REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
11.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Persoanele vulnerabile ar putea primi BANII pe CARD pentru a evita aglomerația!

Persoanele vulnerabile ar putea primi BANII pe CARD pentru a evita aglomerația!

Replica API 27 septembrie 2021 | 11:36 1590

Voucherele „Respect” oferite anual de Primăria municipiului Constanța ar putea dispărea. De ce? Ei bine, municipalitatea vrea să le elimine, iar în locul acestora beneficiarii constănțeni ar putea primi câte un card cu o valabilitate de minim 4 ani. Astfel, s-ar elimina și limitarea beneficiarilor din punctul de vedere al cumpărăturilor efectuate, aceștia având posibilitatea să facă orice achiziție atât fizică cât și online. Totodată, prin aceste modificări, Primăria ar putea face ‘economii’ de până la 3 milioane de lei în perioada 2023 - 2025, dar, având în vedere că suntem în pandemia, s-ar evita și aglomerările în vederea ridicării acestora. Rămâne de văzut dacă aleșii locali vor oferi vot pozitiv sau nu pentru acest proiect, în următoarea ședință de Consiliu Local Municipal.

Digitalizarea beneficiilor din sfera asistenţei sociale se înscrie în circuitul evoluţiei tehnologice asigurând un sistem rapid, eficient şi sigur de acoperire a nevoilor reale ale beneficiarilor. Programul "Respect", destinat sprijinirii unor categorii de persoane pentru depăşirea unor situaţii de dificultate sau vulnerabilitate economică şi socială, poate deveni un exemplu de bune practici, pasul spre digitalizarea acestuia sigurând o tranziţie rapidă către un sistem mai sigur, mai uşor de urmărit, mai transparent şi mult mai versatil.

Vouchere ar putea dispărea

Având în vedere actuala situaţie pandemică, este recomandată evitarea contactului cu bancnotele şi alte mijloace de plată pe suport hartie, precum şi interacţiunile umane multiple, mai ales în cazul persoanelor vârstnice, categorie expusă multiplelor riscuri. În acest sens, Primăria municipiului Constanța a găsit o metodă alternativă și mult mai ușoară, după cum spun reprezentanții acesteia. Mai exact, consilierii locali ar putea vota aprobarea proiectului ce vizează modificarea programului „Respect” și astfel, transferul beneficiilor s-ar putea face pe suport electronic (card). Astfel, s-ar evita interacțiunea umană, mai ales în acest context pandemic, fiind vorba despe o singură interacţiune Ia momentul distribuţiei cardului, plăţile fiind efectuate contactless până la valoarea de maxim 100 de lei. Tranziţia către un sistem digital vine cu provocările aduse de implementarea oricărei tehnologii noi dar beneficiile de termen lung sunt evidente: economie financiară; gestionare facilă, scăderea gradului de încărcare la nivelul funcţionarului public; adaptarea la un sistem de gestiune modern al beneficiilor sociale.

Cardul, valabil minim 4 ani

Perioada de valabilitate a unui suport electronic (card) va fi de minim 4 ani și va permite realizarea unor economii substanţiale prin eliminarea costurilor poştale aferente distribuţiilor succesive realizate în actualui sistem de distribuţie. Municipalitatea menționează că astfel ar exista 32 de sesiuni de distribuţie (de 8 ori pe an) faţă de o singură sesiune de expediţie.

S-ar putea salva 3 milioane de lei

Totodată s-a realizat și o analiză a costurilor tichetelor pe a căror valabilitate este de 4 ani de la data emiterii, pentru anii 2022 – 2025, față de tichetele valorice pe suport de hârtie pentru anul 2021, pentru același număr de beneficiari rezultând următoarele economii: 313.200 lei fără TVA în anul 2022; 3.099.600 lei fără TVA pentru perioada 2023 - 2025.

Captură din proiectul de hotărâre

Beneficiarii pot plăti cu cardul sau cu telefonul mobil

Așadar, beneficiarii ar putea să nu mai primească acele vouchere, banii fiindu-le transferați pe card. Iată câteva dintre beneficiile acestui card: eecturarea plăţilor fără cod PIN prin metoda contactless până la valoarea de maxim 100 de lei/tranzacţie; efectuarea plăţilor securizate utilizând codul PIN pentru sume care depăşesc valoarea de 100 de lei; posibilitatea de interogare telefonică a soldului cardului; informarea prin serviciul SMS la momentul alimentării precum şi posibilitatea consultării soldului existent prin informare SMS după fiecare tranzacţie efectuată; posibilitatea efectuării plăţilor direct cu telefonul mobil în situaţia în care beneficiarii doresc un singur mijloc de plată securizat fără a mai utiliza cardul propriu zis; posibilitatea achiziţionării unor produse de la magazine online care livrează direct la domiciliul beneficiarului; dar și multe altele.

Programul „Respect”, aprobat în 2016

Prin H.C.L. nr. 24/2016 cu modificările şi completările ulterioare a fost aprobat Programul "Respect", destinat sprijinirii unor categorii de persoane pentru depăşirea unor situaţii de dificultate sau vulnerabilitate economică şi socială.

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
cei care beneficiaza sunt batrani care nu se pricep la carduri sau la telefoane mobile. daca vreti sa-i ajutati nu va bateti joc de ei
0
0
Evitati plati catre orice institutie subordonata tradatorilor de tara!
2
1
foarte bine, dar nu oferiti alte cadruri de debit, cei care deja primesc pensia pe card nu mai au nevoie de alt card, varsati banii tot in acel carde de pensie
4
1

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218