REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Sâm., 18 Mai 2024
Anul XX Nr. 6733
14.4° Constanța Sâmbătă, 18 Mai 2024 Anul XX Nr. 6733
 

Petrică Miu: Dacă Ovanesian nu pleca, Chițac își periclita funcția. Video

Petrică Miu: Dacă Ovanesian nu pleca, Chițac își periclita funcția. Video

Mirela PASCAL 25 martie 2023 | 00:00 4230

Vă mai aduceți aminte de Petrică Miu, fostul inspector general al ISJ și veșnic membru al PSD, comparativ cu alții cărora le place să experimenteze mai multe partide?! De câțiva ani a făcut un pas înapoi în politică, intrând… intenționat într-un con de umbră. Și-a văzut mai departe de profesia de cadru didactic, fiind profesor de Istorie și Logică-Filozofie la Liceul Virgil Madgearu și a urmărit de departe jocurile politice. Se pregătește să revină însă nu își dorește să candideze din partea vreunui partid, dar în același timp se pregătește să pună punct carierei la catedră, pentru că, din iunie, iese la pensie. Cu ce-și va ocupa timpul, în calitate de pensionar, ce spune despre noua lege a Educației, ce planuri are în politică… despre acestea, dar și multe alte subiecte interesante am discutat cu Petrică Miu, în cadrul unui interviu acordat ziarului Replica.

Petrica Miu: Daca Ovanesian nu pleca, Chitac isi periclita functia. Video

În debutul interviului, Petrică Miu ne-a declarat că se pregătește să pună capăt carierei în învățământ, urmând să iasă la pensie în luna iunie. Totodată, ne-a dezvăluit că pregătește și o carte despre istoria învățământului constănțean, în care vom găsi lucruri nescrise și nespuse. ”Anul acesta îmi închei activitatea de 40 de ani. În măsura în care există anumite, voi mai profesa. Dar sunt tineri care trebuie să ocupe și el locurile. Am ce face: voi scrie istoria învățământului constănțean, am adunat multe materiale, m-am ocupat de proiect. Nu știu cât de curând, dar voi avea timp suficient să mă aplec asupra acestui proiect. Modul de organizare ar fi foarte mult, câteva elemente despre ISJ, dar cu insistență pe perioada în care am fost inspector, director la școala din Cobadin, inspector general adjunct, dar și despre aceste modificări legislative. Asta poate să-mi ia mult timp”, a spus Petrică Miu.

 

Petrica Miu: Daca Ovanesian nu pleca, Chitac isi periclita functia. Video

Legat de noua lege a Educației, Petrică Miu a făcut câteva aprecieri critice interesante. ”Ar fi meritat, după 30 de ani de schimbări, timp în care am văzut că mulți actori în educație spun că lucrurile nu au fost excepționale, ar fi meritat o mai multă atenție asupra a ceea ce dorim să facem cu copiii noștri, cu tinerii, mai multă aplecare pe care învățământul preuniversitar ar trebui s-o aibă spre învățământul universitar.  (…) Am văzut că proiectul are 128 de pagini, un roman pe care trebuie să-l citim cu atenție. În primele file sunt principii câte litere în alfabet sunt… de la A la U. Altfel ar fi trebuit sistematizate lucrurile. Unele schimbări se fac de dragul de a fi schimbate. ISJ-urile devin Direcții județene, apar organisme cu personalitate juridice și personal propriu, adică vom îngroșa în continuare posturile și școlile vor suferi, în continuate, de posturi nedidactice. Foarte multe articole vorbesc de faptul că în perioada de 12 luni Ministerul Educației va realiza metodologia. Lasă lucrurile în coadă de pește”, a declarat Petrică Miu, profesor.

Salarizarea, o problemă în Educație

Acesta a punctat și o problemă destul de importantă, problemă care ține la distanță profesorii foarte buni sau cei care ies de pe băncile facultății. ”Problema importantă e aceea a resursei umane. Vom avea școli excepționale, avem deja. Profesorii de fizică și chimie, urmează, poate, cei de matematică și de științe sociale. Pleacă, din păcate, foarte mulți în afară…în alte profesorii, în alte meserii. Pentru un tânăr foarte bun care să câștige 500 de euro la început nu este un stimulent. Salarizarea e înfiorător de mică. Dacă sunt doi tineri din sistemul educațional, nu pot supraviețui. E o problemă reală”, a spus Petrică Miu, precizând că nici profesorii foarte buni nu sunt stimulați.

Al treilea post de inspector adjunct, cu dedicație

În vara anului trecut, Ministerul Sănătății a dat curs solicitării inspectorului ISJ Constanța de a înființa al treilea post de inspector adjunct, care nu s-a ocupat nici până astăzi. Petrică Miu este de părere că a fost înființat cu dedicație. Cât de necesară era înființarea celui de-al treilea post de inspector adjunct? ”E greșeala ministerului, trebuia să nu creeze al treilea post. Nu știu dacă mai există în vreun județ, în București, dar e altceva. Pare că a fost înființat cu dedicație.”, spune Miu.

De-ale politicii...

Schimbând registrul, Petrică Miu a vorbit și despre politică și motivele care l-au făcut să facă un pas înapoi din PSD Constanța. Totul a început la alegerile din 2020, când PSD a mizat pe Cati Hristu la Primăria Cogealac, aspect cu care Miu nu a fost de acord. Și ne spune de ce! ”Dacă nu am mai plătit cotizația, nu mai sunt în PSD. Eu n-am fost de acord cu venirea lui Cati Hristu, pentru că partidul avea un principiu, acela de acela de intelectualizare. N-am nicio problemă cu cei care n-au învățat școală la vremea lor, dar e o problemă. Intelectualii adevărați sunt dați afară din politică, pentru că nu pot fi manipulați. Eu am fost o voce întotdeauna”, a precizat Miu.

Petrica Miu: Daca Ovanesian nu pleca, Chitac isi periclita functia. Video

Nu vrea să candideze...

În acest timp, a mai cochetat cu câteva formațiuni, dar nu l-a convins niciuna. Pentru alegerile din 2024 se pregătește intens, însă nu vrea să candideze, ci să susțină…”Am mai încercat să mă duc undeva, dar nu mi-a plăcut, la Partidul Umanist Social Liberal, o anexă a PSD-ului. Dar nu am activat. La anul mă voi implica politic, voi susține pe cineva la CJ sau la primărie, nu știu din ce parte. Dar nu candidez. Puteam să candidez și în trecut, dar n-am vrut. PSD a vrut să mă pună pe lista de consilieri județeni, dar nu țin la chestiile astea de funcții, n-am tras de funcții. Toate partidele mi-au solicitat și am avut discuții inclusiv cu unii reprezentanți din PNL. Nu știu, o să văd, pentru că nu pot nici să stau.”

PSD Constanța a avut o strategie să piardă  alegerile din 2020?!

În continuare, Miu a vorbit și despre eșecul de la alegerile din 2020 al PSD Constanța, precizând că formațiunea politică a avut o strategie bine pusă la punct… de a pierde. ”Poate că la Constanța PSD nu a vrut să câștige. Nu știu a cui a fost strategia, e posibil că fi fost o strategie în favoarea PNL-ului”. Cât despre alegerile din 2024 și candidați PSD, acesta a declarat că ”din păcate, cred că începe să fie târziu. Dacă până la 1 mai, 1 iunie nu-și anunță candidații înseamnă că ori nu doresc să câștige ori nu mai au șanse. E clar că trebuie să coboare la firul ierbii, mai ales la nivel de județ. Unii nici nu știu unde sunt localitățile… Fiecare vot contează.”

Petrică Miu a vorbit și despre cutremurul care a zguduit Primăria Constanța, respectiv demisia Feliciei Ovanesian. ”Demisia trebuia făcută. Aici a fost și o chestiune politică. Dacă nu pleca acum și rămânea până la alegeri, Chițac își periclita funcția, există o reacție a constănțenilor. Până la anul, se uită! Administratorul public e un post plătit în plus, am mai văzut și la județ funcția asta. Sunt convins că dacă-l întrebi unde e localitatea Gorun nu știe unde este. Ar trebui să știe fiecare colțișor din județ”, a conchis Miu.

Interviul integral îl puteți urmări în materialul VIDEO de mai jos:

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468