REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
12.6° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Peste 19.000 de contracte de muncă suspendate la Constanța!

Peste 19.000 de contracte de muncă suspendate la Constanța!

Replica API 27 martie 2020 | 00:00 9535

România s-ar putea confrunta, în viitorul apropiat, cu o adevărată penurie de locuri de muncă. Din cauza stării de urgență și a măsurilor impuse de ordonanțele militare, o serie de firme și-au suspendat activitatea trimițându-și angajații în șomaj tehnic sau în concediu fără plată. Constanța e printre cele mai afectate județe în această privință, principalul sector de activitate în oraș fiind cel HoReCa, industria hotelieră și a serviciilor alimentare, astfel că în județ a ”plouat” cu suspendări de contracte de muncă.

Dacă la nivelul întregii țări sunt aproape 300.000 de contracte de muncă suspendate în ultima lună, județul Constanța se poate ”lăuda” cu un număr de 19.048 de contracte suspendate, număr care în viitorul apropiat s-au putea mări, conform unei statistici furnizată de ITM Constanța.

Lucrul este cu atât mai îngrijorător ținând cont că din cauza stării de urgență care ar putea continua, dar și din cauza folosirii unor hoteluri din stațiunea Mamaia pentru a caza izolații și carantinații, sezonul estival ar fi putea fi complet distrus.

În altă ordine de idei, nu toți angajatorii au fost cinstiți cu cei care muncesc în firmele lor, un număr de 266 de sesizări fiind înregistrate la ITM Constanța de la începutul anului, în legătură cu încălcarea drepturilor angajaților.

ITM Constanța

Vă reamintim că angajatorii pot alege varianta șomajului tehnic pentru angajați, cei 75% din salariul brut fiind suportați în integralitate de către stat. Practic, șomajul tehnic reprezintă faptul că salariatii vor sta la dispoziția angajatorului pentru a relua activitatea îndată ce acest lucru este posibil. În acest caz, angajatorul are două soluții: dacă discutăm de perioade care depășesc 30 de zile lucrătoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe săptămână, cu reducerea corespunzatoare a salariului, până la remedierea situației care a cauzat reducerea programului, după consultarea prealabilă a sindicatului reprezentativ de la nivelul unității sau a reprezentanților salariaților, după caz; sau: salariații implicați în activitatea redusă sau intreruptă, care nu mai desfașoară activitate, beneficiază de o indemnizație ce nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, cu excepția cazului în care angajatorul recurge la reducerea programului de lucru, cu reducerea corespunzătoare a salariului.

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Pai intreaga Constanta munceste 4 luni, cat e sezonul estival. In rest frecus la mall. Mai produce cineva ceva aici ? Mai face cineva ceva in afara de restaurante, baruri si hoteluri ? Vai de satul nostru... Un bar pe cap de locuitor
0
0
Sezonul asta estival e PA. De asta CT-enii a fost intotdeauna pro..sti la capitolul asta. Pentru 2 luni o dadeau si pe ma-sa. Na ca acum o sa o ia in mana.
1
0
Am nevoie de ajutor
0
0
e tara frumoasa dar ..oamenii is de k k t
0
1
Si e doar inceputul. Sa vedeti de la 1 aprilie. Curios, de la bugetarii nu se suspenda niciun contract. Naspa e ca dupa 25 de ani de cotizatie, sa nu poti primi nici macar somaj, pe cand un diasporez adus in tara gratis, beneficiaza de cazare si masa in valoare de 300 de lei pe zi. Noi care am platit taxe si impozite nu beneficiem nici macar de 30 de lei. Multumim stat roman, care faci teledoane sa strangi bani pentru spitale. Tot de la noi!
24
3
Sa speram ca situatia de criza in care ne aflam, va trece cat mai repede.
18
3
Mi se rupe piticu de romanasi mie si lui Sica betivanu ne merg salariile brici restu ce plmea descrxati va
5
11
Si taxele la salarii suportate de firma, deci statul nu ajuta cu nimic
12
6

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272