REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.5° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
13.5° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Peste 200 de angajați ai SC Electrica cer sporuri pentru condiții grele de muncă și factori de risc

Peste 200 de angajați ai SC Electrica cer sporuri pentru condiții grele de muncă și factori de risc

Replica API 8 ianuarie 2020 | 00:00 835

Peste 220 de angajași ai SC Electrica SA cer bani mai mulți la salariu, reprezentând sporuri pentru condiții grele de muncă și factori de risc. De patru ani se chinuie să obțină acest presuspus drept, însă magistrații nu sunt de partea lor. După ce le-a fost respinsă definitiv cererea, salariații au cerut revizuirea hotărârii. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Curții de Apel Constanța pe 6 ianuarie, fiind stabilit un prim termen de judecată pentru 16 martie a.c.

Peste 220 de salariați ai SC Electrica SA, susținuți de Sindicatul Liber Independent Energia Filiala Constanţa, au cerut în instanță obligarea angajatorului să le acorde grupa I de muncă în procent de 100%, in conformitate cu Ordinul nr. 50/1990. Aceștia au relatat magistraților că activează în domeniul lucrărilor de întreținere, revizie, reparație, lucrări de lichidare a avariilor și incidentelor la instalațiile electrice sub tensiune și scoase de sub tensiune. Spun ei că activitatea acestora presupune condiții de lucru grele, prericuloase și factori de risc, fiind supuși unui complex de factori de risc de îmbolnăvire și accidente, factori de risc chimici major. SC Electrica a solicitat respingerea acțiunii ca neîntemeiată, întrucât condițiile potrivit cărora un loc de muncă se încadrează în grupa I sunt bine reglementate de actele normative, instanța neavând competențe în acest sens. Locurile de muncă ocupate de salariații reclamanți nu se încadrează în grupa I de munca, angajatorul fiind cel care cunoaște condițiile concrete în care aceștia și-au desfășurat activitatea. A fost efectuat și un raport de expertiză care a verificat condițiile de lucru ale reclamanților, în sensul de a identifica dacă activitatea acestora se poate încadra iî grupa a I de muncă. S-a concluzionat sunt condiții grele de muncă, angajații find supuși la suprasolicitări și factori de risc, întrunind toate criteriile de încadrare in grupa I de muncă. Magistrații nu au ținut cont de acest aspect și au respins cererea, atât pe fond, cât și la apel, r eținând că încadrarea în grupe de muncă este de competența conducerii unităților, care împreună cu sindicatele apreciază care persoane își desfășoară activitatea în condiții de muncă, apte să se încadreze în grupa I sau a II a de muncă. Numai că, salariații nu se lasă și profită de toate căile de atac posibile. În acest sens, pe 6 ianuarie au cerut, la Curtea de Apel, revizuirea hotărârii definitive. Un prim termen a fost stabilit pentru 16 martie a.c.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Mai oameni buni,cum sa lucrezi ca electrician pana la 65 de ani,cand sunt zile in care urci si pe 10 stalpi de medie cu scara la avarii,unde nu poate intra nacela,plus ca daca nu iesi bine la analize,ti se retrage dreptul de a lucra la inaltime…si toti vreti curent in secunda doi,indiferent de avarie!!!
0
0
renelul a pierdut toate procesele privind grupa de munca.eu am intentat proces in 2020 dar se pare din spusele avocatului ca nu mai are pe cine sa deie in judecata pt ca societatea a fost vinduta.as dori sa obtin informatii mai ample cu privie la subiect daca aveti. va multumesc
0
0
Au niste aere astia de la Electrica, de zici ca sunt sfintii lai d-zeu.Daca ii chemi pt interventie la un bloc, incep sa-ti explice teoria chibritului ca de la fir pana la tablou e al nu stiu cui, de la tablou incolo depinde, ori tu ca esti proprietar ori distribuitorul care e altul decat Electrica si tot asa de te doare capul.Iar daca vrei lucrari personale la inst el o fac firme private agrate de Electrica .Golanieeee! Vrem si noi curent electric gratis, se poate?! Daca tot suntem la capitolul cerinte.
1
1
ca sa bransezi ilegal apt de tigani si sa iei spaga in fiecare luna,este tare greu. Sa nu faci nimic,bransamentele blocurilor sint arse,desi bouarii iau taxa de intretinere,si cind ii chemi cica tu esti proprietr,tu sa repari tabloul blocului,e tare greu. Dati afara trintorii spagari si angajati altii care ay chef de munca,eventual din alte tari!astia hu stiu si nu fac nimic!
0
1
vreau si eu un salariu special, ca sunt debil mintal!
1
1
foarte bine ,,,connditi grele ia Primari ,,au spor de furat.
2
0
Sa va dau salamul in loc de conditii grele.semneaza sica mandolina zis orban.
4
1
Un angajat Enel ia 3000 lei, cu plod si chirie....un pensionar ia cam 3100 lei....care e chichirezul?
1
3
Probabil nu au cotizat destul ca sa obtina drepturile.
1
1
daca psd le ar fi dat,nu mai cereau acum.
1
5
Daca puturosii aia din parmlament si primarii au pensii si castiguri speciale de ce sa nu ceara toata lumea salarii mari si pensii de primar.Electricienii vor cere in curand pensii speciale si pensionare la 35 de ani.Apoi vor cere taximetristii si padurarii pensionare la 25 de ani,s.a.m.d.PSD ati vrut ? PSD aveti.Raiul pesedist se extinde.
7
1
Aici nu e vorba de salariu,ei au deja leafa buna tocmai pentru conditiile de munca pe care le-au enumerat,astia vor grupa 1 de munca adica sa iasa la pensie la 45 de ani la fel ca si alte putori.Chiar asa gandesc electricieni" in comparatie cu armata sau militia noi chiar muncim"si au dreptate dar in comparatie cu voi electricienilor foarte multi angajati la patron muncesc mai mult,pentru ca si aia au drepturi ca si voi sau alti bugetari doar daca patronu poate sa le respecte drepturile si de cele mai multe ori nu poate.
3
3
Magistratii sa-si respinga pensiile speciale de care beneficiaza. Ei stau cu fundul pe scaun, ce conditii grele au ? Si mai judeca si stramb ! Rusine sa le fie !
10
2
In fotografie este un angajat enel.. Nu electrica
6
0
In ptretul kwatului sint 20 de taxe sa-i plateasca de-acolo
10
1

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108