REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
16.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Pauliuc: Viitoarele cărţi de identitate electronice vor putea fi folosite şi în sistemul sanitar

Pauliuc: Viitoarele cărţi de identitate electronice vor putea fi folosite şi în sistemul sanitar

Virgil STOIAN 25 noiembrie 2022 | 00:00 344

Prezentă la o dezbatere despre digitalizarea sistemului de sănătate din România, Preşedinta Comisiei de Apărarea, ordine publică şi siguranţă naţională din Senatul României, Nicoleta Pauliuc, a afirmat că viitoarele cărţi de identitate electronice pe care ar urma să le emită Ministerul Afacerilor Interne ar putea fi folosite inclusiv la spitale prin înglobarea semnăturii electronice calificate.

 

„Într-o dezbatere pe care am avut-o în Comisia de Apărare cu reprezentanţii MAI, a fost enunţată intenţia ca, odată cu introducerea semnăturii electronice pe viitoarele cărţi de identitate cu cip, să avem o partiţie care să permită instituţiilor din sistemul sanitar, sub umbrela Ministerului Sănătăţii, acces la dosarul electronic al pacientului. Este o supriză plăcută, am şi spus că le dau nota zece pentru această idee pentru că tehnologiile noi trebuie folosite pentru a uşura inclusiv interacţiunea cetăţenilor cu sistemul de sănătate la care contribuie. De altfel, avem obligativitatea introducerii acestei cărţi de identitate până în 2025”, a declarat Nicoleta Pauliuc în cadrul conferinţei cu tema “eHealth în oncologie: o nouă lume a îngrijirii pacienților bolnavi de cancer”.

Cu aceeaşi ocazie, senatoarea liberală, iniţiatoarea mai multor legi care să ajute bolnavii de cancer, supraviţuitorii şi familiile acestora, a insistat pe faptul că există resurse financiare pentru digitalizarea sistemului de sănătate românesc şi pentru urgentarea implementării Registrului Naţional al Bolnavilor de Cancer.

„Registrul Bolnavilor de Cancer este o doleanţă veche de cel puţin 20 de ani a organizațiilor care luptă pentru drepturile pacienţilor de cancer. Perioada de implementare a registrului (potrivit Planului Naţional pentru Combaterea Cancerului) este 2023 – 2024. Avem banii necesari: în PNRR, sunt alocaţi vreo 400 de milioane de euro pentru realizarea sistemului de eHealth și telemedicină pe care am convingerea că Ministerul Sănătăţii îi va accesa cât mai repede. Asta dintr-un total de 2,45 miliarde de euro prevăzuţi pentru Sănătate”, a explicat Nicoleta Pauliuc.

În încheierea alocuţiunii sale, senatoarea liberală a pledat pentru urgentarea proceselor de digitalizare a sistemului sanitar românesc folosindu-se fonduri europene, lucru care ar putea salva vieţi şi ar putea duce la o mult mai bună alocare a resurselor pe care le are statul.

“Soluțiile de sănătate electronică au potențialul de a sprijini luarea deciziilor clinice, prin colectarea continuă și sistematică a datelor despre simptome. În faţa noastră, se deschide o nouă lume. Dacă vom fi printre cei care implementează devreme folosirea noilor tehnologii, avem şanse să reducem din decalaje şi să salvăm vieţi. Dacă vom moşmondi hârtii prin birouri, vom rămâne în urmă. Aş încheia spunând că nu doar pacienţii de cancer trebuie să aibă un dosar electronic complet, ci toţi bolnavii din România. Dacă la privat se poate, nu văd de ce nu am fi în stare să construim baze de date integrate pentru a şti în felul acesta care este starea de sănătate a populaţiei şi pentru a aloca mai eficient resursele acolo unde este nevoie de ele”, a concluzionat Pauliuc.

La conferinţa organizată de Revista Politici de Sănătate și Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), au mai participat Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Cristian Buşoi, preşedintele Comisiei pentru Industrie, Cercetare şi Energie (ITRE) din Parlamentul European, Ioan Sabin Sărmaş, preşedintele Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor din Camera Deputaţilor, Dragoş Cristian Vlad, preşedintele Autorităţii pentru Digitalizarea României, dar şi reprezentanţi ai asociaţiilor care luptă pentru drepturile bolnavilor de cancer.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367