REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.5° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.5° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Pepenii din Rasova, vânduţi în Sectorul 4. Constănţenii fac rost de bani din Capitală

Pepenii din Rasova, vânduţi în Sectorul 4. Constănţenii fac rost de bani din Capitală

Replica API 28 iunie 2014 | 00:00 180

Marfa din sudul ţării, la întrecere cu cea din Dăbuleni

Marfa din sudul ţării, la întrecere cu cea din Dăbuleni

A venit vara, iar ţăranii din judeţul Constanţa vor să facă rost de bani. Muncesc zi lumină în câmp, iar produsele le vând chiar şi la sute de kilometri distanţă de casă. Producătorii de pepeni din comuna Rasova se numără printre cei care aleg drumul Bucureştiului. Pe constănţeni nu o să-i vedem lângă tradiţionalele grămezi de pepeni de la colţul blocului, pentru că Primăria Sectorului 4 a decis să-i pună la respect pe comercianţi, obligându-i să-şi vândă marfa numai în pieţe. Primarul Cristian Popescu-Piedone a dispus ca vânzarea pepenilor pe raza Sectorului 4 din Bucureşti să fie permisă numai şi numai în spaţiile special amenajate.

Astfel, pentru perioada 1 iulie - 31 august a.c., Administraţia Pieţelor Sector 4 a amenajat un total de 50 de spaţii destinate comercializării pepenilor direct de la producători, după cum urmează: 25 de locaţii în Piaţa Sudului, 15 locaţii în Piaţa Progresul, 8 locaţii în Piaţa Apărătorii Patriei şi 2 locaţii în Piaţa Covasna. "Producătorii veniţi din zone renumite pentru cultivarea lubeniţelor - Dăbuleni, judeţul Dolj; Budeşti, judeţul Călăraşi; Amara, judeţul Ialomiţa; Brânceni, judeţul Teleorman; Rasova, judeţul Constanţa şi Scutelnici, judeţul Buzău, au obţinut avizul pentru a vinde pepenii în aceste locaţii, depunând la Administraţia Pieţelor Sector 4 un dosar cu următoarele documente: cerere tip; certificatul de producător vizat de primăria din localitatea de provenienă a producătorului; copie după şi /sau buletinul de identitate", anunţă primarul susţinut de Partidul Conservator. Pentru practicarea unui comerţ civilizat şi pentru respectarea normelor de salubrizare, fiecare locaţie a fost dotată cu recipiente de colectare a deşeurilor rezultate în urma desfăşurării acestei activităţi.

Piedone asmute Poliţia împotriva ţăranilor care nu respectă zonarea impusă de Primărie

"Comercianţii care nu vor respecta zonarea impusă de Autoritatea Locală Sector 4 şi vor încerca să vândă pepenii în alte locuri neautorizate, riscă să fie sancionaţi de către Poliţia Locală Sector 4", explică primarul Piedone. Cu alte cuvinte, producătorii de pepeni din judeţul Constanţa îşi vând lubeniţele tocmai în Sectorul 4, acceptând regulile impuse de primarul susţinut de Partidul Conservator. Noul primar din Rasova, social-democratul Alexandru Dorel, a rămas surprins că localnicii îşi vând lubeniţele la sute de kilometri distanţă de Constanţa. "Noi avem producători de pepeni, fructe şi legume în Rasova, au terenuri agrigole, dar m-aţi luat prin surprindere. Chiar nu ştiu dacă merg cu pepenii la Bucureşti, dar nu cred că e un lucru rău", a declarat primarul Dorel. De precizat faptul că în toate pieţele aflate în administrarea Sectorului 4 există cântarul cetăţeanului, astfel încât oamenii pot verifica corectitudinea cu care sunt serviţi de comercianţi. De precizat că în această perioadă, în Constanţa, pepeni se găsesc doar la marile magazine. Peste 200 de producători români din regiunea de sud a ţării au iniţiat un program prin care vor livra, până la sfârşitul anului, aproximativ 10.000 tone de legume şi zarzavaturi marilor reţele de magazine. Programul lansat sub denumirea "Dor de gust" este o iniţiativă a Asociaţiei Cultivatorilor de Legume, cu sprijinul Organizaţiei Interprofesionale PRODCOM Legume-Fructe şi a Centrului de Comunicare al Fermierilor din România.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272