1.7° Constanța Sâm., 28 Ian. 2023
Anul XX Nr. 6257
1.7° Constanța Sâmbătă, 28 Ianuarie 2023 Anul XX Nr. 6257

Peste 250 de organizaţii ale societăţii civile cer decontarea avortului la cerere

A.F. 17 noiembrie 2022 | 00:00 141

Peste 250 de organizaţii ale societăţii civile din România şi internaţionale le cer ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, şi preşedintei Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Adela Cojan, decontarea avortului la cerere, a anunţat Centrul Filia, într-un comunicat de presă.

Într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Sănătăţii şi preşedintei CNAS organizaţiile atrag atenţia că accesul la avort a devenit din ce în ce mai "dificil" în România în ultimii ani.

Potrivit semnatarilor, creşte astfel numărul de avorturi "în condiţii de risc". "Decontarea procedurii va asigura femeilor acces universal şi sigur la acest serviciu medical, indiferent de vulnerabilităţile şi identităţile lor. Totodată, va putea fi realizată monitorizarea numărului de proceduri efectuate în instituţiile medicale aflate în contract cu CNAS, aspect care va ajuta la identificarea instituţiilor, localităţilor şi judeţelor în care acest serviciu medical esenţial nu este furnizat", subliniază ei, scrie Agerpres.

Magnum BET - Ad.
Magnum BET - Ad.

Conform organizaţiilor semnatare ale scrisorii deschise, în ultimii trei ani, potrivit datelor Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), peste 300 de femei au făcut avorturi în condiţii nesigure. Ele semnalează că motivul pentru creşterea "avorturilor nesigure" este că din ce în ce mai multe spitale nu mai le oferă pacientelor posibilitatea de a face avort, invocând motive precum cele religioase, etice sau morale, decizia conducerii şi a medicilor de a refuza sau criza COVID-19.

În primele şase luni ale acestui an, 13 judeţe din ţară nu au raportat niciun avort la cerere, faţă de 11 judeţe în 2021. În trei dintre aceste judeţe (Olt, Hunedoara şi Vâlcea) nu există acces la avort la cerere nici în sistemul public, nici în cel privat. La nivel naţional, au fost efectuate 6.728 de avorturi la cerere, dintre care 2.597 în spitale publice, celelalte 4.131 fiind efectuate în clinici şi cabinete private, unde preţul unui avort ajunge până la 4.500 de lei. Uneori, femeile, în special cele vulnerabile, nu au acces la avort, fie pentru că locuiesc într-un judeţ în care procedura la cerere nu este disponibilă, fie pentru că nu îşi permit să plătească acest serviciu medical în sistemul privat.

În spitalele publice, preţul unui avort la cerere poate ajunge până la 1.000 de lei, iar pastilele pentru avortul medicamentos costă până la 600 de lei, în condiţiile în care salariul minim net în România este de 1.524 de lei, menţionează reprezentanţii organizaţiilor societăţii civile.

În sprijinul demersului de a asigura acces gratuit şi sigur pentru avort la cerere, Asociaţia Moaşelor Independente şi Centrul Filia, cu sprijinul organizaţiilor internaţionale Voice, Medecins du Monde şi Center for Reproductive Rights, organizează, la Bucureşti, de vineri până pe 10 decembrie, evenimentul "Ce faci când nu poţi să alegi în siguranţă? - O experienţă imersivă despre accesul la avort în România".

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Ti-a placut articolul?

COMENTARII

Adica dupa ce va futeti ca chiorii si ea ramane bortoasa e problema statului sa te scape de sarcina? Mars ma de aici!
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
494234281137
5/49
288635422
joker
44191422011