REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.7° ConstanÈ›a Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
11.7° ConstanÈ›a Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Pericol de îmbolnăvire cauzată de tetanos, după inundaţia de la Cernavodă

Pericol de îmbolnăvire cauzată de tetanos, după inundaţia de la Cernavodă

Replica API 11 mai 2012 | 00:00 121

Apa a afectat 12 locuinţe, 35 de oameni au fost vaccinaţi

Apa a afectat 12 locuinţe, 35 de oameni au fost vaccinaţi

Inspectorii sanitari constănţeni avertizează populaţia din Cernavodă asupra pericolului îmbolnăvirii de leptospiroză, din cauza inundaţiilor. Specialiştii în Sănătate Publică îi atenţionează pe cei care care locuiesc sau călătoresc în zonele de risc că, în această perioadă, este posibil să apară leptospiroza. Specialiştii precizează că leptospiroza este o boală infecţioasă acută care se manifestă prin febră, intoxicaţie, cefalee, dureri musculare, mai ales la gambe, afectarea rinichilor, a ficatului, a sistemului nervos şi a celui cardiovascular. Pentru a veni în sprijinul populaţiei, inspectorii sanitari au demarat joi dimineaţă o anchetă epidemiologică. Aceştia au recoltat probe de apă din zona afectată de inundaţii şi au vrut să verifice unităţile de alimentaţie publică astfel încât marfa afectată să fie scoasă din circuit, pentru a nu fi pusă în pericol viaţa locuitorilor.

De altfel, Primăria Cernavodă va primi dezinfectanţi şi de doze de vaccin antitetanic. "Urmare a inundaţiilor din Cernavodă, o echipă mixtă, formată din inspectori de la Serviciul de Control în Sănătate Publică şi Serviciul de Supraveghere a Stării de Sănătate, s-a deplasat în teren pentru a evalua situaţia din punct de vedere a riscului epidemiologic a zonelor afectate. Din relatările locatarilor, în cazul a 12 gospodării situate pe străzile Dumbravei, Canalului, Avram Iancu, apa a pătruns în camerele de locuit sau în grupurile sanitare. În două locuinţe, apa a refulat din conducta de canalizare la care sunt racordate grupurile sanitare. La data verificărilor, nici o locuinţă din cele 12 nu mai erau inundate, apa se retrăsese. Inspectorii au dorit să verifice şi magazinele afectate de inundaţii pentru a fi scoasă marfa din circuit, însă le-au găsit închise", a declarat, dr. Constantin Dina. Menţionăm că o parte din gospodăriile inundate sunt situate în apropierea unor clădiri abandonate, unele cu risc de prăbuşire, iar altele cu depozite de gunoi menajer. "Au fost catagrafiate 35 de persoane, adulţi şi copii, care şi-au declarat domiciliul la gospodările afectate de inundaţii, în vederea profilaxiei tetanosului de către asistenţii comunitari ai Primăriei Cernavodă, iar vaccinarea se va desfăşura la cabinetele medicilor de familie, la care oamenii sunt înscrişi. S-au recoltat şi probe de apă de la locuinţele afectate, pentru determinarea clorului rezidual, iar pe suprafeţele pe care s-au acumulat depozite de sedimente şi deşeuri aduse de apă, după ce vor fi îndepărtate, se va face dezinfecţia solului de la cele 12 gospodării cu soluţie clorigenă. În acest scop, DSP a predat Primăriei Cernavodă o cantitate de 25 kg de var cloros, pentru a fi folosit la dezinfecţia zonelor de locuit şi a grupurilor sanitare, iar după salubrizarea şi igienizarea zonei, la solicitarea primăriei, DSP va trimite o echipă de inspectori pentru efectuarea dezinfecţiei pe teritoriul afectat", susţine dr. Dina. De altfel, din dispoziţia subprefectului Haygan Aidun Curt-Mola, joi, 10 mai 2012, s-a constituit o comisie de evaluare a pagubelor, alcătuită din reprezentanţi ai Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea, ai Inspectoratului de Stat în Construcţii şi ai Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea - Litoral. Comisia s-a deplasat la Cernavodă pentru a evalua pagubele produse de precipitaţiile înregistrate în ultimele 24 de ore. Menţionăm că ploaia torenţială a făcut prăpăd în centrul oraşului. Zeci de case, primăria, dar şi mai multe magazine au fost afectate de inundaţii.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108