REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
11.6° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

PETIȚIE pentru SALVAREA lacului SIUTGHIOL de ”construcții și lucrări abuzive”

PETIȚIE pentru SALVAREA lacului SIUTGHIOL de ”construcții și lucrări abuzive”

Replica API 31 martie 2021 | 17:33 2336

Un grup de constănţeni a organizat o petiţie în mediul online prin care solicită Ministerului Mediului Apelor și Pădurilor, dar şi Agenției pentru Protecția Mediului Constanța, luarea de măsuri pentru stoparea lucrărilor de intervenție asupra configurației actuale a malurilor lacului Siutghiol și a lucrărilor abuzive de asanare a porțiunilor de luciu de apă. Aceştia susţin că lacul este supus unui dezastru ecologic, fiind nevoie să se ia măsuri urgent.

“Solicităm luarea de măsuri concrete de protecție și conservare”

Mai mulţi constănţeni s-au unit şi au organizat o petiţie ce are scopul de a salva lacul Siutghiol de la dezastrul ecologic la care este supus în prezent, din cauza construcţiilor şi a lucrărilor abuzive ce au loc pe malurile acestuia. “Ajutați-ne să salvăm ARIA PROTEJATĂ NATURA 2000 LAC SIUTGHIOL, de la dezastrul ecologic la care este supusă. Solicităm, în maximă urgenţă, luarea de măsuri pentru stoparea lucrărilor de intervenție asupra configurației actuale a malurilor lacului Siutghiol și a lucrărilor abuzive de asanare a porțiunilor de luciu de apă, din partea beneficiarilor terenurilor aflate în vecinătate, precum și luarea de măsuri concrete de protecție și conservare a sitului protejat Natura 2000”, transmit iniţiatorii petiţiei.

Au fost distruse zone importante

În prezent, pe malul lacului Siutghiol sunt în curs de derulare lucrări de construcţii, iar constănţenii care au iniţiat petiţia solicită stoparea urgentă a acestora. “În Mamaia, pe malul lacului Siurghiol au fost sau sunt în curs de derulare construcții private cu acces direct la luciul de apă. Prezenta solicitare se referă la stoparea de urgență a lucrărilor desfășurate de beneficiarii terenurilor private, asupra malului lacului Siutghiol, lucrări ce au ca rezultat modificarea geografiei naturale a malului lacului, prin lărgirea acestuia în detrimentul zonei de stufăriș și a luciului de apă. Au fost distruse zonele importante de stufăriș atât de necesar habitatului păsărilor”, explică constănţenii.

Comisia Europeană a deschis procedura de infringement

Situația este cu atât mai gravă întrucât pe 12 februarie 2020, Comisia Europeană a deschis formal procedura de infringement împotriva României, din cauza incapacității gestionării tăierilor forestiere ilegale, dar și pentru că unele habitate protejate au dispărut din cadrul siturilor protejate Natura 2000, ceea ce reprezintă o încălcare a Directivei Habitate şi a Directivei privind păsările. “Suntem, de asemenea, îngrijorați de efectul pe care aceste construcții civile îl pot avea asupra ecosistemului lacului Siutghiol, întrucât suspectăm că, în condițiile în care zona în care acestea se află, nu dispune de un sistem de canalizare, evacuare a apelor uzate, a dejecțiilor și a materialelor biologice se face direct in apele lacului”, transmite grupul de iniţiativă.

Pe Lacul Siutghiol cuibăresc în zona de stufăriș, treizeci și una de specii protejate de păsări sălbatice, iar în perioada de migrațiune, aici își au locul douăzeci de mii de exemplare de păsări de baltă.

Diana MAXIMIUC

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ce sa mai salvati mah ? ca pe malul lacului nu a mai ramas teren nici sa faci un Wc . Sa construit ca la nebuni iar acum cand nu se mai vede lacul de blocuri v-ati trezit si voi
4
0
Cam taziu sa vandut tot ce era de vandut pe marginea lacului
6
1
ba baiatule, cu cine crezi ca vb?! acolo se fac bani, nu jucarie! toate jigodiile din administratia publica mananca spaga pe seama acelor terenuri. autorizatii, documentatii si tot tacamul. inclusiv baietii de la APM.
10
0
Pasarile nu dau SPAGA, asa ca pot sa zboare unde doresc
5
1
Ia verificati sa vedeti ca sunt mai multi romani de ai vostri decat makidoni care au construit blocuri. Lasati rasismul ca furati curent !
7
4
Nu mai poti scoate pwla de smecheri imobiliari. O lai, ti adari, P plus 8
12
2
La fel si pe malul lacului din Ovidiu.
13
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272