REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.5° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
8.5° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Peste 7 ani de închisoare pentru un prejudiciu la bugetul de stat de 1,5 milioane de euro

Peste 7 ani de închisoare pentru un prejudiciu la bugetul de stat de 1,5 milioane de euro

Replica API 8 aprilie 2019 | 00:00 599

Au prejudiciat statul cu 1,5 miliaone de euro, însă speră la o minune. Vorbim despre Vasile Cristache, în vârstă de 33 de ani, şi Iulian Zană, de 40 de ani,cercetaţi şi condamnaţi la 7,2 ani, respectiv 5, 5 luni de închisoare pentru spălare de bani speră la o pedeapsă mai blândă. Aceştia au contestat decizia instanţei de fond la Curtea de Apel Constanţa. Instanţa a amânat cauza pentru 11 aprilie. La termenul din 5 aprilie, judecătorii au admis cererea apărării privind administrarea probei cu expertiză financiar contabilă pentru lămurirea contradicţiilor între constatările/concluziile expertului judiciar şi cele ale expertului parte din raportul de expertiză contabilă judiciară nr.462/23.09.15 (întocmit în dosarul de urmărire penală), implicit prejudiciului constând în taxe, impozite, contribuţii datorate statului.

În sarcina lui Vasile Cristache s-a reţinut faptul că, în calitate de administrator, al Sc Vasbac Auto SRL, societate de tip fantomă, a emis, în perioada 2012-2014, cheltuieli fictive către mai multe societăţi de pe teritoriul naţional, producând astfel prejudicii importante în sarcina statului. În sarcina lui Iulian Zană, administrator la Sc Zan Speed Logistic SRL, s-a reţinut faptul că a înregistrat în mod fictiv marfuri şi prestări de servicii de la societatea de tip fantomă Vasbac Auto SRL, ulterior în anul 2014 cesionând părţile sociale ale societăţii către o persoană cu o situaţie materială precară.

În urmă cu 4 ani, poliţiştii, sub coordonarea unui procuror, au descins la mai multe locaţii din Constanţa, la sediile unor firme fantomă, unde îşi derulau activitatea cei doi constănţeni, împreună şi cu alte persoane implicate în „afaceri”. S-au au ridicat probe, dar i-au condus şi pe cei doi la Parchet, unde au dat cu „subsemnatul”. Ulterior au fost trimişi în judecată pentru spălare de bani, fiind stabilit un prejudiciul de circa 1.500.000 euro.

Vasile Cristache a fost condamnat la 7 ani şi 2 luni închisoare, iar Iulian Zană la 5 ani şi 5 luni.

Cristache şi-a recunoscut fapta în faţa magistraţilor: “ L-am cunoscut pe numitul Iulian Zană administrator la Sc Zan Speed Logistic SRL în anul 2011, deoarece avea mai multe tiruri pe care le staționa în zona unde locuiesc. A aflat că sunt administrator la o societate, probabil de la alte persoane, iar acesta mi-a propus să colaborăm în sensul urmator: Îi emiteam facturi fiscale, în mod fictiv, de regulă completate de către mine, având aplicată ștampila societății Vasbac Auto Srl și semnătura mea, în afară de celelalte rubrici care erau completate. Uneori, însă mai rar, îi dădeam facturi fiscale în alb, având completat doar numele meu, semnătura mea și stampila societății, facturi pe care cel mai probabil le completa el. Precizez că acesta mi-a transferat sume de bani în contul societății, iar după virarea acestor sume de bani, reprezentând contravaloarea facturilor emise, mă însotea la bancă, unde după ce retrageam sumele de bani, i le înapoiam, pentru care trebuia să opresc un commision de 1-1,5 %, însa nu primeam de fiecare data acest comision, invocând diferite motive pentru a nu imi da acest comision. De asemenea, cu privire la această soc ietate fac precizarea că nu am prestat niciodata vreun serviciu, și nu am livrat niciun bun, facturile fiscale fiind emise in mod fictiv, fără a avea substanță reala . Precizez că am emis în mod continuu facturi pe parcursul a doi ani de zile, respectiv 2013-2014. Nu stiu exact numarul facturilor emise către Zan Speed Logistic SRL, însă rețin că sunt de ordinul sutelor de mii de lei, cu aproximatie 100 de facturi fiscale ” , a fost declaraţia inculpatului.

M.P.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Pastrand proportiile,cei care au facut pagube Romaniei de multe miliarde de euroi si dolari ar trebui sa fie pur si simplu inchisi pe viata,fara nici un drept de a mai vedea lumea. Intamplator,cei mai mari tradatori de tara si distrugatori ai tarii,sunt aplaudati ca fiind buni,tocmai de populatia jefuita. Intelegem ca de fapt romanilor in ansamblu le place sclavagismul,starea de a fi stapaniti de gaunosi si democratia inseamna de fapt libertatea de a face orice,fara reguli,dreptul de batjocori orice om evoluat si cinstit. Felicitari !
4
0
Daca 1.5 mil euro ajung pt 125 de ani cu 4500 lunar folosind matematica ta Mazare ar face 70 de ani cu aceas suma pe luna daca a furat mai putin de 1.5 mil euro bani care ajung pt 125 de ani cu 4500 pe luna.Fii atent ca matematica si carnea de porc cad greu la stomac.
1
0
Deci folosind aritmetica simpla, mazare ar fi trebuit sa execute vreo 70 ani?
8
0
Cand se fura direct din primarie nu se pune. acolo sunt doar greseli in acte administrative. numai ca prejudiciul e proportional cu spaga ceruta. cata ipocrizie .... politica.
9
1
Daca au adus bani furati inapoi si au acoperit prejudiciul atunci pot face recurs.Altfel 1.5 milioane Euro este salariul unui om pentru 125 de ani cu 4500 de lei noi in mana pe luna.
6
2
a ti fost mai blanzi bulangiilor ??? ...doar 2,6 ani ptr un prejudiciu de 9 mil.euro.Si a executat doar cateva luni ptr ca se supara dna Kovesi.Mafia filiera tacerii in romania condusa de cei trei borfasi johannis,lazar,kovesi.
10
7
... ca astia !
9
4

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614