sezonul estival. Se pare că românii se descurcă mai bine decât cei străini, sunt mai productivi, iar un alt plus este că știu limba română. „Eu am angajați numai și numai români și sunt pro români. Care vor să muncească, muncesc. Nu am angajat niciodată străini. Mai lucrăm și cu colaboratori. De exemplu, studenți care vin la evenimente. Avem angajați de peste 15 ani. Acum sunt în șomaj, iar de la 1 mai încep munca. Cred că dacă dă drumul la Schengen, străinii o să vină și o să plece. Deja sunt și salarii foarte bune la noi, în Mamaia. Nu cred că e așa de rău la noi. Sunt angajatori care oferă și cazare și masă. Angajații români sunt foarte buni, pe unii chiar i-am și felicitat“, a declarat administratorul restaurantului Melody Constanța, Mita Anastase.

Patronii de pe litoral au renuntat la nepalezi si cauta din nou angajati romaniMelody

Nici restaurantul Harlequin nu are angajați străini. „Nu avem angajați străini deloc. Acum încercăm să angajăm un nepalez. În ultima perioadă, după ce postăm un anunț de angajare, văd că sună foarte mulți români. Probabil că s-au mai așezat apele. Este și început de sezon. Cred că și din cauza războiului sau a Covid-ului au fost date peste cap condițiile de muncă normale. Așteptările oamenilor sunt altele“, a declarat patronul restaurantului Harlequin, Stelu Enache.

Există locuri de muncă pentru cei care doresc să se angajeze de sezon?

Potrivit reprezentanților AJOFM, au început să crească și oferta locurilor de muncă pe litoral. „Prioritatea sunt românii. Interesul este să fie angajați cât mai mulți români ca să avem o rată a șomajului cât mai mică. Credem că după 15 aprilie numărul de angajări va fi mai mare. Oferta de locuri de muncă a crescut de la o săptămână la alta. Acum o săptămână aveam 500 de locuri vacante, iar acum am ajuns la 1.000, din care cam 500 sunt pentru sezonul estival“, a declarat Vlad Adelina, purtătorul de cuvânt al AJOFM Constanța.
 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
In Constanta toti constantenii stiu din neam,rude,cunostinte ce cat si cum se lucreaza in turism. Sclavii la n***u pe plantatii peste 12-16 ore 6-7 zile pe saptamana.Unde gasiti voi in Constanta Mamaia mini job ? Un program part time de munca de2, 4,6 ore legal? cu 2 zile pe saptamana libere ca afara in Germania,Danemarca ,Norvegia etc. ? In schimb gaseti carti de munca cu 4-8 ore si ei lucreaza scalvi fara zile libere zi de zi pe un salariu de c***t.Care este salariul net azi in horeca Constanta-Mamaia? Cati dintre patroni dau 2 zile libere pe saptamana? Cati patroni au personal in schimburi in hoteluri si restaurante? hotelurile si restaurantele fara schimburui fac afaceri la n***u cu incalcarea drepturilor omului privind timpul de lucru si timpul de odihna care nu este dat de angajatori.Constanta este un un oras plin de infractori penali corupti mafioti tinuti si sustinuti de functionari corupti care ii acopera ITM ,OPC, fiscal,sanitar.Daca se stopa, Constanta nu era azi asa.
9
1
Madam Z sa isi faca partid inpreuna cu Ovanesian.. Una are paravan acasa. Ailalta face politica.- saa sucit lumea. Acum se poarta
4
0
Ptr ce sa lucrezi pe litoral? Patronii asi bat joc de angajați. ITM doarme ptr șpăgile luate . Deci mai bine stau decât să-și bata joc de munca mea .
9
1
Apelati la lucratoare din Rep Moldova, sunt harnice si jucause !
10
0
V-ati si gasit pe cine sa întrebați. Toti machedonii rupti in … Nu v-ați întrebat vreodată de ce Horeca in Constanta este cea mai scumpa si p*****a? Normal ca vor romani ca platesc minim pe economie si se inteleg cu ei la n***u! Ii pacalesc pe aia sa vina cal de cursa lunga pe vara si muncesc pe te mir ce in timp ce ei incaseaza bine de tot. Da-le procent la bucatar si la ospătar din afacere si o sa vezi cum vine lumea la munca domnii m*******i
11
1
Nepalezii sunt saraci,nu idioti. Cum ar fi ca cei plecati in Germania,ma refer la romani,ar vedea ca salariul de acolo nu le permite sa trimita ceva acasa,ci doar sa supravietuiasca? Nepalezii vin aici ca sa poata merge mai departe,in tari in care oamenii care muncesc sunt un pic mai bine respectati. Unde vedeti voi respect pentru angajati in Romania? Unul,doi,poate trei si imediat se vine cu caravana TV,sa arate ca iata,strainilor le place ,Romania e ideala! c***t! Cazuri izolate nu le compari cu realitatea,golane de la TV! Platiti corect,aveti angajati. Nu vreti,nu mai deschideti firme,banditilor! Toti vor sa se imbogateasca si altii sa fie voluntari,cica patrioti. Pe bune?! Flit!!!
9
0
Sa vezi vere combinați între nepalez și aromâncă
10
0
Romanii nu vor sa vina pe un salariu de 3000 , as vrea sa vad patronii daca supraviețuiesc cu acești bani la nivelul inflației actuale. Probabil că o să și angajeze familiile decât să de-a niste salarii adecvate
16
2
Vad doar niste amarati de fosti angajati , sau patroni analfabeti probabil ca m***e vai mama lor care comenteaza la greu !! Este stiut mai pacalicilor ca cei de pe litoral si patroni si angajati fura la greu si culmea toti d epe spinarea clientului!! Il fura patronul cu preturi nesimtite, il furati voi cum puteti, il furati voi la calitatea servirii la mese ( cati din voi mai pacalicilor ati facut o scoala k lumea de osptar,barman,camerista ???), sunteti niste necalificati cu aere si basini in cap, care numai tips si bani vedeti,dar fara sa va uitati in oglinda si s avedeti cine sunteti de fapt ! Spuenti de Norvegia,Germanis i Danemarca unde se platesc 3-4000 euroi pe luna !! Adevarat ! Dar cat te costa chiria, cat te costa viata acolo, dar faptul ca tu stai acolo si nevasta se f**e cu vecinul ? caci copii tai raman pe acasa ??? Comparatiile aste de 2 bani arata cat de oligofreni sunteti !!! Pai 1000 euro luat in Tara fac cat 3000 luatiu acolo mai netotilor !! Asa faceti calculul !
4
13
Doar someri care sunt foarte suparati aici in comentarii. La muncaaaa baaa…. Aaah stai, nu mai aveti loc pe nicaieri … hahah
5
17
pe nepalezi branzarii nu-i prea pot face la salariu cum unii ii fac pe romani sa le munceasca in horeca gratis cate o luna intrega invocandu-le cate o lipsa in gestiune creata de sefi sau protejatii lor
24
0
stiti de ce nu mai vor straini.......pentru ca sint luati prin agentie si nu le pot da teapa la romani nostri se poate ....
25
0
aduceti niste nepaleze si pt madam z de pe mircea...stie ea de ce:)
14
0
dupa nume cei intervievati, par a fi m*******i. tintili pintili, bacescu aoa. vom ajunge o tara de necalificati. tara sa mentinut datorita calificatilor din comunism. cind au ramas fara oameni, patronii romani au gasit solutia "salvatoare". nivelul salariilor in romania este mic. cu exceptia fitelor de la sfirsit de saptamina, vouchere(pomeni), romania nu are turism.
14
0
Care patroni? Cei care nu platesc cartile de munca? Cei care dau amenzi angajatilor? Cu toate ca este ilegal? Cei care fac spalare de bani? Adi Grecu de la Shut up actualul osteria Gioaia sau cum spune acolo? Care isi pune angajatul Dragos la inaintare la contractele cu Primaria Constanta?
27
0
Numai acceptați să fiți puși în situații înjositoare,patronii de pe litoral să muncească ei pe salariul de mizerie pe care îl oferă si cu programul de sclav pe care îl impun vara trecută la interviurile de angajare am întâlnit o mulțime de ghiolbani plini de ei cu apucături de stăpâni care vroiau sclavi de fapt!
27
1
Rectific: „r*mânii nu vor să muncească nici în sezon, nici în extrasezon, vor doar să încaseze" Dar realitatea este alta:Patronii nu vor sa plateasca nici in sezon,nici in extrasezon,vor doar sa incaseze.
28
1
Pai au renuntat la ei pentru ca trebuie sa le dea drepturile cuvenite prin lege, cum e si normal. Asa, la romanasi, o sa le dea un ciuciu pe bat. Toti ciupanezii patroni pe litoral o sa-i vezi la toamna cu alte masini noi.
25
0
Rectific: „r*mânii nu vor să muncească nici în sezon, nici în extrasezon, vor doar să încaseze" Dar realitatea este alta:Patronii nu vor sa plateasca nici in sezon,nici in extrasezon,vor doar sa incaseze.
26
0
Patronii vor sclavi, nu angajați. Au tot familionul de paza, vor sa dormi la munca dacă se poate, nu au lucrat o zi în domeniul pe care îl conduc , unii dintre ei analfabeți, se poarta execrabil, dacă îți dau un salariu ceva mai mare faci zece munci pentru acel salariu, plus alte mizerii. De aceea nu aveți angajați. Promit una, fac cu totul altceva. Putini sunt cei care au înțeles și respecta timpul de lucru, comunica civilizat și știu sa își fidelizeze personalul. Despre asta nu vorbesc ei. Spun doar ca nu vor romanii sa muncească. Despre manageri, angajatorii ii vor cât mai p****i sau umili sa nu se ridice cu pretenții sau păreri, sa tacă și sa facă. La fel, cât mai multe lucruri zilnic de la 7.00 la 00.00. Aici e și vina ITM ului 90%. Salariile se trec pe cartea de muncă minimul pe economie restul în mana. Și atunci dragi patroni cine pe cine păcălește?
34
1
Acele pretentii cu care vin, se numesc drepturi.
39
1
Nu este mai ok sa lucrați în familie fara nepalezi și fără romani sa munciți dvs ca patroni și va băgați toți verii nemurile la munca sa stati 12 ore în picioare și sa va plătiți 3 lei pe luna ,sa înghițiți stresul și toate figurile clienților nemulțumiți pe durata a 12 ore 5 zile pe săptămână sau 6 zile pe săptămână, Cine mai e încuiat sa lucreze în r*mânia când, norvegia,Danemarca, Suedia, și alte tari îți oferă 3000 euro -4000 acomodare si diurna de mancare și zboruri incluse. la munca hotilor
40
1
Patronii hartuiesc angajatele. Le santajeaza si le ameninta, le terorizeaza pur si simplu…Salariul mic e ultima problema. Puse sa spele pe jos si wc uri
36
2
Problema angajatorilor din HORECA este performanța pe salarii mizere. Plus prețurile care bubuie în timpul sezonului. Dacă nu-și schimbă mentalitatea de japcă a clienților, în câțiva ani va bate vântul în Mamaia Nord și-n stațiuni. Deja în "celebra" stațiune Mamaia sunt scoase periodic hoteluri la vânzare. Toate acestea sunt urmările a bătăii de joc timp de 30 ani față de clienți și angajați.
38
2
(Problema e că nu vor romani să vină la muncă să lucreze degeaba pe salarii de mizerie și dacă sar putea sa lucreze și 7 din 7 zile) Voi nu vreți angajați ci sclavi
50
2

REPLICA



LOTO

6/49
4219716334
5/49
91935222527
joker
51729436