REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.5° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.5° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

PDL, la cuţite cu Partidul Mişcarea Populară

PDL, la cuţite cu Partidul Mişcarea Populară

Replica API 16 mai 2014 | 00:00 153

Războiul dintre putere şi opoziţie nu este singurul care se poartă pe actuala scenă politică. PDL şi PMP întreţin războiul lor personal şi liderii acestora se tem de primarii care joacă la două capete şi, evident, ar putea apela la trădare. Este vorba, evident, de primarii care s-au "uşchit" de la PDL la PMP. Ambele tabere tremură din toate încheieturile, întrucât "noaptea cuţitelor lungi" ar putea fi chiar pe 25 mai, la alegeri, când primarii ar putea vira dintr-o parte într-alta. Liderii PDL se aşteaptă la o nouă serie de trădări de proporţii şi toate bănuielile cad pe trei grei ai partidului: George Scripcaru (Braşov), Ioan Oltean (preşedinte PDL Bistriţa) şi Emil Boc (Cluj). Prezent la Constanţa, într-un turneu electoral de două zile, preşedintele PDL, Vasile Blaga, dezminte astfel de zvonuri. "M-am săturat de astfel de speculaţii. Eu am mare încredere în colegii mei, nu fac niciunuia procese de intenţie, dacă mergeţi în Braşov o să-l vedeţi pe domnul Scripcaru pe toate bannerele, afişele; domnul Oltean este preşedintele organizaţiei din Bistriţa, una dintre cele mai puternice ale noastre, iar domnul Boc este în campanie cu domnul Buda. Aşa comentez. Cine a vrut să plece, a plecat", a declarat Blaga. În ciuda faptului că, pe 25 mai, se anticipează un război pe viaţă şi pe moarte între PDL şi PMP, Blaga încă speră la împăcări, unificări şi alte coagulări, evident, în jurul PDL. "Se poate vorbi de o dreaptă unită. Noi, în permanenţă, suntem adepţii unei astfel de construcţii, mai ales că avem şi experienţa lucrurilor bine făcute pentru unificarea dreptei. Acest partid a participat cu liberalii la Alianţa D.A. De asemenea, noi suntem şi rezultatul unei fuziuni de succes, cea dintre PD şi PLD, condus de domnul Stolojan şi am câştigat alegerile din 2009. Eu cred că această unificare a dreptei va fi făcută în jurul PDL, care va demonstra pe 26 mai că este principala forţă politică de centru-dreapta din România", a declarat Blaga, care nu a ezitat, cu această ocazie, să îşi testeze memoria cu PNL, pe care l-a şi taxat. "Noi nu avem înţelegeri cu puterea pe sub masă, nu am avut niciodată, de 22 de ani, exceptând cele două luni nefericite din 2009, suntem în permanenţă în opoziţie faţă de PSD. Nu ne-au susţinut când au fost la putere contracost, cum au făcut-o cu liberalii în 2007 - 2008. Nu puteau guverna cu 18% în Parlament, decât susţinuţi contracost de PSD sau cum au guvernat PSD-iştii în 2001 - 2002, când aveau un protocol semnat cu PNL şi oameni importanţi din PNL, precum Ludovic Orban, deţineau funcţii importante în ţara asta, din opoziţie, dânsul era chiar şeful Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici", a concluzionat Blaga.

În ciuda împăcărilor şi împrietenirilor care se vehiculează, cert este că dezbinarea este cuvântul de ordine în zona dreptei, în momentul de faţă. Bănuielile de dinainte de campania pentru alegerile din 25 mai se confirmă: lumea e prea mică pentru PDL şi PMP. Cele două formaţiuni, ambele care se revendică a fi de dreapta şi cu pretenţii la condus steagul luptei anti PSD, îşi dau "la gioale" oriunde se prind şi, evident, inclusiv în Constanţa. Mai multe filiale din ţară ale PDL sunt bănuite că fac reclamă PMP, din acest obicei nelipsind o mulţime de primari "portocalii" care nu pot vira la dreapta Mişcării Populare, pentru că şi-ar pierde mandatele. Asta nu îi reţine însă să sprijine distribuirea de afişe sau pliante ale PMP, pe acolo pe unde îşi duc veacul. Am pornit pe urmele "defectorilor", din judeţ şi acestea au fost confirmate de preşedintele pe judeţ al PMP Constanţa, Claudiu-Iorga Palaz, care a declarat că reglementările legislative îi împiedică pe primari să îşi manifeste opţiunile politice. "Reprezentanţii PDL împart materiale promoţionale ale PMP? Da, se confirmă! Nu vă pot spune, că oamenii... şi-aşa au fost ameninţaţi şi primarii că vor fi daţi afară din partid. Au fost nişte discuţii, dar, într-adevăr... Nu e vorba de ciondăneli, sunt doar oameni care nu vor să facă campanie pentru PDL. Nu şi-au dat nici demisiile, dar fac campanie pentru PMP. Sunt mai multe localităţi din judeţ, chiar şi primari care s-au expus în mod direct, fac campanie pe faţă. Sunaţi-l pe primarul de la Ciobanu şi la Castelu!", a declarat Palaz, pentru "Replica".

M.F.V.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272