REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.5° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
17.5° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

Petre îl foloseşte pe Mihai Eminescu în lupta contra liberalilor

Petre îl foloseşte pe Mihai Eminescu în lupta contra liberalilor

Replica API 16 iunie 2015 | 11:34 247

Comportament de precampanie

Comportament de precampanie

Mihai Petre

Președintele M10 Constanța, Mihai Petre, anunță că Eminescu le arată liberalilor „cartonașul roșu”. Cunoscut ca fan înfocat al poetului, ziaristului, omului politic Mihai Eminescu, fostul consilier județean a descoperit metoda prin care îi ia la trântă pe liberali. După toate probabilitățile, Mihai Petre se va răfui la alegerile pentru Primăria Constanța și cu PNL, așa că descoase istoria pentru a demonstra că liberalii din vremea lui Mihai Eminescu nu sunt foarte diferiți de cei din ziua de azi.

„Eminescu critica fervent o guvernare liberală, pe care noi toți o punem pe un piedestal, dar de fapt era o guvernare coruptă. Sigur, incomparabil mai puțin coruptă decât guvernările liberale de după 1989 încoace. Eminescu pleda la momentul respectiv pentru o politică demnă, nu cu limbaj dublu, așa cum folosea Brătianu la un moment dat și cum folosește și Ponta astăzi. Nu tolera sub nici o formă vânzarea țării. Din punctul acesta de vedere, lucrurile nu sunt foarte diferite, în sensul că și atunci și acum România se află într-un context geopolitic delicat, însă nici atunci și nici acum nu a avut și nu are clasa politică demnă să o protejeze, să o apere și să o reprezinte cu demnitate. Chiar dacă atunci au fost politicieni care au făcut cinste țării, precum războiul de Independență, în care s-au comportat cât de cât la nivelul momentului respectiv, nici cea de atunci nu a putut să reprezinte interesele naționale în conformitate cu viziunea eminesciană, care, din punctul meu de vedere, este a unui român absolut, așa cum îl numea Petre Țuțea. Pentru Eminescu, liberalii lui Brătianu își găseau cu greu un loc în cartea de istorie. În condițiile în care toți liberalii de atunci, strânși grămadă, nu se ridicau nici la degetul mic al lui eminescu, ce să mai zicem de așa-zișii liberali de astăzi... Nu degeaba Eminescu a vorbit despre teoria păturilor suprapuse, despre gheșeftari, toți fiind în guvernul lui Brătianu. Oamenii se ocupau la guvernare cu interesul personal și apoi în interesul țării”, ne-a spus Mihai Petre, care îi acuză pe liberalii actuali că sunt chiar mai răi decât cei din „la belle epoque”.

„PNL nu are nici o legătură cu liberalismul adevărat. Este o mixtură nefericită între social-democrație și un liberalism mai degrabă sălbatic și orientat către căpătuirea propriilor oameni. De fapt, asta spunea și Eminescu la 1880, când atrăgea atenția asupra faptului că cei care se îmbogățeau erau membri ai PNL, în timp ce marea masă a românilor sărăcea, așa cum se întâmplă și acum. Nu degeaba Eminescu a vorbit despre teoria păturilor suprapuse, despre gheșeftari, toți fiind în guvernul lui Brătianu. Oamenii se ocupau la guvernare cu interesul personal și apoi în interesul țării. E drept, astăzi nu se mai ocupă nimeni de guvernarea țării. Atunci se mai ocupau și cu țara. Să fie cât se poate de clar”, ne-a mai spus Petre.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108