REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
16.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Pediatrul Iorgovan, condamnat la închisoare cu suspendare pentru ucidere din culpă

Pediatrul Iorgovan, condamnat la închisoare cu suspendare pentru ucidere din culpă

Replica API 19 noiembrie 2012 | 00:00 1103

Managerul Spitalului Medgidia: "Rămân mut la ce aud!"

Managerul Spitalului Medgidia: "Rămân mut la ce aud!"

Verdict dureros pentru medicul pediatru Manole Iorgovan! Fostul şef al Secţiei de Pediatrie din cadrul Spitalului Municipal Medgidia a fost condamnat la închisoare cu suspendare. Acesta a fost judecat pentru ucidere din culpă, după ce anchetatorii au stabilit că, în 2007, nu i-a acordat îngrijirile medicale necesare unui băieţel de aproximativ 8 luni, din localitatea constănţeană Ivrinezu, care a murit pe patul de spital.

Ştefan Bălănică a ajuns la Spitalul Medgidia în noaptea de 6 spre 7 mai 2007, când mama lui a chemat Ambulanţa întrucât a văzut pete de sânge pe scutec. Numai că, la spital, medicul nu s-ar fi preocupat de caz, iar starea de sănătate a micuţului s-a agravat. La insistenţele părinţilor, copilul a fost transferat la Spitalul Judeţean. Specialiştii care au analizat cazul au precizat că "transferul copilului sugar către Spitalul Judeţean Constanţa s-a efectuat tardiv, micşorând şansele salvării vieţii, pentru că s-a efectuat după manifestarea clinică a stării toxico-septice". Medicii de la Spitalul Judeţean Constanţa l-au diagnosticat cu ocluzie intestinală şi l-au supus la trei intervenţii chirurgicale. Totul a fost însă în zadar: copilul a murit o lună mai târziu. Tatăl băieţelului este convins că fiul său ar fi putut fi salvat. "Cred că de vină sunt medicii şi asistentele de la Medgidia pentru tot ce s-a întâmplat şi vreau ca ei să plătească pentru ceea ce au făcut", declara în decembrie 2011, Ion Bălănică, tatăl băieţelului. Anchetatorii au arătat în rechizitoriul trimis instanţei că fişa de observaţie a fost falsificată: deşi băieţelul a fost internat în noaptea de 6/7 mai, pe fişă apare data de 8 mai. Un raport înaintat Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa de către Comisia de Nouă Expertiză Medico-Legală din cadrul Institutului Naţional de Medicină Legală (INML) "Mina Minovici" pe marginea acestui caz arată că "personalul medical superior - medicul curant care a preluat copilul în dimineaţa zilei de 07.05.2007, conform documentaţiei avute la dispoziţie, nu a efectuat corect şi la timp analizele medicale necesare stabilirii diagnosticului copilului, le-a efectuat incomplet şi tardiv, diagnosticul de abdomen acut chirurgical fiind stabilit abia în dimineaţa zilei de 08.05.2007". Judecătoria Medgidia l-a condamnat pe medic la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, sentinţa nefiind definitivă. Totodată, instanţa obligă în solidar inculpatul Manole Iorgovan şi asiguratorul SC Omniasig Vienna Insurance Group SA să plătească părţilor civile Ion şi Marieta Bălănică, părinţii micuţului decedat, suma de 5.000 lei reprezentând daune materiale şi echivalentul în lei a sumei de 20.000 euro la cursul de referinţă BNR din data plăţii, reprezentând daune morale. "Rămân mut la ce aud! Suntem doctori, suntem oameni, avem o conduită profesională şi nu sunt abilitat să spun că a fost sau nu o greşeală în cazul medicului Iorgovan", a declarat, pentru "Replica", dr. Stere Buşu, managerul Spitalului Municipal Medgidia, fostul şef al lui Manole Iorgovan. Medicul a fost cercetat pentru malpraxis, însă colegii săi de breaslă l-au găsit nevinovat. În prezent, medicul îşi desfăşoară activitatea medicală într-un cabinet privat şi la spitalul din oraşul Cernavodă.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nu știu cine sunteți și de unde știți aceste informații dar sunt GRESITE!!!!!!!! A fost operat de 3 ori și dacă doctorul sau doctorii de la Medgidia și-ar fi făcut treaba cum trebuia fratele meu astăzi era lângă noi nu mort și el in libertate….
0
0
Dr Iorgovan a fost achitat de instanta suprema. Pacat ca exista jurnalisti care nu-si fac treaba pana la capat. Nu a aparut nici un articol legat de nevinovatia dovedita a dr Iorgovan. Copilul respectiv nu a fost o urgenta medicala pt Spitalul Judetean. Ambulanta a ajuns dupa 2 ore iar el a fost operat dupa 7 ore de cand a ajuns acolo. La o luna dist si 4 operatii nereusite copilul din pacate a murit. In Medgidia a fost urmarit de mai multi medici.
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102