REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.7° Constanța Sâm., 27 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6803
18.7° Constanța Sâmbătă, 27 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6803
 

Pericol critic de insolvență în sectorul imobiliar: Constanța, în topul județelor afectate

Pericol critic de insolvență în sectorul imobiliar: Constanța, în topul județelor afectate

Ana Maria LIPAN 28 noiembrie 2023 | 00:00 3494

Piața imobiliară din România se află în plin declin. Potrivit analizelor financiare realizate în 2022 de către Ministerul Finanțelor, și dinamicii de business din 2023, peste 70% dintre dezvoltatorii imobiliari din România prezintă un risc major de insolvență, din cauza unor factori precum scăderea vânzărilor din domeniu și creșterea taxelor. Datoriile marilor dezvoltatori au crescut la peste 100 de miliarde de lei anul acesta, pe fondul majorării costurilor operaționale și accentuării blocajului financiar. Statisticile îngrijorătoare arată că 69,94% dintre cele 7158 de firme cu cod CAEN 4110, sunt marcate de un risc foarte mare de insolvență, iar alte 3,63% de pericolul de blocaj economic. Companiile din Constanța sunt printre cele mai afectate, deși activitatea acestora pare a fi una extrem de energică. 

Pericol critic de insolventa in sectorul imobiliar: Constanta, in topul judetelor afectatepericol de insolvență în sectorul imobiliar

Peste 70% dintre dezvoltatorii imobiliari din România se confruntă cu un risc semnificativ de insolvență, din cauza problemelor crescânde legate de scăderea vânzărilor din imobiliare și a creșterii taxelor.

Datoriile acestora au atins un nivel de peste 100 de miliarde de lei în 2023, odată cu majorarea costurilor operaționale și a dificultăților financiare. Conform analizei datelor financiare din 2022, raportate la Ministerul Finanțelor, și evoluției din 2023, aproape 70% din cele 7158 de firme cu cod CAEN 4110 au înregistrat un risc foarte mare de insolvență, iar alte 3,63% prezintă un risc ridicat de blocaj economic. În plus, 3,38% dintre companii se confruntă cu un risc mediu de insolvență, în timp ce doar 22% au un risc scăzut sau foarte scăzut de dificultăți financiare. 

Care sunt cele mai afectate zone?

Situația cea mai gravă se întâlnește în București, unde peste 2.300 din cei 3.000 de dezvoltatori imobiliari se confruntă cu un risc mare sau foarte mare de insolvență. Următoarele județe cu probleme majore sunt Cluj, cu 623 de firme din care 453 prezintă dificultăți, Timiș cu 569 de firme (383 cu risc mare sau foarte mare de insolvență).

Pericol critic de insolventa in sectorul imobiliar: Constanta, in topul judetelor afectatefoto cu rol ilustrativ

Constanța completează lista, cu 292 de dezvoltatori imobiliari, din care 217 sunt cu risc major de insolvență. Sectorul imobiliar din județul Constanța s-a dezvoltat într-un mod rapid în ultimii ani, ajungând totuși, se pare, în prezent într-un posibil colaps.

Care sunt factorii care au condus la această situație?

Situația a fost agravată de creșterea TVA-ului perceput pentru imobilele noi, amplificând problemele deja existente în acest sector afectat de inflație, creșterea prețurilor la materialele de construcții și la utilități, precum și de majorarea cheltuielilor operaționale în general. Toate aceste aspecte contribuie la presiunea financiară pe care o resimt dezvoltatorii imobiliari, iar dificultățile în accesarea creditelor și riscul de schimb valutar agravează situația.

Pericol critic de insolventa in sectorul imobiliar: Constanta, in topul judetelor afectatefoto cu rol ilustrativ

În plus, scăderea numărului de autorizații de construcție pentru clădiri rezidențiale înregistrează o tendință descendentă în majoritatea regiunilor de dezvoltare, ceea ce reflectă și mai mult declinul sectorului imobiliar. Dezvoltarea imobiliară, care a avut o creștere semnificativă în ultimii ani, de la construcții de locuințe la spații comerciale și birouri, se confruntă acum cu un posibil regres, indicând pentru prima dată în ultimul deceniu o scădere.

Aceste probleme vor influența profund piața imobiliară, estimându-se că micii investitori, cei care nu au acces la finanțare și care sunt afectați de scăderea vânzărilor, vor avea dificultăți mari, fiind susceptibili să intre în insolvență sau să dea faliment. Aceste schimbări fiscale vor reconfigura peisajul dezvoltării imobiliare, favorizând probabil doar companiile mari, cu acces la finanțare și strategii bine conturate. 
 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Le doresc sa sa duca in cap!!!
0
0
Cu banii pe care ii dai pe un apartament mai rasarit din Cta iti cumperi o casa decenta in Grecia sau Spania. Prostia si lacomia i a ingropat pe acesti asazisi dezvoltatori.
2
0
Toti parvenitii care au vandut 2 oi si construiesc cate un bloc de 500k euro pe 250 m2 sunt dezvoltatorii aia 217 care sunt in prag de insolventa?
4
0
nu mai merg, se va gasi alta mangla, fraieri sunt destui. Sa ne fereasca Dumnezeu de un cutremur...
3
0
a face case, era o actiune nobila, pervertita acum de bisnitari. ce le mai ofera statul, tinerilor din ziua de azi?! raspunsul corect este coruptia generalizata, nesimtirea. cum sa nu creasca infractionalitatea!?
5
0
vor lua amploare chiriile, nu se mai apropie nimeni de cumparare la preturile astea
4
0
Problema nu e la patronasii de dezvoltatori, ci la fraierii care au achitat in avans apartamentul intr-un bloc neconstruit!
22
1
E chiar așa de mare problema.Stiind de la început în ce se baga și care s riscurile ,afaceriștii lu' pește au tras lozul pierzător, adică de faliment.Sigur vă zic că lumii i se rupe n paispe că dau ăștia chix. Se găsesc locuri de muncă și pentru ei,să stea liniștiți,să nu se streseze prea tare.Horeca duce lipsă de ospătari, pozari cu maimuțe, manageri de șezlonguri, manageri de c*rățat plaja,manageri de cărat ambalaje,etc. Think pink.
20
0
era oricum un mare lux imposibil ptr multi acum a devenit un superlux imposibil ptr si mai multi; am citit ca in viena municipalitatea are peste un sfert de milion de apartamente pe care le inchiriaza la preturi accesibile celor care au venituri mici de ce acolo se poate si la noi nu ?
16
0
Ei si voi acuma..o sa puna mai mult nisip in ciment ,fierul o sa mai lipsa, o sa bage iar peturi la greu si gata fac 15 etaje...
20
0
risc de schimb valutar e de vina guvernul
10
3

REPLICA



LOTO

6/49
4219716334
5/49
91935222527
joker
51729436