REPLICA ONLINE CONSTANTA

23° Constanța Mar., 7 Mai 2024
Anul XX Nr. 6722
23° Constanța Marți, 7 Mai 2024 Anul XX Nr. 6722
 

Persoanele decedate de COVID-19 vor fi înmormântate normal

Persoanele decedate de COVID-19 vor fi înmormântate normal

Replica API 9 mai 2022 | 22:31 1255

Persoanele decedate de COVID-19 ar urma să fie înmormântate normal, prevede un proiect de Ordin al Ministerului Sănătății, publicat în transparență decizională.

Instituția condusă de Alexandru Rafila se pregătește, practic, să renunțe la măsurile draconice impuse în cazul înmormântării persoanelor decedate de COVID-19, în primii 2 ani ai pandemiei.

Cum au fost înmormântați bolnavii de COVID-19 în timpul pandemiei

Protocolul de manipulare a trupurilor neînsuflețite ale pacienților decedați de COVID-19 prevedea măsuri draconice de protecție, potrivit unui Ordin al Ministerului Sănătății, aprobat la începutul pandemiei.

Trupul persoanei decedate nu putea fi văzut decât de cel mult doi membri ai familiei, care trebuiau să poarte echipament de protecție, și nu putea fi atins decât cu mănuși de protecție, prevedea Ordinul în vigoare în 2020. Trupul neînsuflețit se băga în saci, se dezinfecta cu produse biocide, apoi se introducea în sicriu, care ulterior era sigilat.

În aprilie 2021, în timpul mandatului de ministru al Sănătății al lui Vlad Voiculescu, un nou Ordin al ministrului Sănătății relaxa puțin condițiile de înmormântare impuse anterior: bolnavii de COVID-19 internați în stare gravă puteau beneficia, la cerere, de asistență religioasă cu acordul medicului curant. Tot cu acordul medicului curant, pacienții în stare gravă puteau, la cerere, să fie vizitați de un membru al familiei.

Ordinul semnat de Vlad Voiculescu prevedea, de asemenea, că la înmormântare, familia pune la dispoziţie îmbrăcămintea decedatului și sicriul în care se așază decedatul, iar înhumarea se efecta cu sicriul sigilat.

Noul proiect de Ordin publicat de Ministerul Sănătății în transparență decizională propune, practic, renunțarea la aceste măsuri stricte. Ordinul este semnat de Adriana Pistol, medic epidemiolog, fost director al Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică, actual secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Ce se schimbă la înmormântările persoanelor decedate de COVID-19

Ce prevede proiectul de Ordin de ministru publicat în transparență decizională de Ministerul Sănătății:

„Art. I - Metodologia de încadrare a riscului infecţios pentru persoanele decedate cu boli infecţioase aprobată prin Ordinul ministrului sănătății nr. 1533/29.12.2017, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 40 din 16 ianuarie 2018, se completează după cum urmează:

1. La litera C ”Clasificarea riscului de transmitere a bolilor infecţioase în funcţie de gravitate, pentru persoanele care manipulează, autopsiază sau vin în contact direct cu cadavrul:”, la punctul 2 ”Risc mediu se atribuie pentru următoarele boli”, după lit. o) se adaugă o nouă literă, litera p) cu următorul cuprins:

p) – infecția cu SARS-CoV-2.”

Vechile prevederi au generat „o reacție socială negativă importantă din partea aparținătorilor persoanelor decedate”

Care sunt principalele motive pentru care condițiile de înmormântare a persoanelor decedate de COVID-19 vor fi relaxate, după 2 ani de pandemie

În referatul de aprobare a proiectului de Ordin de ministru aflat în transparență decizională sunt indicate 3 motive principale pentru care condițiile de înmormântare a persoanelor decedate de COVID-19 ar trebui schimbate, după 2 ani de pandemie.

Prin adresa Comisiei de Medicină Legală a Ministerului Sănătății f.n. din data de 24.03.2022, semnată de Președintele Comisiei, precum și de către Președintele Comisiei Superioare de Medicină Legală, înaintată Ministerului Sănătății prin adresa Institutului Național de Medicină Legală ”Mina Minovici” nr. A8/3835/2022, sunt comunicate următoarele, se arată în document:

„1. Menținerea prevederilor Ordinului ministrului sănătății nr. 436/2020 pentru aprobarea Protocolului specific privind managementul în caz de deces al pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus (SARS-CoV2) ar putea fi justificată prin faptul că evoluția pandemiei este, încă, imprevizibilă.”

”2. Totodată, prevederile Ordinului 436/2020 a generat o reacție socială negativă importantă din partea aparținătorilor persoanelor decedate.”

”3. De asemenea, costurile implicate prin procurarea materialelor determină, de mai bine de 2 ani, cheltuieli importante cu impact negativ asupra bugetului instituțiilor medico-legale, implicit a Ministrului Sănătății, fapt care a redus semnificativ posibilitățile acestora de dotare și dezvoltare.”

„În considerarea celor menționate anterior, Comisia de Medicină Legală a Ministerului Sănătății, în acord cu Președintele Comisiei Superioare de Medicină Legală, propune încadrarea pe termen lung a infecției cu virusul SARS-CoV-2 în cadrul grupei a 2-a de risc prevăzută în cuprinsul Ordinului ministrului sănătății nr. 1533/2017 privind aprobarea metodologiei de încadrare a riscului infecţios pentru persoanele decedate cu boli infecţioase nr. 761/10.03.2022 și recomandă abrogarea Ordinului ministrului sănătății nr. 436/2020 cu modificările și completările ulterioare”, se arată în referatul de aprobare a noului Ordin al Ministerului Sănătății, scrie hotnews.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212