REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
20.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Petre Daea anunţă despăgubiri de secetă de 1.500 de lei la hectar

Petre Daea anunţă despăgubiri de secetă de 1.500 de lei la hectar

Victor ROTARU 11 octombrie 2022 | 13:23 559

Reprezentanţii AFF propun, de asemenea, ca şi fermierii din sectorul zootehnic să poată beneficia de despăgubiri de secetă, alături de colegii din sectorul vegetal.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anuțat pentru AGROINTEL.RO că a inițiat, după vizita președintelui PSD Marcel Ciolacu la Ministerul Agriculturii, un proiect de Ordonanță de Urgență prin care se vor acorda despăgubiri de secetă.

Compensațiile pentru fermierii care au suferit pierderi din cauza lipsei precipitațiilor se vor acorda, conform actului normativ elaborat la nivelul MADR, la un cuantum de 1.500 de lei pe hectar pentru suprafețele calamitate 100%.

”Aveam în pregătire de mai bine de o lună această decizie de acordare a despăgubirilor, dar acum, cu ocazia vizitei președintelui Ciolacu la minister, am decis împreună că este momentul oportun, mai ales că avem situația completă a suprafețelor calamitate pentru culturile de toamnă”, a declarat Petre Daea, ministru al Agriculturii.

Șeful de la MADR ne-a precizat că, în cazul procentelor intermediare de calamitare, sumele vor fi reduse proporțional. Astfel, dacă gradul de calamitare al unei culturi este de 60%, cuantumul despăgubirii la hectar se ridică la 900 de lei. Plata de 1.500 de lei pe hectar se va acorda doar pentru culturile cu grad de calamitare de 100%, conform proceselor verbale încheiate de comisiile de specialitate.

Menționăm că, potrivit datelor comunicate astăzi, luni – 10 octombrie, de MADR, suprafața totală afectată de secetă este de 816.966 de hectare la nivelul a 38 de județe. Principalele culturi de toamnă afectate – și cele care vor beneficia și de despăgubiri sunt:

• grâu, triticale: 188.981 ha
• orz, orzoaică, ovăz, secară 30.036 ha
• rapiță: 26.805 ha

Referitor la culturile de primăvară, ministrul Petre Daea a declarat că o decizie va fi luată după data de 15 noiembrie, dată la care speră că toate procesele verbale de constatare vor fi încheiate.

Până astăzi, conform datelor colectate din județe, principalele culturi de primăvară afectate se prezintă astfel:

• porumb 330.588 ha
• floarea soarelui: 160.862 ha
• soia 30.456 ha
• plante furajere 26.759 ha.

Asociaţia Forţa Fermierilor: Salutăm acordarea despăgubirilor de secetă pentru grâu, orz şi rapiţă. Aşteptăm aceeaşi decizie şi pentru porumb, floarea-soarelui, dar şi pentru păşuni!

Asociaţia Forţa Fermierilor (AFF) salută, marţi, decizia ministrului Agriculturii, Petre Daea, de a demara construcţia legislativă care să permită acordarea despăgubirilor de secetă, pentru culturile afectate în acest an.

Forţa Fermierilor a transmis, marţi, într-un comunicat de presă, că anul 2022 a fost ”extrem de dificil pentru toţi fermierii români, indiferent de sector (vegetal sau zootehnie), de mărimea fermei sau de regiune”.

”Facem un apel către decidenţii guvernamentali din coaliţia politică majoritară să grăbească adoptarea ordonanţei de urgenţă anunţată de ministrul Daea şi care acordă despăgubiri pentru culturile de toamnă, unde procesul de evaluare a pagubelor la nivel naţional s-a încheiat. Mai facem un apel către decidenţii şi funcţionarii publici de la nivel central şi local să finalizeze, în cel mai scurt timp, evaluarea suprafeţelor calamitate şi pentru culturile de primăvară, unde situaţia este mult mai dramatică. Este nevoie să avem acest bilanţ în momentul în care se va discuta noua rectificare bugetară, pentru ca despăgubirile pentru culturile de porumb şi floarea-soarelui să poată fi acordate. Este esenţial pentru majoritatea fermierilor noştri”, a transmis Vlad Macovei, preşedintele Asociaţiei Forţa Fermierilor.

Reprezentanţii AFF propun, de asemenea, ca şi fermierii din sectorul zootehnic să poată beneficia de despăgubiri de secetă, alături de colegii din sectorul vegetal, pentru păşunile şi fâneţele afectate în acest an.

”Sectorul de creştere a animalelor este într-o criză severă, generată de scumpirea furajelor şi de creşterea generală a cheltuielilor de producţie, costuri care nu pot fi acoperite de preţurile primite de aceştia, în acest moment, pentru marfa vândută”, au mai transmis fermierii.
Asociaţia Forţa Fermierilor este o organizaţie profesională legal constituită şi care reprezintă interesele tuturor categoriilor de producători agroalimentari din România, indiferent de mărime, sector sau regiune. AFF se luptă pentru drepturile şi interesele legitime a 20.000 de membri înscrişi direct sau care fac parte din organizaţii afiliate la Asociaţia Forţa Fermierilor, potrivit romaniatv.net.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102