REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

PERCHEZIȚII la Constanța! Grup infracțional axat pe înșelăciune, șantaj și evaziune, săltat de DNA

PERCHEZIȚII la Constanța! Grup infracțional axat pe înșelăciune, șantaj și evaziune, săltat de DNA

Replica API 17 noiembrie 2017 | 13:08 901

Direcția Națională Anticorupție a efectuat percheziții în județul Constanța, pe 16 și 17 noiembrie, vizată fiind o grupare infracțională care se folosea de firme ca paravan pentru a duce la bun sfârșit acțiuni de șantaj și înșelăciune. Mai precis, aceștia se ocupau de montare de structuri de acoperiș, iar pe parcursul lucrărilor aceștia cereau sume exorbitante de bani, ajungând chiar la amenințări de la „patroni” pentru a fi virate sumele. Potrivit surselor, ar fi vorba de 12 părți vătămate, sumele pretinse de infractori ridicânduse și la 23.000 de euro de persoană.

Polițiștii constănțeni de investigații criminale, cu suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din Poliția Română, sub coordonarea Direcției Naționale Anticorupție, au efectuat 10 percheziții la domiciliile unor bărbați, bănuiți de șantaj, evaziune fiscală și înșelăciune.

La data de 16 noiembrie a.c., polițiștii din cadrul Biroului Investigații Criminale al Poliției municipiului Constanța, sub coordonarea unui procuror din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța, au efectuat 10 percheziții domiciliare, pe raza municipiului Constanța și a localității Valu lui Traian, județul Constanța. Au fost vizate 12 persoane fizice și două persoane juridice, bănuite de constituire a unui grup infracțional organizat, precum și de comiterea unor fapte de înșelăciune, șantaj și evaziune fiscală.

Din cercetări a reieșit că, în perioada martie-noiembrie a.c., membrii grupului infracțional ar fi indus în eroare mai multe persoane, cărora, în urma încheierii unor contracte, le-ar fi executat lucrări de reparații la acoperișurile imobilelor. În cauză, au fost reținuți, pentru 24 de ore, 9 bărbați, cu vârste cuprinse între 25 și 67 de ani, care vor fi prezentați, astăzi, Tribunalului Constanța, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. La acțiune au participat și polițiști din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul I.P.J. Constanța.

Ce spune DNA

În cursul anului 2017, cei nouă inculpați au constituit un grup infracțional în scopul comiterii unor infracțiuni de înșelăciune și șantaj.

Concret, membrii grupului care acționau pe raza județului Constanța, inclusiv municipiul Constanța, racolau viitoarele victime (alese numai din categoria persoanelor de vârsta a treia) de cele mai multe ori prin intermediul unor pliante în care ofereau servicii de reparații la acoperișurile imobilelor.

Ca urmare a publicității create, membrii grupării erau contactați telefonic de victime care, crezând că discută cu reprezentanții unor societăți comerciale serioase, solicitau întâlniri/negocieri pentru realizarea unor lucrării de reparații la acoperișurile imobilelor.

Ulterior, la momentul încheierii contractului, de cele mai multe ori se percepea un avans din preț, iar în aceeași zi sau la termenul stabilit, se demarau lucrările de reparație/înlocuire/construire a acoperișului.

După decopertarea acoperișului, în special atunci când se aduceau materiale de construcții la locuințele victimelor, membrii grupării solicitau plata unor sume considerabil mai mari decât cele convenite inițial, cu titlu de tranșe din preț. Pentru a justifica diferențele de valoare între sumele convenite inițial și cele solicitate după decopertarea acoperișurilor, membrii grupării le explicau victimelor că prețul convenit iniţial și consemnat în contract nu includea și accesoriile sau că suprafața construită a fost mai mare etc.

Prin această metodă, prețul solicitat pentru finalizarea lucrărilor devenea excesiv de mare în raport cu cel inițial convenit.

În mod firesc, beneficiarii lucrărilor refuzau să plătească aceste sume, moment în care intrau în rol acei membri ai grupării (se prezentau sub calități false de patroni ai unor firme) care aveau sarcina de a intimida victimele și de a le determina, prin amenințări directe sau voalate, fie cu acte de violență, fie cu lăsarea imobilelor decopertate sau cu luarea materialelor fixate pe acoperișuri, să plătească banii ceruți.

În cele din urmă, sub presiunea amenințărilor primite, victimele, a căror număr este estimat a fi de ordinul zecilor, acceptau să plătească sumele solicitate (care se ridicau în unele cazuri și la 23.000 euro). Pentru obținerea sumelor de bani cerute, victimele erau nevoite uneori să facă împrumuturi la bancă sau la diverse cunoștințe.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 17 noiembrie 2017, cei 9 inculpați sunt prezentați Tribunalului Constanța cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea ofițerilor de poliție din cadrul Poliției Municipiului Constanța – Biroul de Investigații Criminale.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

C.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Unul din cei ce trag tepe e Petru Gabor.Are sediul firmei pe str Poporului.Il cunoaste si OPC-ul,dar nu-i face nimic.El mi s-a laudat si mi-a ras in nas spunandu-mi ca are persoane sus-puse in procuratura si avocatura!
6
0
neamul Gabor,pretindeau ca sunt din Alexandria....teapaaa. un vecin a luat teapa mai rau.
4
0
am fost si eu amenintat si tepuit de acestia. te punea sa scrii un contract fara sa fie trecute sumele ,dupa care a doua zi iti scriau neste sume exorbitante,erau 9 caldarari ,veneau si ziveau ca cik le au ramas materiale si nu sunt de aici.m au facut cu 4000 ron la neste burlane,au vrut 9700 ron,dupa 5 ore de cearta si scandal le am dat 4000 si au plecat,s a lasat cu amenintari. tigan nu mai bag in curte cat traiesc....bag pl in ei tigani borati,pusi numai pe cioarda si inselat
2
0
Am spus mereu k romanii sunt discriminati si batjocoriti ..inselati batuti de tigani nu invers cum se plang ..acele organizatii care vai doamne le apara drepturile ..aceasta etnie nu trebuie sa aiba nici un fel de drepturi ptr ca ei nu respecta nimic pe lumea aceasta ..ce ati facut politistilor timp de 28 ..ptr ca boala e cronica nenorocitilor ..
3
1
Cam tarziu. Metoda este veche si a fost preluata de la gaborii din tara care veneau in jud. Constanta. Oricum felicitari
3
0
Sunt tiganii aia gabori care au stat langa Brick multi ani.Pe 2 dintre ei si pe masa iam batut urat de tot anul asta prin primavara.. Ma intrebam de unde aveau ei atatia bani pt cazino..plus 5 loganuri noi cu numere de PH..acum ce sa zic..cineva din sectia 3 daca citeste acest com stie despre ce bataie e vorba..cat despre tigani..sa nu uite ca bataia cu telescopu e dureroasa..
3
1
Gabori arestati de gabori! Asa ceva, mai rar! Clanul Gabor e pe faras! La multi ani cu executare!
8
2
Tiganii de pe alba iulia
9
0
Astfel am fost si eu pacalita de catre acesti tigani ,au venit cu pliant si am discutat de refacerea acoperisului dar am patit idem ,si-au luat materialele si au plecat lasandu-ma cu acoperisul decopertat ,refuzand sa le dau acele sume exorbitante pe care le solicitau.Fiind noua in comuna Costinesti am intanit tot felul de persoane puse pe japca,inclusiv la magazinul I.I.Piciu Ioana de pe Tineretului am observat ca se fura pe fata, preturile cresc din ora in ora.Eu vin din Arad dar nu mi s-a intamplat astfel de nenorociri, crezand ca intr-o statiune renumita ca si Costinestiul nu voi avea prob
6
1
felicitari politiei romane si dna
16
2
Un tigan dadea tepe pe albaiulia17
8
0
Imposibil sa gasesti o localitate in care sa nu fie coruptie,hotie,talhari,hoti si alte aratari de acest fel.Totusi,distrugerea tarii nu s-a facut cu hotii din localitati,asta e sigur! Pe cine eludeaza DNA-ul?! Aveam flota renumita de pescuit si de marfuri generale,aveam industrie ce trebuie doar retehnologizata,aveam piete de desfacere pentru mobile,alte lucruri.Cine cu nume prenume CNP a tradat tara ,si pe ce sume-n pana mea? Credeti ca SRI,DNA si alte cacaturi mari nu au informatii,nu stiu ?!!! Ba da,stiu dar ei ce p..a mea fac,decat sa protejeze mafiotii impotriva poporului roman?!
7
1
Toti sunt tigani!
18
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218