REPLICA ONLINE CONSTANTA

17° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Petiție pentru înlăturarea ministrului Educației și retragerea proiectelor de lege

Petiție pentru înlăturarea ministrului Educației și retragerea proiectelor de lege

Replica API 6 septembrie 2022 | 00:00 3104

Noul an școlar a început marcat de schimbările din legea Educației, care au nemulțumit pe toată lumea. Un grup de persoane intitulat „Uniți pentru Educație” au inițiat o petiție prin care solicită demiterea de urgență a ministrului Cîmpeanu și retragerea proiectelor legilor educației. În petiție sunt 10 argumente pentru care aceștia solicită demisia ministrului. Până acum, petiția a strâns 45.600 de semnături.

Vă reamintim care sunt modificările aduse legii Educației, care au produs nemulțumiri: eliminarea tezelor şi împărțirea cursurilor în module, intercalate cu vacanţe, dar și eliminarea mediei anilor de studiu din calculul mediei de admitere la liceu.

Iată cele 10 motive invocate de petiționari:

1. Aceste proiecte de legi sunt lipsite de viziune și de coerență. Ele se îndepărtează deliberat de spiritul programului prezidențial „România educată” și se propun ca o colecție de măsuri administrative care creează haos și blocaje în sistemul de învățământ.

2. Proiectele de lege au fost elaborate fără consultarea experților în educație din marile universități românești.

3. Consultările în jurul lor au fost realizate premeditat în perioada vacanței și a concediilor legale de odihnă ale profesorilor, cercetătorilor și elevilor, afectând în acest fel drepturile sociale stabilite prin lege ale acestor categorii sociale.

4. Durata consultărilor a fost disprețuitor de scurtă pentru a permite un veritabil dialog social și profesional în jurul unor proiecte care riscă să afecteze viața întregii societăți pe o durată foarte îndelungată.

5. Consultările s-au făcut în medii controlate, politizate, cu parteneri agreați de ministru, din care au fost excluse opiniile critice la adresa proiectelor. Atunci când ele au fost totuși exprimate, au fost tratate cu ironie, aroganță și dispreț de către ministru, umilind partenerii de dialog social.

6. La solicitarea societății civile de a prelungi durata consultărilor pentru a permite realizarea unor dezbateri autentice și constructive, ministrul Sorin Cîmpeanu a răspuns pe un ton agresiv, amintind de vremurile staliniste, reducând demersul civic la eticheta „grup de interese” și pe semnatari la o minoritate insignifiantă, formată din zecimale.;

7. Proiectele de lege, care sunt o colecție nesfârșită de măsuri administrative, conțin numeroase prevederi haotice care, puse în aplicare, vor crea blocaje în sistemul școlar, forțând astfel încă din prima clipă adoptarea de amendamente la aceste legi.

8. Proiectele nu respectă interesul superior al copiilor și nu încurajează tinerii absolvenți să se orienteze spre cariera didactică; dimpotrivă – prin protejarea și privilegierea unei minorități fidele politic – produc inegalități și discriminări, contravenind în acest fel tuturor principiilor actuale ale unei educații bazate pe egalitatea de șanse.

9. Proiectele de legi sunt un grav atentat la integritatea academică, deoarece creează veritabile scuturi de protecție pentru fraudatori și plagiatori, în dispreț pentru cele mai elementare reguli de etică universitară.

10. Proiectele de legi privilegiază crearea unei oligarhii academico-politice, oferind rectorilor o putere discreționară în universități și acces nelimitat la resursele materiale, financiare și simbolice ale universităților.

Petiția este adresată președintelui Klaus Iohannis, acestuia solicitându-i-se „să se implice direct pentru înlăturarea acestei figuri toxice din Guvernul României, care mimează o reformă în domeniul învățământului pentru a proteja politic noua oligarhie creată în jurul școlilor și universităților românești, care își vede acum puse la adăpost legal afacerile, fraudele și plagiatele”.

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
La cite probleme s au dat prin presa cu doctoratele cu examene trucate ..., poate ar fi mai indicat ca diplomele sa se eliberze la loterie.Asa s ar face si ceva economie In fond, posturile se ocupa tot de cine trebiue
0
0
cine sunt rahatii ala care se erijeaza in societatea civila?
0
0
A fost facuta de profesori in favoarea lor si in defavoarea elevilor obligati de batausi sa participe. La fel va fi.
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218