REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
15.4° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Personajul Cruella de Vil, inspirat de o actriţă excentrică

Personajul Cruella de Vil, inspirat de o actriţă excentrică

Replica API 10 iunie 2021 | 00:00 1497

De zeci de ani, Cruella de Vil este unul dintre cele mai cunoscute personaje negative din filmele Disney. De fapt, „Crudă“ (Cruel) şi „Diavol“ (De Vil) formează chiar numele ei. Personajul a revenit într-un nou film lansat recent pe marile ecrane, cu Emma Stone în rolul principal. Cea mai cunoscută Cruella rămâne cea din animaţia anilor ʼ60, a cărei sursă de inspiraţie a fost o actriţă de la Hollywood, căreia îi plăceau blănurile, ţigările, cocaina şi femeile, scrie clickpemtrufemei.ro.

Cruella de Vil este un personaj creat de scriitoarea britanică Dodie Smith, autoarea romanului „101 Dalmaţieni“ (1956) şi a atras imediat atenţia datorită numelui şi a hainelor de blană extravagante. A devenit cu adevărat faimoasă când Disney a lansat pe marile ecrane animaţia cu acelaşi nume, în 1961. Filmul a devenit un succes peste noapte şi a fost al zecelea, ca încasări, în anul respectiv.

Cruella, o moştenitoare extravagantă, fumătoare înrăită, cu vocea răguşită şi o pasiune pentru hainele din bană naturală, a avut ca sursă de inspiraţie o promiscuă vedetă de la Hollywood, pe actriţa americană Tallulah Bankhead. Pasiunea celei din urmă pentru cocaină şi femei nu a fost însă împărtăşită de starul animat.

Tallulah Bankhead.

FOTO: Profimedia

Marc Davis, animatorul din spatele unor personaje Disney emblematice (printre care Maleficent), a povestit la vremea respectivă că sursele de inspiraţie pentru Cruella au fost o femeie pe care a cunoscut-o în viaţa reală şi actriţa Tallulah Bankhead.

La fel ca personajul animat, actriţa era cunoscută pentru turele zgomotoase pe care le făcea în oraş în maşina sa Bentley, pentru faptul că fuma 120 de ţigări pe zi şi pentru că apărea la toate evenimentele importante cu blănuri extravagante.

Tallulah Bankhead s-a născut pe 31 ianuarie 1902, într-o familie de politicieni, în Alabama. Bunicul şi unchiul ei au fost senatori, iar tatăl ei a fost congresman 11 mandate. Mama ei a murit din cauza septicemiei, la doar câteva săptămâni de la naştere.

În urma pierderii tragice, tatăl ei s-a cufundat în depresie mulţi ani, iar Tallulah şi-a hrănit nevoia de afecţiune, devenind actriţă şi jucând în faţa publicului. La scurt timp după aceea, a dezvoltat bronşită cronică, de aceea a rămas cu vocea răguşită, la fel ca a personajului animat.

FOTO: Profimedia

După câteva filme la Hollywood, s-a mutat la Londra, unde şi-a făcut un nume în teatru. Deşi acuzată de vulgaritate, actriţa nu s-a sfiit să vorbească deschis despre droguri şi alcool. „Tatăl meu m-a avertizat în privinţa bărbaţilor şi aloolului, dar nu mi-a spus niciodată nimic despre femei şi cocaină“, declara ea cu nonşalanţă.

Printre iubitele sale celebre s-au numărat Greta Garbo şi Marlene Dietrich. În timpul petrecut în Anglia, mergea duminica, cu Bentley-ul ei, în jurul colegiului Eton şi seducea liceeni, pe care îi lua acasă, pentru partide de sex, potrivit cărţii „Toto & Coco: Spies, Seduction And The Fight For Survival“, de Alan Frame.

Care au fost ultimele cuvinte

Printre iubitele ei s-a numărat şi Toto Koopman a cărei poveste e descrisă în cartea „Toto & Coco: Spies, Seduction And The Fight For Survival“, un model celebru în epocă, devenită spion în cel de-al doilea Război Mondial. Tallulah a văzut-o pe Toto la o petrecere, s-a dus la ea şi s-a prezentat: „Bună, sunt lesbiană”.

Actriţa a murit la vârsta de 66 de ani, în decembrie 1968, din cauza unei pneumonii. Ultimele sale cuvinte au fost: „Whisky, codeină (un medicament foarte puternic pe bază de opium – n.r.)“.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272