REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.8° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
10.8° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Pedeapsă cu închisoarea pentru cei care colectează fondul şcolii

Pedeapsă cu închisoarea pentru cei care colectează fondul şcolii

Replica API 4 decembrie 2015 | 00:00 290

Directorii din Constanţa: „Domnul Comșa să se intereseze, nu să bage bățul prin gard”

Directorii din Constanţa: „Domnul Comșa să se intereseze, nu să bage bățul prin gard”

Problemele legate de colectarea fondului școlii în unitățile de învățământ din România este una foarte veche. În fiecare an există părinți și elevi nemulțumiți de faptul că li se cere o sumă destul de mare pentru niște cheltuieli irelevante. La sfârșitul lunii septembrie a.c., Consiliul Național al Elevilor și Asociația Elevilor din Constanța au cerut modificarea Legii Educației, astfel încât să fie sancționate solicitarea și oferirea de bani pentru fondul școlii. Deși Constituția spune că învățământul de stat este gratuit, școlile sunt nevoite să ceară bani de la elevi și părinți, pentru a acoperi lipsa finanțării care trebuie să vină de la primarii.

Deputatul Cornel George Comșa a depus, la Parlament, o propunere legislativă care vizează introducerea unor sancțiuni penale pentru cei care colectează, „în mod abuziv”, fondul școlii. Acesta susține că, în momentul de față, nu există sancțiuni care să pedepsească încălcarea legii, elevii și a părinții fiind supuși în continuare la cheltuieli ce depășesc obligațiile și bugetul familial al acestora. Chestionați pe acestă temă, mai mulți directori din județul Constanța au spus că fondul școli este administrat de către asociațiile de părinți și nu de școală în sine. „Atâta timp cât fondul școlii este colectat de Asociația de Părinți, care are personalitate juridică, domnul Comșa să se intereseze, nu să bage bățul prin gard.

Asociația de Părinți, în funcție de ce găsește în școală sau ce consider prioritar în școală colectează fondul școlii. Există, de exemplu, prioritatea de asigurare a pazei cu firmă de bodyguarzi care nu poate fi plătită din fonduri publice, deoarece anumiți părinți consider că copii lor trebuie să fie protejați de anumite personaje care bântuie prin jurul școlii. Eu aș fi fericit dacă de exemplu domnul Comșa ar face o propunere legislativă ca în legea educației să apara problema fondurilor și a securității elevilor, să fie asigurate de către minister, pentru că nu suntem departe de momentul în care se va întâmpla și în școlile din România ce s-a întâmplat în America când a venit descreieratul ăla cu pistolul și a început să tragă în profesorii și elevii respectivi”, a declarat Szemerjai Andrei Ion, directorul Liceului cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru”.

Rodica Vasilescu, directorul Liceului Teoretic „Nicolae Titulescu” din Medgidia a afirmat că în liceul din Medgidia nu se colectează fondul școlii. „ Nu avem voie să colectăm fondul școlii. La noi profesorii vin cu creta și cu buretele în buzunar”. Afirmația directorului de la Liceul Sportiv este susținută și de directorul Liceului Tehnologic Independența, Monica Dragalina Răgușilă, care afirmă: „Nu știu dacă într-adevăr colectarea fondului școlii se face în mod abuziv, pentru că există asociațiile de părinți care colectează acești bani cu acordul fiecărui părinte, adică cei care vor să dea dau, cei care nu doresc nu dau. Nu am auzit să se strângă în vreo școală fondul școlii în mod abuziv. Dacă vrea să inițieze o astfel de lege nu are decât, probabil știe dânsul ce știe, să o inițieze, ca multe alte legi”.

O problemă în acest sens o mai reprezintă și părinți care nu au posibilități dar se simt constrânși de situație și de unde de ne unde dau, mai ales că așa copilul nu este expus unor discriminări.

Mihaela UNGUREANU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369