REPLICA ONLINE CONSTANTA

19.4° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
19.4° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Peste 4,4 milioane pachete cu ţigări de contrabandă, confiscate de poliţiştii de frontieră, în 11 luni din 2019

Peste 4,4 milioane pachete cu ţigări de contrabandă, confiscate de poliţiştii de frontieră, în 11 luni din 2019

Replica API 30 decembrie 2019 | 02:13 394

De la începutul anului până în prezent, poliţiştii de frontieră - independent sau în colaborare cu inspectorii vamali ori reprezentanţi ai altor instituţii abilitate - au reţinut în vederea confiscării 4.406.034 de pachete cu ţigări de contrabandă, în valoare de 49.674.658 de lei, cantitate ce se menţine la valori asemănătoare cu cele din aceeaşi perioadă a anului anterior. De asemenea, în perioada de referinţă au mai fost descoperite 3.284 kg de tutun şi 579 kg de tutun narghilea şi au fost identificate şi destructurate 10 grupuri organizate (conform art. 367 Cod Penal) în vederea săvârşirii infracţiunii de contrabandă cu ţigări, în care au fost identificate 85 de persoane.

În majoritatea cazurilor, ţigările de contrabandă au fost descoperite atât în punctele de trecere a frontierei, ascunse în mijloacele de transport, cât şi în zona de competenţă, la frontieră sau pe comunicaţiile din apropierea frontierei.

În ceea ce priveşte zonele unde sunt constatate cele mai multe cazuri cu ţigări de contrabandă, în continuare cea mai activă rămâne frontiera de nord a ţării (judeţele Maramureş, Suceava, Satu Mare), aici fiind descoperită 65% din cantitatea totală de ţigarete confiscată la nivelul întregii ţări. În această zonă sunt predominante ţigările de proveninţă ucraineană, contrabandiştii fiind organizaţi în adevărate grupuri infracţionale, cu segmente în străinătate, la frontieră şi în interiorul ţării. Aceştia încearcă trecerea pachetelor de ţigări (baxuri) peste frontiera “verde”, în special noaptea.

Din cazuistica înregistrată, s-a constatat faptul că traficanţii proveneau, preponderent, din R. Moldova, România şi Ucraina, dar si din alte state precum: Polonia, Rusia, Bulgaria, Serbia, Turcia, Austria, Germania, Ungaria etc.

Dintre modalităţile principale de acţiune la care recurg traficanţii de ţigări se remarcă:

traversarea fâşiei de demarcaţie prin locurile în care aceasta prezintă condiţii de relief greu accesibile autospecialelor din dotarea Poliţiei de Frontieră;

disimularea ţigărilor în autoturisme vechi, modificate sau cu incinte ascunse, pentru limitarea pierderilor în cazul confiscării;

ascunderea în automarfare, printre mărfurile transportate, a unor mari cantităţi de ţigări de contrabandă (metoda "capac") sau chiar prin modificarea mijloacelor de transport, respectiv crearea unor spaţii special amenajate.

Având în vedere complexitatea acestui fenomen şi ramificaţiile la nivelul întregii ţări, se impune continuarea colaborării tuturor instituţiilor cu responsabilităţi în asigurarea ordinii publice şi combaterii eficiente a acestui fenomen infracţional. Rezultatele în combaterea contrabandei cu ţigări şi a evaziunii fiscale, precum şi anihilarea reţelelor de traficanţi de ţigări se pot obţine doar dacă se lucrează în sistem integrat, printr-o colaborare intensă între structurile de ordine şi siguranţă publică şi cele cu atribuţii în domeniul fiscal.

Nu în ultimul rând, un rol important în contracararea acestui fenomen îl are colaborarea cu reprezentanţii companiilor producătoare, colaborare care s-a materializat atât prin donarea unor echipamente necesare pentru supravegherea şi controlul frontierei de stat în vederea eficientizării acţiunilor pentru combaterea contrabandei cu ţigarete. De asemenea, au fost derulate campanii de informare care au avut ca scop principal conştientizarea şi informarea cetăţenilor în legătură cu existenţa fenomenului de contrabandă cu ţigarete pe teritoriul României şi implicit prevenirea şi combaterea acestui fenomen infracţional.

Dintre cazurile semnificative înregistrate de la începutul anului până în prezent, le reamintim pe următoarele:

* Peste 400.000 de pachete cu ţigări ascunse, într-un automarfar cu brichete din lemn, în PTF Halmeu

În data de 2 februarie a.c., la Punctul de Trecere a Frontierei Halmeu, județul Satu Mare, s-a prezentat, pe sensul de intrare în țară, un cetățean maghiar, C.S, în vârstă de 40 de ani, care conducea un ansamblu rutier, înmatriculat în Ungaria, format din cap tractor și o semiremorcă şi care transporta, conform documentelor de însoțire a mărfii, brichete din lemn, din Ucraina în Ungaria.

Ca urmare a exploatării datelor și informațiilor deținute la nivelul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației, polițiștii de frontieră împreună cu lucrătorii vamali au efectuat un control asupra mijlocului de transport, deoarece exista suspiciunea că în acesta se află o cantitate mare de țigări de proveniență ucraineană.

Astfel, au fost descoperite, disimulate în vederea sustragerii de la controlul vamal, sute de baxuri cu țigări ascunse, prin metoda capac, în coletele cu materialele din lemn.

În urma inventarierii ţigărilor s-a constatat că în automarfar era ascunsă, în coletele cu brichete din lemn, cantitatea totală de 414.500 de pachete cu ţigări, diferite mărci, în valoare de 1.865.250 lei.

Întreaga cantitate de ţigări a fost ridicată în vederea confiscării de către poliţiştii de frontieră, iar automarfarul, în valoare de 70.000 de lei, a fost indisponibilizat la sediul Poliției de Frontieră. Totodată, cetățeanul maghiar este cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de contrabandă și folosire de acte nereale.

* O tonă de tutun, ascunsă printre cutii cu detergenți lichizi, confiscată la P.T.F. Petea

În data de 13 martie s-a prezentat în Punctul de Trecere a Frontierei Petea, județul Satu Mare, pe sensul de intrare în țară, D.H., în vârstă de 27 de ani, domiciliat pe raza județului Suceava, conducând o autoutilitară marca MAN, înmatriculată în România. Acesta transporta, conform documentelor prezentate pentru control, detergent și balsam pentru haine.

Acționând în baza analizei de risc, polițiștii de frontieră împreună cu lucrători din cadrul Direcţiei Regionale Antifraudă Oradea au efectuat un control amănunțit asupra autovehiculului. Astfel, printre marfa transportată, echipa mixtă de control a descoperit cinci paleți pe care se aflau mai multe cutii care conțineau tutun vrac, pentru care persoana în cauză nu a putut prezenta niciun document de proveniență.

În urma inventarierii tutunului descoperit a rezultat cantitatea de 1.012 kilograme, în valoare de 868.000 lei.

Tutunul a fost ridicat în vederea confiscării, iar autoutilitara în valoare de 332.000 de lei a fost indisponibilizată la sediul Sectorului PF Petea.

De asemenea, conducătorul auto este cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de deținerea de către orice persoană în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false, peste limita a unui kilogram de tutun vrac, conform Codului Fiscal.

* Doi maramureșeni cercetați pentru contrabandă și 13.460 pachete țigări confiscate

În data de 11 noiembrie 2019, la nivelul ITPF Sighetu Marmației s-a declanșat o acțiune pe linia combaterii contrabandei cu țigări, în zona de responsabilitate.

Astfel, lucrători din cadrul ITPF Sighetu Marmației au depistat un autoturism de teren care se deplasa de la frontiera de stat spre localitatea Piatra, județul Maramureș.

Lucrătorii noștri au procedat la interceptarea autoturismului în cauză, acesta fiind oprit, iar la volanul mașinii a fost identificat cetățeanul român D.D., în vârstă de 43 de ani, domiciliat pe raza județului Maramureș.

În urma unui control, s-a constatat că în autoturismul de teren se află mai multe colete cu țigări de proveniență ucraineană, iar la fața locului a mai fost identificat un cetățean roman, O.C., în vârstă de 37 de ani, domiciliat tot pe raza județului Maramureș, implicat în activitatea infracţională.

Drept urmare, s-a luat măsura conducerii celor doi cetățeni români, împreună cu autoturismul de teren încărcat cu țigări, la sediul Poliției de Frontieră, în vederea continuării cercetărilor.

În urma inventarierii coletelor din vehicul s-a constatat că acestea conțin 13.460 pachete țigări, în valoare de 157.500 lei.

Totodată, autoturismul de teren, în valoare de 12.000 lei, folosit la transportul țigărilor, a fost indisponibilizat la sediul Poliției de Frontieră, în vederea continuării cercetărilor.

În cauză, se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de contrabandă, precum și pentru documentarea întregii activități infracționale și tragerea la răspundere a celor vinovați.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Saracii fumatori, au ramas fara tigari chiar de anul nou !
0
0
pe POSTICA nul vede nimeni?? vinde tigari si petarde si mai merge si la intimidare printre alti comercianti
2
0
Putin ,foarte putin. Astazi am trecut prin piata Grivita : tigari, tigari, ciori ,ciori.Am vrut sa strig si eu :sapun,sapun.
2
0
Turnator nenorocit , cu ce te deranjeaza pe tine comertul unora sau altora? Decat sa tai frunza la caini ,mai bine fugi dracu sa te ia la munca!
0
1
vraja marii,praf in ochi. Vind tiganii tigari din casa,mangalia,bl c5,apt 3,vin clientii zi si noapte. Politia ii protejeaza.Aduc contabandistii tigarile c taxiul,seara la 22..22.30 vin tiganii in spatele blocului cu masina si colecteaza incasarile de peste zi. Dada vezi vilele gaborilor,vezi de ce marge afacerea. De 40 ani!!!
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272